Omgaan Met Tegenslag – Hoe Doe Je Dat?


De afgelopen week werd ik weer geconfronteerd met de harde kant van het leven: die van de tegenslag. En wederom werd ik met mijn neus op de vraag gedrukt: hoe ga je ermee om?

Soms gebeurt  er iets vreselijks waar je zelf geen invloed op hebt. Een reorganisatie op het werk waardoor je je baan verliest. Je wordt ziek. Of misschien verlies je iemand die je dierbaar is. Er kan zomaar iets negatiefs je leven binnendringen.

In zulke gevallen spreek je van tegenslag: je wordt als het ware overspoeld door een negatieve gebeurtenis, opgeslokt door iets wat je al dan niet aan had zien komen, maar wat je zeker had willen vermijden. Ongevraagd en ongewenst, maar toch overkomt het je. En of je nu wilt of niet: je moet er mee omgaan.

Hoe doe je dat? Hier zijn een paar tips voor je:

Erken je emoties
Als er iets naars gebeurt in je leven kan dat heel wat losmaken bij je. Energie stoppen in het onderdrukken van al deze emoties is nutteloos: uiteindelijk komen je gevoelens toch wel bovendrijven. En hoe dieper je ze wegduwt, des te harder ontploft uiteindelijk die spreekwoordelijke bom. Geef ruimte aan je emoties. Erken dat je boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Het mag er zijn.

Wees praktisch: wat kun je zelf doen?
Je emoties de ruimte geven is goed, erin blijven zwelgen niet. Kijk naar de situatie en vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Een nieuwe baan? Een second opinion? Of een troostende schouder? Welke stappen kun jij zelf zetten om deze tegenslag te overwinnen? Wees proactief en probeer grip te krijgen op je situatie. Neem de regie over jouw keuzes!

Wees lief voor jezelf!
Het leven loopt zoals het loopt en soms is dat nu eenmaal niet op rolletjes. Ook wanneer je zelf een aandeel hebt in je tegenslag, is het belangrijk dat je lief blijft voor jezelf; jezelf straffen voor iets heeft geen zin. Gun jezelf wat extra aandacht, neem een dag vrij, zoek ontspanning of begin een nieuwe hobby. Juist wanneer het even tegen zit, kun je alle liefde gebruiken die er is. Gun jezelf dat dus!

Zoek hulp
Soms is een tegenslag zó groot, dat je het gevoel hebt er zelf niet overheen te kunnen komen, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare. Het kan dan opluchten om hier met iemand over te praten. Misschien is er een familielid of dierbare vriend die begrijpt wat jij doormaakt of bestaat er een steungroep in jouw omgeving. Blijf er in ieder geval niet in je eentje mee zitten, maar maak je tegenslag bespreekbaar!

Tegenslagen zijn een onderdeel van het leven. Hoewel we het vaak niet zo ervaren, hebben we ze nodig om de goede momenten in ons leven te kunnen koesteren. Maar wanneer het je even te veel wordt, kun je deze tips gebruiken om je tegenslag door te komen.

En je weet het, lukt het met deze tips nog niet, dan bel je mij 😉

 

 


Hoe ga jij om met tegenslag?

 

Foto boven: Kilmainham Gaol (Dublin) |Foto quote: Vancouver Island, Canada