Om Aandacht Te Ontvangen, Begin Met Aandacht Geven


Aandacht is een bijzonder begrip. Je kunt het niet alleen aan iemand geven, je kunt het zelfs aan een ander schenken, hoe mooi klinkt dat! En als je aan de andere kant van de lijn staat, mag je aandacht ontvangen.

Zolang dat alles positieve aandacht is, kun je het zien als een waardevol cadeau dat je iemand geeft. Of schenkt. Of van iemand ontvangt.

Maar hoe zit het met aandacht voor jezelf? Want hoe gemakkelijk is het om jezelf negatieve aandacht te geven? In de spiegel te kijken en jezelf af te kraken? Te mopperen op jezelf omdat je “weer iets doms hebt gedaan”?

Ik heb al eens geschreven over je innerlijke criticus en hoe je daar je beste vriend van kunt maken. Dit onderwerp neigt naar overlap. Toch wil ik het vandaag hebben over jezelf positieve aandacht geven. Want hoe doe je dat?

Zeker met de drukte rond Kerstmis en Nieuwjaar mag je best eens tijd voor jezelf nemen, al is het maar vijf minuutjes! Ga eens lekker ergens zitten, voeten op de grond en ontspan. Sluit je ogen, laat je handen losjes rusten op je benen en focus op je ademhaling. Wat voel je als je inademt? En wat als je uitademt? Alle gedachten die bij je opkomen, mag je opmerken en loslaten. Het enige belangrijke is je ademhaling. En misschien moet je even oefenen of wennen, maar je zult merken dat je rustiger wordt van binnen. Schenk je adem wat aandacht en je krijgt er rust voor terug!

Heb je moeite met je uiterlijk? In plaats van jezelf af te kraken wanneer je in de spiegel kijkt, noem eens een week lang elke dag minstens drie dingen op die jij waardeert aan je uiterlijk. Kies elke dag andere dingen en schrijf ze op. Merk hoe de aandacht die jij aan jouw buitenkant geeft, jouw beloont met een goed gevoel van binnen!

Luister naar jezelf. Al die kritiek die jij naar jezelf toe uit, komt ergens uit voort. Wat ligt er aan ten grondslag dat jij negatief uithaalt naar jezelf? Misschien ben je overwerkt, moe, verdrietig of is er iets anders met je aan de hand, waar je niet naar wilt luisteren. Doe het toch eens! Ga na bij jezelf welke emoties je mogelijk parten spelen en erken dat ze er zijn. En dat dat mag.  
Geef jezelf eens een (mentale) knuffel en voel liefde voor de persoon die jij bent. De aandacht die jij aan jezelf schenkt, zal je in tienvoud terugkrijgen in zelfwaardering!

Aandacht voor jezelf zal je helpen groeien als persoon. En aandacht voor je omgeving zal je wereld letterlijk vergroten.

Probeer het eens!

 

 

Hoe geef jij jezelf aandacht?