WIE STERK WIL ZIJN MOET HUILEN over emoties, groei & innerlijke kracht


INTRODUCTIE

Kracht. Sterk zijn. Wat houdt het precies in?

Aanleiding voor dit artikel was een gesprek met iemand die ik ken. Een gesprek dat bij ons alle twee veel losmaakte en mij aan het denken zette over wat ware kracht nu precies is. Is het hele concept simpelweg te verpakken in die ene twee woorden: nooit huilen? Of zit er meer achter dit krachtige begrip?

In dit artikel beschrijf ik mijn visie op het onderwerp kracht en hoe ik meen dat je sterker kunt worden in je leven.

Een kleine spoiler: dat doe je niet door weg te lopen van je emoties of je angsten. Of je zwaktes. Dat doe je juist door ze te ervaren, ervan te leren en ze als springplank te gebruiken om te groeien.

DAPPERE TRANEN

Laatst was ik bij iemand die me erg raakte. Dat kwam niet zozeer omdat deze persoon een traumatische ervaring met me deelde. Het kwam ook niet echt doordat deze persoon daarbij in tranen uitbarstte en ik dat niet van hen gewend ben.
Ik werd vooral geraakt door de verontschuldigingen die voortvloeiden uit de impromptu huilbui. “Ik ben niet zo,” werd er gezegd, “Ik ben altijd juist heel sterk!”
Nog steeds heerst er een algemene overtuiging dat sterk zijn en huilen niet hand in hand kunnen gaan en ik ben het daarmee oneens. De tranen verrasten mij, maar ik denk hierdoor niet minder over de ander. In tegendeel.
Ik vind dat iemand ware kracht uitstraalt wanneer emoties geuit worden. Dan ben je in mijn ogen dapper.

Ware emoties, wil ik er dan voor de goede orde bij melden. Want niemand wordt gelukkig van krokodillentranen of ander overdreven gedoe. Ware emoties zijn puur, eerlijk, helder en volstrekt normaal. Ook als je bijvoorbeeld boos bent of verdrietig. Het leven is nu eenmaal niet altijd vol zonneschijn. Dat geldt voor iedereen en je mag voelen wat je voelt.
Sterk zijn is dus niet altijd maar doorwalsen, je schouders overal onder zetten en je emoties negeren. Echte kracht bouw je op juist door je emoties te ervaren, ze te beleven, te (v)erkennen. En dan kun je verder. Dan mogen die schouders er weer onder en mag je je voeten weer voor elkaar plaatsen, stap voor stap.
Klaar dus met dat gezeur dat huilen voor zwakkelingen is; het vergt juist moed.Want kracht is groeien, groeien is leren en leren is ervaren.

MAY THE FORCE BE WITH YOU

Betekent dit nu dat je overal maar je tranen de vrije loop moet laten? Zeker niet! Dat is de andere kant van de medaille en zoals bij veel dingen in het leven zijn de uitersten van een spectrum de kanten waar je niet wilt zitten (herinner je je dat elastiekje nog?). Maar hoe leer je dan sterker worden zonder daarin door te schieten?
Ten eerste heb je moed nodig, want als je de angst om als zwak gezien te worden de overhand geeft, komt het met sterk zijn niet goed. Sterk zijn doe je niet voor een ander, dat komt van binnenuit. Je doet het voor jezelf.
Om deze moed te vinden, is het belangrijk dat je jezelf accepteert. Zelfkritiek helpt je niet voor- maar achteruit.

Wees dus extra lief voor jezelf op momenten waarop je van jezelf vindt dat je zwak bent. Geef jezelf zelfcompassie: praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend(in) zou praten die hetzelfde had meegemaakt.
Het heeft totaal geen nut om boos op jezelf te worden omdat je meent dat je zwak bent. Het resultaat daarvan zal altijd zijn dat je je nog slechter gaat voelen. Beter geef je jezelf de ruimte om van de ervaring te bekomen en erken je dat het even niet goed gaat. Schenk jezelf troostende woorden of geef jezelf een (spreekwoordelijke) knuffel. Maar wat je ook doet: wees niet gemeen tegen jezelf!
Immers: als je niets aardigs te zeggen hebt tegen iemand, zeg dan niets. Helemaal als het om jezelf draait.
Vind jouw kracht door te voelen, te leren en uit te groeien tot de sterkste versie van jezelf.
May the force be with you!
Hoe sterk of zwak vind jij jezelf en hoe komt dat? Laat het me weten in een reactie!

SAMENVATTING & CONCLUSIE

Ware kracht zit van binnen. Wie sterk wil zijn doet er geen goed aan om weg te lopen van zijn of haar emoties, maar uit ze. Dan ben je dapper. Dan toon je moed.

Dan ben je sterk.

Kracht opdoen kan niet door weg te lopen van wat je beangstigt. Kracht doe je op door te ervaren, te leren en te groeien. In die volgorde.

Hierbij is het belangrijk moed te durven tonen en lief te zijn voor jezelf terwijl je groeit. Want zelfkritiek en verwijten helpen je geen steek verder. Liefde en compassie doen dat daarentegen wel.

Vergeet het idee dat huilen een teken van zwakte is en geef jezelf de vrijheid om je emoties te ervaren en te uiten. En daarmee je ware kracht te omarmen.


Vecht jij met een laag zelfbeeld, voel je je zwak of wil je leren hoe je jouw ware kracht nog verder ontplooit? Neem eens contact met me op, misschien kan ik je helpen!

 

Add A Comment