Dromen Zijn Geen Bedrog – Een Persoonlijk Verhaal Om Jou Te Motiveren Je Dromen Na Te Jagen


INTRODUCTIE

Heb jij een droom die je niet durft na te jagen? Wat houdt je tegen? Is het je onzekerheid, je angst voor het onbekende? Of zijn het misschien mensen om je heen die je doen denken dat je het niet kunt?

In dit artikel beschrijf ik hoe ik één van mijn grootste dromen heb verwezenlijkt: panda’s verzorgen in China. Jarenlang droomde ik ervan, maar ik liet me door van alles weerhouden. Die stemmetjes in mijn hoofd die me graag onzeker maken. Mensen om me heen die me uitlachten omdat ze mijn droom niet begrepen of mij onderschatten.

Uiteindelijk wilde ik té graag om nog een keer nee te zeggen tegen mezelf. Dus sprong ik in het vliegtuig en reisde ik niet alleen mijn grootste angst, maar ook mijn grootste droom tegemoet in China.

HET BEGINT ALTIJD BIJ HET BEGIN

Zo lang ik mij kan herinneren ben ik al dol op reuzenpanda’s. Die grote, zwart-witte beren doen iets met mij, maken in mij een ongekend vreugdegevoel los.
Dus toen ik een documentaire zag waarin vrijwilligers aan het werk gingen in een pandareservaat, was mijn droom geboren: dit wil ik ook!
Ik wilde óók een echte “pandakamer” zoals de hoofdpersoon van de documentaire, waarin ik al mijn pandaspullen uit kan stallen. En geloof me, ik heb heel wat. Maar dit leek niemand om mij heen een goed idee, dus terug naar de verzorgingsdroom.
Panda’s komen alleen voor in het zuiden van China. Voor wie net als ik geen topografische kennis heeft: dat is heel ver weg. Zeg maar 13 uur vliegen ver weg.
Plus China is in alle opzichten anders dan Nederland. Ik zou me enorm aan moeten passen.
Maar ja, wie een droom heeft, moet er iets voor over hebben.

Een drieweeks vrijwilligersbaantje als pandaverzorger in China kost wat. Bovendien was ik destijds (en dit speelde 7 jaar geleden) nog nooit echt ver op vakantie geweest, laat staan helemaal alleen. Wat als ik ziek zou worden? Of de rest van de groep vrijwilligers mij niet leuk zou vinden?
Of, het allerergste: wat als ik opeens “genezen” zou zijn van mijn panda-obsessie? Zit je daar aan de andere kant van de wereld, blijken je lievelingsdieren tegen te vallen…
Hoewel deze angsten me jaren hebben weerhouden mijn plannen tot uitvoer te brengen, bleken excuses als: ja maar, ik ben een arme student, dit kom allemaal nog wel een keer opeens niet meer te werken. Ik had jarenlang aan iedereen verteld dat dit mijn droom was, nu was het tijd om de daad bij het woord te voegen.
Niet in de laatste plaats om alle mensen die niet in mij geloofden hun ongelijk te bewijzen. Maar in de allereerste plaats voor mezelf.
Want wat heb je aan dromen als je ze niet najaagt? Wat heb je aan dromen als je ze niet eens probeert te vangen?

DROMEN EN DOEN

Dromen is leuk en Einstein zei eens imagination can take you anywhere. Maar het moet allemaal ook praktisch uitvoerbaar zijn en daarin ligt een noodzaak aan realistisch zijn.
Wat ik bijvoorbeeld echt heel graag wilde, was een panda aaien, hem/haar een kus geven nadat ik hem/haar in mijn beste Chinees mijn liefde had verklaard. Dat zou voor mij het absolute toppunt van mijn panda-reis zijn.
Dus toen ik op de website van de reisorganisatie las dat je absoluut niet de dieren aan mocht raken, moest ik even slikken.
Jammer, dacht ik. Maar laat ik hierdoor mijn droom varen? Nee!
Dus plande ik mijn reis en stapte ik uiteindelijk in het vliegtuig, op weg naar Bi Feng Xia, het grote onbekende en mijn grote droom tegemoet.
Door mijn verwachtingen hier en daar los te laten, kon ik, achteraf gezien, juist meer genieten van iets wat in mijn hoofd altijd als Het Grote Enge Onbekende, Doe Dit Vooral Niet! had gevoeld.

Wat bleek nu? Dat er altijd, altijd een mogelijkheid is om je dromen te vervullen! Want die vrouw op de foto hierboven, dat ben ik. Mét een panda op schoot!
En ja, ik heb haar geaaid, een kus gegeven én gezegd dat ik van haar hou in mijn beste Chinees (wat denk ik niet echt heel best was, want alle Chinezen die erbij stonden moesten hard lachen).
Het punt is: ik heb mijn ultieme pandadroom waargemaakt! Al mijn angsten en zorgen hebben mij scherp gehouden en mijn praktische kant heeft me verwachtingen doen loslaten, waardoor deze hele ervaring me uiteindelijk waanzinnig gelukkig heeft gemaakt.
Wat je droom ook is: volg hem! Luister ernaar! Want voor je het weet, roept je droom niet meer. Dan gaat hij aan je knagen, omdat het te laat is.
Dromen zijn er in alle vormen en maten en geen is er te gek. En mocht je vrezen ooit zonder een droom te zitten: het enige wat je hoeft te doen, is goed te luisteren. Dan hoor je vanzelf het gefluister van een nieuwe droom.
Doe wat je écht wilt, want wie zijn hart volgt, kan nooit verdwalen.

SAMENVATTING & CONCLUSIE

Dromen najagen is eng. Waarom? Wij mensen hebben de neiging om dingen te willen die we niet hebben. Om dingen te (leren) doen die we niet kunnen. Om ervaringen op te doen die we wel anderen zien doen, maar onszelf niet.

We willen altijd iets wat buiten onze comfort zone ligt. Om dat te bereiken, moet je dus uit je comfort zone komen, want je dromen komen niet naar jou. Je zult er moeite voor moeten doen.

Die moeite is het echter dubbel en dwars waard. Want als je écht iets heel graag wilt, is de reis er naartoe alleen al een prachtige ervaring. Je zit dus goed als je achter je dromen aangaat: dan weet je zeker dat je niet verdwaalt.

Luister naar je hart, daar leven dromen. Die beginnen met een zacht gefluister, maar gaan steeds harder roepen. Tot het te laat is. Dan gaan ze aan je knagen: “Had ik maar…”

Laat het niet zover komen en jaag je dromen na. In een zoektocht naar geluk is dat immers de beste weg om te volgen.


Op zoek naar hoe je jouw dromen het beste kunt verwezenlijken en kun je wat hulp gebruiken? Neem eens contact met me op, misschien kan ik je helpen!

Add A Comment