100 Tips Voor Persoonlijke Groei Header

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 11 t/m 20

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 11 t/m 20
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 11 t/m 20

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 11 t/m 20

Het is maandag en dus krijg je weer 10 tips van me! We bikkelen lekker door en de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 11 t/m 20 lees je hieronder. Wil jij groeien als persoon? Dingen veranderen in je leven? Dan kan deze lijst jou daarbij zomaar eens heel goed helpen.


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 11 t/m 20

Iedereen groeit in zijn/haar leven. Dat doe je automatisch door alles wat je meemaakt.

Alleen groei je soms misschien niet de kant op die jij op wilt.

Dan wordt het tijd om je eigen persoonlijke groei wat meer richting te geven!

Heb je geen idee hoe je dat aanpakt? Deze lijst kan je daarbij helpen.

Hieronder vind je de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 11 t/m 20:

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 11 t/m 20

11: Vergelijk Jezelf Niet Langer Met Anderen

Stap 1 in jezelf rot voelen is altijd: vergelijk jezelf met anderen. Wat zou dus stap 1 zijn om jezelf beter over jezelf te voelen? Precies! Hou op met jezelf te vergelijken met anderen. Het levert je werkelijk niets goeds op, want in 99% van de gevallen kom je er in jouw ogen slechter vanaf dan de ander. En in die 1% van de gevallen waarin jij je beter voelt nadat je jezelf hebt vergeleken met een ander, zou je je moeten schamen. Iedereen is uniek. Iedereen leeft zijn/haar eigen leven. Jezelf vergelijken met een ander is als een appel vergelijken met een peer: totaal onzinnig. Hou dus op jezelf naast die meetlat te leggen en…

12: Neem Jezelf Serieus!

Als jij jouw dromen en wensen al niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen? Mensen gaan jou pas anders behandelen als jij daarin het goede voorbeeld geeft. Hoe wil jij dat anderen jou behandelen? Geef dat aan door jezelf in ieder geval en te allen tijde serieus te nemen. Nee, dat betekent niet dat je nooit meer ergens domme lol om mag hebben. Maar neem alles wat jij wilt bereiken in het leven wél bloedserieus. Het is wat jij wilt. Jouw wensen geven richting aan je leven, maken het interessanter, spannender en meer de moeite waard. Luister er dus naar.

13: Zoek De Stilte In Jezelf 

“Eenzaamheid is nodig om een persoonlijkheid te worden,” zei mijn opa eens. Aan de term eenzaamheid kleeft misschien een nare bijsmaak, maar in zekere zin had hij wél gelijk. Want alleen als je alleen bent, ben je 100% jezelf. Zoek dus eens de stilte op in jezelf. Je hoeft niet de rest van je leven alleen door te brengen, maar breng eens wat meer tijd door met jezelf alleen. Maak je hoofd leeg. Onderzoek wie je bent, wat je voelt, waar je heen wilt. Laat de wereld om je heen maar doorrazen, als jij de stilte in jezelf opzoekt kun je antwoorden op al je vragen vinden. En die antwoorden helpen je groeien.

14: Doe Iets Wat Je Altijd Al Eens Had Willen Doen

Dit is toch wel de kern van groei: iets anders doen dan je gewend bent. Want alleen zo kun je bijleren en wie leert, wordt wijzer. En wie wijzer wordt, die groeit weer een stukje. Ieder mens heeft wel een lijstje met dingen “die ik ooit nog eens een keertje zou willen doen.” Ik kan die van mij zo pakken. Kies eens iets van die lijst uit en DOE HET! Maakt niet uit hoe groot of klein het is: ga het maar plannen. Maak het concreet. Haal het van die lijst af en voer het uit. Leuk dat je weet wat je wilt, maar het volgende werkwoord dat je in de praktijk mag brengen is doen.

15: Zoek Hulp / Een Voorbeeld

Loop je stuk op HOE je iets kunt doen? Of heb je nog niet helemaal duidelijk wat je allemaal zou willen ondernemen? Zoek hulp! Dat kan professionele hulp zijn (coaching, begeleiding), maar je kunt ook op zoek gaan naar een voorbeeld. Wat doen mensen die nu al zijn waar jij wilt komen? Welke stappen hebben zij gezet? Kun je daar tips of ideeën uit halen? Misschien kun je ze wel benaderen en enkele vragen stellen. Het zal je nooit minder wijs maken. En iedereen moet ergens beginnen. Als je het zelf nog niet weet, doe dan inspiratie op door te kijken hoe anderen begonnen die jou voorgingen. Zo kun jij groeien door de groei van een ander.

