Maak Van Je Innerlijke Criticus Je Beste Vriend


We kennen hem allemaal: de innerlijke criticus. Dat ene, zeurende stemmetje in ons hoofd dat soms op werkelijk alles wat we doen commentaar heeft.

Is het mogelijk die kritische stem te negeren? Vast wel, maar waarom zoveel energie steken in iets wat vreselijk moeilijk al dan niet onhaalbaar is, als je hem ook om kunt zetten naar iets positiefs?

Wat ik daarmee precies bedoel, is dat het oké is je af te vragen of wat je aan het doen bent, goed is. Als je wilt presteren zul je er energie in moeten stoppen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Daarbij kan een innerlijke criticus juist heel handig zijn: “Wat ging er fout? Hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?” Je zet hem hierbij in voor zelfreflectie en daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

Sterker nog, in deze situaties kan je innerlijke zeurpiet je juist helpen om te groeien! Het wordt alleen vervelend wanneer hij ook over andere zaken begint te klagen, zoals met welk been je uit bed stapt of waarom je niet op de fiets naar je werk bent gegaan maar met de auto.

Wat je dan beter niet kunt doen is de stem proberen te negeren. Daar kan hij niet zo goed tegen en vaak leidt dit er toe dat hij nog harder gaat schreeuwen over nog kleinere dingen, dat jij nog gekker wordt van zijn kritiek en hem nog harder probeert te onderdrukken. Voor je het weet is de vicieuze cirkel een feit en zul je je telkens slechter en slechter gaan voelen.

Wat je wél kunt doen is bij jezelf te rade gaan waarom je bijvoorbeeld niet de fiets hebt gepakt. Een simpel: “Ik had er geen zin in,” kan dan reden genoeg zijn. Zolang jij achter jouw beslissing staat, heeft de innerlijke criticus geen recht van spreken! Of zeuren in dit geval.

Heb je enorm veel last van dat stemmetje in je hoofd? Probeer dan eens elke dag 1-2 bewuste keuzes te maken, hoe klein ook, en schrijf deze op in een dagboekje.
Hierdoor forceer je jezelf er bewust van te worden wat je doet en waarom. Sta er echt even bij stil met welk been je uit bed wilt stappen of met welk vervoermiddel je naar je werk wilt gaan.

Willen is hier het magische woord, want zodra die zeurende stem je weer lastig valt kun jij vol overtuiging terug zeggen: “Dit is wat ik wilde doen, dit is waar ik voor heb gekozen.” Daar kan geen criticus tegenop en zeker die van jezelf niet!

Gebruik je innerlijke criticus dus om uit te groeien tot een betere versie van jezelf, door op de juiste momenten naar deze stem te luisteren en te leren van je fouten. En op alle andere momenten snoer je hem de mond door je eigen, bewuste keuzes te maken.

En mocht je toch nog problemen ervaren met die nare stem in je hoofd, bedenk je dan dat niemand meer kan doen dan zijn best. Of bel mij, natuurlijk 😉

 

 


Hoe ga jij de strijd aan met je innerlijke criticus? Laat het me weten in de comments!

 

Foto boven: Schietbaan De Wildenberg in Weert | Foto quote: Fins Lapland