Elk Mens Heeft Zijn/Haar Schaduwkanten – Over Herkenning & Erkenning

 

Keep Your Face To The Sunshine And You Cannot See A Shadow
(Alle foto’s: Noorwegen 2014)

 


Introductie

Het heeft geen nut het te ontkennen dus geef maar toe: ook jij hebt kanten die je liever niet ziet van jezelf. Sterker nog: waarschijnlijk heb je die kanten zo ver weggestopt dat je niet alleen jezelf maar ook je omgeving er moeiteloos van kunt overtuigen dat jij die nare, negatieve kwaliteiten helemaal niet bezit!

Kwaliteiten als afgunst, afhankelijkheid, gierigheid, kinderachtigheid of gewoonweg het talent hebben om goed, op zijn Brabants gezegd, te “kunnen zeiken”.

Niemand wil bekend staan als die jaloerse tang, de agressieveling die niet tegen zijn verlies kan of die eeuwige drama queen. Natuurlijk niet! Jij wilt bekend staan voor je meest prominente, positieve kwaliteiten en talenten en dat is heel menselijks. Dat doen we allemaal.

De kanten die we niet willen zien van onszelf verstoppen we. Daar valt zogenaamd de schaduw over; ze zijn moeilijker of zelfs niet meer te zien zonder echt te weten waar je moet kijken. Dus noemen we deze nare trekjes van onszelf onze “schaduwkant”. Tot zover best logisch, toch?

 

Ik Heb Ook Mijn Schaduwkanten
Door hard te turen kun je je eigen schaduwkanten soms zien of ontdekken

 

Kwaliteiten, kwaliteiten, kwaliteiten. En een enkele valkuil.

Ik weet wat je denkt: hoe kan ik afgunst nou een kwaliteit noemen? Dat is toch helemaal niet positief, terwijl een kwaliteit dat juist wél is, toch?

Aan afgunst kleeft inderdaad een nare bijsmaak, maar in wezen is het niets meer of minder dan een uit de toon vallende kwaliteit. In dit geval heb ik het over een vervorming van een kwaliteit, ofwel valkuil. Een teveel van iets goed kan leiden tot iets negatiefs. Ook achter afgunst gaat dus stiekem een mooie kwaliteit schuil, zoals een goed voorbeeld nemen aan iemand.

Dit principe gaat op voor alle vervormde kwaliteiten die we bezitten en hebben weggeduwd. Die we wel kunnen zien, maar alleen met een zonnebril op en als we héél goed turen tegen de zon in.

Je schaduwkwaliteiten ontdekken

Hoe kom je je eigen schaduwkanten tegen? Heel simpel en toch lekker complex: als jij gedrag bij iemand anders registreert waar jij akelig van wordt, dan: gefeliciteerd! Jij hebt zojuist een schaduwzijde van jezelf ontmoet.

Zo word ik gek als mensen agressief tegen me doen, zonder plan van huis vertrekken, de grote afhankelijke uithangen of juist de grote onafhankelijke. Als mensen onredelijk zijn of niet willen luisteren. Vreselijk!

En toch… allemaal kanten die ik dus ook heb. Hetzij in mindere mate.

Een andere manier om je schaduwkanten te achterhalen is bij jezelf nagaan wat je voelt en daarin heel eerlijk tegen jezelf zijn.

Zo roep ik al jaren dat ik niet jaloers ben. Afgunst en ik, wij zijn vreemden, echt. Als ik iets wil hebben wat een ander heeft dan werk ik er wel voor. Ik zie het nut van jaloezie absoluut niet in. Ik en afgunstig? Echt niet!

Tot ik me laatst jaloers voelde. Mijn zus vertelde me een korte anekdote en ik werd me toch chagrijnig! Althans, dat is hoe ik het naar mezelf toe vertaalde. Maar eenmaal weer thuisgekomen kon ik niet anders dan toegeven: ik was jaloers. Op mijn zus en wat haar was overkomen. En mij niet.

Iedereen Heeft Schaduwkanten
Iedereen heeft schaduwkanten, of je het nu leuk vindt of niet!

Wat is het nut van je schaduwkanten ontdekken?

Iedereen heeft alles in zich om te worden wie hij of zij is. Je hebt alles, het complete pakket. Jij bent je eigen unieke, persoonlijke mix. Een mix van onder anderen talenten en kwaliteiten. Maar zoals met alles in het leven: zonder tegenstellingen bestaat er niets. Zonder zwart geen wit. Zonder dood geen leven. Zonder goed geen slecht, enzovoorts.

Schaduwkanten vallen onder deze tegenstellingen. Als jaloezie in zijn geheel niet zou bestaan, zouden er ook geen mensen bestaan die elkaar het beste gunnen, bijvoorbeeld. Want zonder het één bestaat het ander niet.
Zonder gierige mensen zouden er geen vrijgevige mensen zijn, want dan zou niemand gierig zijn en dus ook niemand vrijgevig. Het één heeft het ander nodig om bestaansrecht te claimen.

Kortom: we hebben tegenstellingen in het leven nodig om het leven wat meer uitdaging te geven, wat meer pit. Om zelf unieker te zijn en onze eigen persoonlijke mix samen te kunnen stellen. Om het leven kleur te geven.

Hoe met schaduwkanten omgaan?

In plaats van met afkeer op mensen te reageren die jouw schaduwtalenten vertonen, wees juist dankbaar! Want elke keer als jij gruwelt van het gedrag van een ander, ben je een stapje dichter bij het ontdekken van jouw vervormde kwaliteiten.

En wees ook niet zo streng voor jezelf: jij hebt ALLES in huis, ook die negatieve kanten die je liever niet ziet. Realiseer jezelf dat achter elke “nare kant” een positieve kwaliteit verstopt zit die mogelijk ook verborgen blijft in de schaduw.

Erken dus je schaduwkanten en herken daarin de goede dingen. Accepteer dat alles aan jou jou maakt en er mag zijn. Je goede én slechte kanten maken jou compleet. Je hebt beide kanten nodig.

Want: zonder zon, geen schaduw.

 

 


Op zoek naar je schaduwkanten (en stiekem naar de kwaliteiten die erachter liggen)? Misschien kan ik je daarbij wel helpen! Kijk hier hoe je vrijblijvend contact met mij kunt opnemen.