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 11 t/m 20

16: Haal Dingen Uit Je Hoofd Door Ze Op Papier Te Zetten

Mijn lijstje met “dingen die ik ooit nog eens wil doen” is ook hier een goed voorbeeld. Plan een halfuurtje in, pak een A4’tje, zet je timer en ga maar pennen. Wat wil jij allemaal doen of bereiken in je leven? Schrijf alles op wat er in je opkomt, zet het op papier. Daarmee haal je het uit je hoofd en geef je jezelf ruimte om aan andere dingen te denken. Manieren hoe je iets aanpakt, bijvoorbeeld. Of met welke doelen jij van start gaat. Je kunt niet groeien als je hoofd vol zit, net zomin als je water in een glas bij kunt blijven schenken. Vol = vol (nee, ik heb geen affiniteit met meneer Wilders, maar hier geldt deze uitdrukking wél). Maak je hoofd leeg door je ideeën op papier te zetten. Daarmee maak je meteen je persoonlijke groei wat concreter.

17:  Geef Jezelf Tijd En Ruimte

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: iets nieuws leren gaat gepaard met vallen en opstaan. Je gaat veel dingen simpelweg niet in 1x goed doen. En dat geeft niks. Dat is normaal, het hoort er bij en ieder mens ervaart dat zo. Trust me. Belangrijk is dat je hiermee rekening houdt en jezelf in je groeiproces tijd en ruimte biedt om te vallen – en daarna weer op te staan. Alles wat nieuw is, is moeilijk. Maar niet onmogelijk. Blijf dus doorademen, blijf reflecteren (#7 weet je nog?) en leer van je fouten. Persoonlijke groei kun je niet plannen. Maar door jezelf alle tijd te geven zul je merken dat je minder snel/vaak vastloopt en dus eerder (en meer) groeit dan je had durven denken.

18: Plan Rustdagen In

Als je een nieuwe sport gaat beoefenen, krijg je te maken met spierpijn. Het advies is dan ook vaak om een rustdag in te lasten na een intensieve work-out. Met persoonlijke groei is het net zo: je gaat dingen anders doen dan je voorheen gewend bent en krijgt dus ook andere resultaten dan je gewend bent. Er zullen niet alleen om je heen dingen veranderen, maar ook binnenin jou. Misschien word je opeens emotioneel of ben je opeens moe. Dat kan en is prima. Belangrijk is dat je jezelf van tijd tot tijd een rustdag gunt, zodat jouw hoofd “bij kan komen” en jij daarna weer vol goede moed verder kunt groeien!

19: Moet Minder, Mag Meer

Met moeten kom je nergens. Je moet niet groeien, je mag groeien. Persoonlijke groei is best een intens dingetje (zeg maar gerust ding) en wanneer jij de druk blijft opvoeren door een Spartaans regime van “moeten” in te voeren, gaat dit tegen je werken. Ja. Echt waar. Ik weet dit 100% zeker, want “Spartaans regime” was heel lang mijn manier van dingen aanpakken. Moeten neemt energie af, voert de druk op en zuigt de levensvreugde uit je. Mogen biedt ademruimte, opluchting en stimuleert. Doe jezelf dus een plezier en ga mogen in plaats van moeten. Ironisch gezien is dat namelijk een must voor persoonlijke groei 😉

20: Leg. Die. Stomme. Telefoon. Weg!

Misschien ben ik wel een soort neanderthaler, maar ik snap écht niet wat er nou zo enorm boeiend is aan een online leven, als je het échte leven gewoon om je heen hebt! (Bovendien kan ik de fietsers die zich onverwacht praktisch onder mijn autowielen gooien omdat hun aandacht niet bij het verkeer, maar bij hun beeldschermpje is niet meer op 10 vingers en 10 tenen tellen – ik ben ondertussen een expert geworden in noodstoppen maken). Het echte leven speelt zich niet online af. Het echte leven is in het hier en nu. Om je heen. Dat zie je door jouw ogen en niet op een al-dan-niet-inklapbaar schermpje. Persoonlijke groei bevindt zich niet op internet. Dat zit in je hart. Je kunt Googelen tot je blauw ziet, maar je groeit geen millimeter als je je blijft afstompen online.

Ja, ik ben streng. Waarom?

Omdat persoonlijke groei niet vanzelf gebeurt. Dat is te zeggen: je moet er voor openstaan en als je een bepaalde richting op wilt groeien, dan zul je die richting op moeten (sorry) sturen.

Alsof je je navigatie opnieuw instelt, dit keer met een bestemming naar jouw keuze.

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen groeien.

Want wat ik óók weet van persoonlijke groei is dat het misschien wel wat moeite kost, maar het is die moeite dubbel en dwars waard.

Iedereen kan worden wie hij/zij wil zijn.

En ik hoop jou op weg te helpen met deze tips.

Volgende week volgen er meer. Tot dan!

Liefs Samantha 2021

Welke tip(s) ga jij gebruiken?

Lees Alle Tips Voor Persoonlijke Groei

Of doe de
Gratis Onzekerheidscheck
Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress