Allemaal Uniek – Het Belang Om Jezelf Te Zijn


INTRODUCTIE

Ieder mens is uniek. Er is geen tweede ik of een tweede jij: van elk exemplaar is er slechts één te vinden op deze hele wereld. En dus zijn we per definitie uniek.

Dat uniek-zijn is allemaal heel leuk en aardig, maar wat heb je er aan als je er niets mee doet? Als je, uit angst voor afwijzing, in de schaduw leeft van een ander? Niet je eigen levenspad volgt wat je vreugde en geluk kan brengen, maar in de passen van je voorgangers stapt omdat dat makkelijker is?

In dit artikel heb ik het over uniek-zijn. Je eigen lied zingen, je eigen pad volgen en met je eigen kleuren jouw persoonlijke wereld inkleuren. Niet volgens de aanwijzingen van een ander, maar gewoon. Op jouw eigen wijze.

TOONTJE HOGER

Toon Hermans was uniek in zijn soort. Geen enkele poëet weet me te raken met zijn mooie, dure woorden op de manier waarop Toon dat wel kan met zijn kleine, pure gedichtjes.
Wat is uniek zijn eigenlijk? Is dat hetzelfde als ergens in uitblinken? Hebben we het dan weer over talenten? Niet helemaal, al spelen je talenten wel een rol bij jouw uniek-zijn natuurlijk, want zij vormen jou ook deels tot wie jij bent.
Uniek zijn an sich is niet zo moeilijk; dat zijn we allemaal. Iedereen heeft een eigen mix van persoonlijkheid, ervaringen, opvattingen, religie, waarden en normen en nog een hele boel meer. Struin de hele wereld af en je vindt nergens twee mensen die precies hetzelfde zijn in alles, hun hele doen en laten. Zelfs tweelingen (of andere meerlingen) hebben dat niet. Iedereen is zijn of haar eigen ik, ongeacht met hoeveel mensen je in de buik van je moeder hebt gezeten.

Als ik naar mezelf en mijn twee zussen kijk zie ik een heleboel verschillen, ook al hebben we alle drie nagenoeg dezelfde opvoeding gehad. Dat komt omdat we niet alle drie dezelfde mix aan genen hebben, niet alle drie op dezelfde manier denken, voelen en ervaren. En omdat we alle drie op een andere manier groeien in het leven.
We maken andere dingen mee of ervaren dezelfde dingen anders. Dat maakt ons elk uniek. Een eigen mens.
En laten we eerlijk zijn, dat is ook wat de wereld kleur geeft, toch? Stel je voor dat iedereen was zoals jij! Misschien lijkt je dat een geweldig idee (ik beeld me wel eens in hoe schoon de wereld zou zijn als iedereen wat meer Samantha was), maar uiteindelijk zou je je dood gaan vervelen.
Want wie ben jij in een wereld vol met jou? Uitblinken is dan geen optie meer en alles wordt voorspelbaar, want iedereen is zoals jij.
Nee, beter is het als mensen anders zijn. Ieder uniek.

TOONTJE LAGER

Uniek zijn is dus een gegeven, maar jezelf uniek voelen is heel wat anders. Erkennen en accepteren dat jij jou bent en niet je vader, je moeder, je vrienden of je partner kan moeilijk zijn. Misschien ben je bang dat je niet wordt geaccepteerd zoals je echt bent, en stap je daarom in de schaduw van een ander.
Op zich is dat logisch en we doen het allemaal wel eens. Immers, alles wat afwijkt van de ongeschreven normen in jouw samenleving kan tot rare blikken leiden en in het uiterste geval zelfs tot afkeuring of afwijzing. Je uniekheid uiten gaat dus gepaard met risico’s: word je erom geroemd of veracht?
Angst is een sterke leider en je zult niet de eerste zijn (of de laatste) die zich achter de brede rug van deze krachtige emotie verschuilt. De vraag is echter of dit jou brengt waar wij mensen sinds oudsher naar op zoek zijn: geluk.

Uiteindelijk is er maar één iemand die jouw leven kan leiden en dat ben jijzelf. En dus is het belangrijk dat je dat doet op een manier waar jij gelukkig van wordt.
Die ongeschreven normen en de bijbehorende angst er van af te wijken zijn beangstigend en voelen groots. Maar iets wat grootser voelt is de vrijheid die je wint wanneer je besluit jezelf te accepteren en je eigen levenspad te volgen.
Er is geen draaiboek voor het leven. Er is in Nederland geen wet die jou verbiedt jezelf te zijn, jouw uniekheid te omarmen en jezelf te uiten zoals je bent.
Dus wat houdt je tegen? De angst? De anderen?
Voor elke persoon die jou afkeurt om wie je bent, staat er iemand anders klaar om je te omarmen om dezelfde reden.
Laat je angst een toontje lager zingen en je uniekheid een toontje hoger. Een kleine poëet sprak eens de grote woorden: “De wereld is niet compleet als ik er niet ben” (Toon Hermans).
Dat geldt voor ons allemaal.

SAMENVATTING & CONCLUSIE

Er staat nergens beschreven hoe iemand zijn of haar leven hoort te leiden. In ieder geval niet in de Nederlandse wet.

Dat er ongeschreven normen en sociale regels zijn is een tweede, maar ik geloof er heilig in dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, alles mag worden wat hij of zij wil, zonder daarbij opzettelijk een ander te kwetsen.

In de schaduw leven van een ander alleen om erbij te horen kost veel energie en moeite. Er heerst altijd een bepaalde angst dat mensen je af zullen wijzen om wie jij echt bent, maar toch is die sprong wagen het waard.

Voor iedereen die je afkeurt staat er iemand anders klaar om jouw nieuwe ik te omarmen en accepteren. Bovendien biedt het je enorm veel vrijheid en geluk als je ervoor kiest je eigen levenspad te volgen in plaats van dat van een ander.

De wereld is niet compleet als ik er niet ben, zei Toon Hermans. De wereld is niet compleet als jij er niet bent, zeg ik.

Jij bent nodig, met al jouw uniekheid, om jouw kleur aan de wereld te geven.


Wil jij ook jouw uniekheid omarmen en je eigen levenspad leren volgen? Kun je daar echter wel een handje bij gebruiken? Neem eens contact met me op, misschien kan ik je helpen!

Let op! Van 9 tot en met 19 augustus ben ik op vakantie en tijdelijk niet bereikbaar. E-mails, telefoontjes en whatsappjes worden vanaf 20 augustus weer beantwoord.

Add A Comment