Hoe Maak Je Goede Keuzes? Het Verhaal Van De Druppel In Een Oceaan.


Keuzes maken. Is er iets moeilijker in het leven?

Iemand vertelde mij eens dat ik mij teveel zorgen kan maken om onbenullige dingen. Dat het soms is “als een druppel in de oceaan”: iets voelt als een groot probleem, maar in werkelijkheid heeft de uitkomst van je keuze nauwelijks impact op de rest van je leven.

Een keuze niet durven of willen maken kan voortkomen uit angst, want wat nou als je de verkeerde keuze maakt? Ook kan beleefdheid een rol spelen. Zo hebben ik en enkele vriendinnen er eens twintig (!) minuten over gedaan om te beslissen of we wel of niet naar een Duits taart-cafeetje zouden gaan, omdat we geen van allen de anderen tot iets wilden dwingen.

En laten we eerlijk wezen: als er taart in het spel is, is er toch eigenlijk helemaal geen keuze?

Hoe hak je die spreekwoordelijke knoop door? Ik heb hier enkele tips voor je:

Vraag jezelf af: wat wil ik?
Je hersenen mogen het dan af en toe niet meer weten, je gevoel meestal wel. Luister er dus naar! Soms moet je even aftasten, maar vaak komt het antwoord sneller dan je denkt.

Welke optie is beter voor je?
Weeg (kort) de voor- en nadelen van de verschillende opties af en kies dat wat jou het meeste voordelen of plezier gaat opleveren.

Slaap er een nachtje over
Het klinkt als een slap cliché, maar juist door jezelf meer tijd te geven de keuze te maken, kom je er eerder achter wat je wilt. Of niet wilt.

Wees niet bang anderen te kwetsen
Als iemand je om iets vraagt, mag je altijd nee zeggen. Die vrijheid heb je! Doe dus niets waar je zelf niet achter staat.

Vraag advies
Vraag vrienden of familie om raad als je er zelf niet meer uitkomt. Ook wanneer je het totaal niet met hen eens bent, kom je een stap dichter bij het maken van je keuze.

Denk aan de druppel!
Nog steeds keuzestress? Vraag jezelf af of de uitkomst van je keuze veel invloed zal hebben op je verdere leven. Je zult merken dat dit meestal niet zo is. Je keuze is niets meer dan een druppel in de oceaan, dus doe eens gek! Je kunt immers niet falen.

Is je keuze wel immens en kom je er na deze tips alsnog niet uit? Dan bel je mij 😉 Want samen vinden wij de beste optie zeker!

 

 


Hoe ga jij met lastige keuzes om?