Het Begint Bij Het Begin – Waarom Overal Die Ene Berg Opstaat


De laatste tijd is het een beetje stil geweest bij Spijkers Coaching. Niet alleen als bedrijf, maar ook binnen in mij.

Dat gebeurt wel vaker, zeker wanneer de dagen korter worden en ik me meer in mijn gedachten terugtrek. Die nemen dan de overhand waardoor ik vergeet mijn gevoel te volgen. En mijn gevoel geeft al langere tijd aan dat wat ik doe, niet lekker zit.

Daarmee bedoel ik eigenlijk dat wat ik nu doe om klanten te trekken niet op een manier gebeurt waar ik me prettig bij voel. Te veel social media, bijvoorbeeld. Volgens mij moest het ervan afspatten dat dat niet mijn ding is, maar toch forceerde ik mezelf om op vaste dagen iets te posten.

Of flyers ophangen, wetende dat het eigenlijk niet helpt. Zelfs een advertentie plaatsen in een stadsblad maakte me niet helemaal gelukkig.

En leverde, uiteraard, niets op.

Ik geloof er in dat wanneer je dingen doet waar je zelf niet achter staat je dat ook uitstraalt. En het je niet zal opleveren wat je eigenlijk hoopte te krijgen.

Uiteindelijk liep ik vast en gebeurde er even niets meer. Innerlijke verwijten, talloze ideeën en online speurtochten verder levert het me één zekerheid op: ik faal op dit gebied, omdat ik niet vanuit mezelf handel.

De berg die je overal tegenkomt op mijn website, flyers, sociale media en zelfs visitekaartjes is niet zomaar een berg.

Natuurlijk, hij is mooi en ik heb het gepresteerd een prachtige foto te knippen op een moment dat er géén andere toeristen voor stonden (en dat is vrij uniek, laat me je vertellen). Maar voor mij staat hij voor meer. Voor mij staat hij voor angsten overwinnen, doorzettingsvermogen tonen en dankbaarheid voelen voor wat je zelf gepresteerd hebt. En genieten van wat de strijd je heeft opgeleverd:

Ik vond het doodeng om op vakantie te gaan naar Canada, met een groep van dertig mensen waarvan ik er niet één kende. Maar ik deed het wel.

Om daar te komen heb ik gespaard alsof mijn leven ervan afhing, want het was geen goedkope reis. Nog belangrijker zie ik deze berg als symbool voor de persoonlijke gevechten die ik heb geleverd. Mijn depressie overwinnen, bijvoorbeeld. Dat voelde aan alsof ik een mega-berg moest beklimmen. Maar met doorzettingsvermogen is het me gelukt.

Geef toe dat het een plaatje van een berg is. Als je dan even weer in een kalm dal staat, mag je best even achterom kijken en genieten van het uitzicht. Van de weg die je hebt afgelegd. Dankbaar zijn voor hoe het jou gevormd heeft als mens. In de besneeuwde toppen lees ik de levenslessen die deze berg mij heeft geleerd: je bent sterker dan je dacht.

De reis in Canada, hoe eng het me ook leek, was één van de meest fantastische reizen die ik heb gemaakt. Ik heb alleen maar genoten.

Deze berg is voor mij hét symbool van de weg die ik heb afgelegd om te komen waar ik nu ben. En dat ik dat zelf heb gedaan, op mijn eigen manier en dat dat goed is gekomen.

Vertrouw jezelf, zegt de berg. Want jij kunt alles aan, zolang je maar wilt.

Dus alle potentiële klanten opgelet: zodra ik mijn weg vind om jullie te bereiken, zul je niet meer om mij heen kunnen!

Dan ben ik even jullie Mount Robson. Dan leer ik je je angsten te overwinnen, doorzettingsvermogen te tonen en dankbaar te zijn voor wat je geleerd hebt. En te genieten van wie je bent.