100 Tips Voor Persoonlijke Groei Header

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 1 t/m 10

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 1 t/m 10
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 1 t/m 10

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 1 t/m 10

Tsja, ik ben nu eenmaal dol op lijstjes. En ik hou me graag (en veel) bezig met persoonlijke groei. En 1 + 1 = 2, dus vanaf deze week vind je hier elke maandag de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei, met vandaag tips 1 t/m 10!


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
• Tips 1 t/m 10 •

Ik ben er heilig van overtuigd dat persoonlijke groei een belangrijk onderdeel is van iedereens leven.

Of dat in ieder geval zou moeten zijn.

Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe groei je dan persoonlijk?

De aankomende 10 weken deel ik elke week 10 tips met je, zodat jij direct aan de slag kunt met jouw persoonlijke groei – en er hopelijk nooit meer mee ophoudt.

Vandaag trappen we af met de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 1 t/m 10:

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
• Tips 1 t/m 10 •

1: Kies Voor Jezelf

Inkoppertje? Ja! Waarheid als een koe? JA! Persoonlijke groei gaat niet over een ander maar over jou. Wil jij groeien als persoon, dan is de 1e stap die je zult moeten zetten (en ik haat het woord “moeten”, maar hier moet het toch even) kiezen voor jezelf. Jij wilt groeien, jij wilt verder. Dat kan een ander niet voor jou doen. Dus: Kies. Voor. Jezelf. Zet die stap. Besluit nu dat jij voor jouw persoonlijke groei gaat. Dan kun je er pas écht mee aan de slag!

2: Neem Verantwoordelijkheid Voor Jouw Leven

Neem verantwoordelijkheid voor keuzes die jij maakt, meningen die je hebt, wensen die je wilt vervullen, dromen die je wilt waarmaken. Ook de fouten die je maakt, horen bij jou. Successen die je gaat ervaren? Ook jouw verantwoordelijkheid, niet die van een ander. Natuurlijk voelt met je vingertje wijzen of je een slachtoffer van de situatie voelen eventjes goed en op zich is dat ook niet verkeerd, maar je moet er wel weer uit stappen en doorgaan. En dát doe je door de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Jouw persoonlijke groei = jouw verantwoordelijkheid. Pak deze dus!

3: Wees S M A R T

SMART = Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Oftewel: wees concreet in wat je wilt bereiken. Wat is persoonlijke groei voor jou precies? Wat wil je over, bijvoorbeeld, een jaar bereikt hebben? Maak het zo specifiek mogelijk, plak er een deadline aan en zorg dat je na afloop daarvan kunt stellen of je je doel behaald hebt of niet. Is wat jij erin stopt aan tijd, energie en eventuele kosten acceptabel? Is je doel haalbaar? Wees S M A R T in je doelen en je doelen zullen jou “smarter” maken.

4: Wees Eerlijk Tegen (en Over) Jezelf

Persoonlijke groei kan alleen plaatsvinden als jij oprecht bent tegen en over jezelf. Immers: als jij jezelf overschat is er geen ruimte voor groei. Maar als jij te kritisch op jezelf bent ook niet! Zoek dus een gezond, eerlijk en oprecht midden op. Eerlijk tegen jezelf zijn is niet altijd even makkelijk, maar levert je wél het meeste op. Jezelf juist inschatten ook, want dan weet je pas écht waarin je nog door kunt groeien en waarin je juist al heel sterk bent. Eerlijkheid duurt het langst. Helemaal als het om persoonlijke groei draait.

5: Vind Jezelf Belangrijk

Jij bent het waard. Als je dat nog niet gelooft, ga er dan direct aan werken (bijvoorbeeld door je aan te melden voor mijn blog – je ontvangt dan 7 Experimenten Voor Meer Zelfvertrouwen die je direct op weg helpen naar een gezond zelfbeeld ↓). Wat gebeurt er namelijk met jouw persoonlijke groei als jij jezelf niet belangrijk vindt? Niets. Helemaal niets. Persoonlijke stilstand, wordt het dan eerder. Jij hoort de belangrijkste persoon te zijn in je eigen leven. Je moet je hele leven namelijk met jezelf doorbrengen, dus ga het maar geloven dat dat waar is. En weet je wat? Als jij jezelf belangrijker gaat vinden, is dat meteen een hele stap vooruit in jouw persoonlijke groei Win-win dus!

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
• Tips 1 t/m 10 •

6: Breek Los Uit De Kudde

Keep running with the animals – of heb je die Wekelijkse Opsteker gemist? Het punt wat ik wil maken is: jij gaat nooit jouw doelen bereiken in jouw leven als je achter andere mensen aan blijft lopen. Die zijn namelijk onderweg naar hun doelen en niet naar de jouwe. Wil je groeien als persoon, dan is het belangrijk dat jij ervoor leert te kiezen je eigen pad te volgen, ongeacht hoeveel anderen je daarop tegenkomt. Je loopt al tijden hetzelfde rondje en toch ben je hier, op een blog, een bericht aan het lezen over Persoonlijke Groei. De snelste manier om daar te komen is die navigatie uit, het pad af en verdwijnen in de bossen om je heen! Niet bang zijn, het is jouw pad. En wie zijn hart volgt kan nooit verdwalen

7: Reflecteren, Reflecteren!

Wat je doel ook is, er geldt altijd: meten is weten. Om te weten of je persoonlijk aan het groeien bent, zul je dat moeten meten. Dat gaat natuurlijk niet met een meetlint, maar hoe dan wel? Door te reflecteren op je dag. Kun je mooi combineren (en oefenen) met #4! houd een dagboekje bij en schrijf elke dag (of elke week) kort op wat je hebt meegemaakt, hoe jij daarop reageerde en je erbij voelde, wat je een volgende keer anders doet of wat je deze keer anders deed, en wat het resultaat was. Deed je dingen fout of juist goed? Reflecteren is

8: Focus Je Op Het Alternatief

Ons brein kent het woordje “niet” niet. Dat betekent dat als jij bijvoorbeeld tegen jezelf zegt: dat doe ik de volgende keer niet meer, jouw hersenen zich onbewust nóg meer gaan focussen op dat wat jij niet meer wilt doen… En prompt doe je het weer. En weer. En weer. Bied je brein dus alternatieven aan. Wil je stoppen met roken? Denk dan eens: in plaats van een sigaret roken drink ik een glas water. Zo is er voor alles een goed alternatief te vinden. Zoek ernaar, voer het aan je brein en voer het vervolgens ook uit zoals jij het werkelijk wilt.

9: Beloon Jezelf

De beste motivatie OOIT is om jezelf een beloning voor te houden wanneer je een doel behaald. Ga echt voor iets dat jij graag wilt hebben of doen en schrijf het op als belofte aan jezelf: als ik… heb gedaan, dan mag ik… Werkt als een trein! Waarom? Omdat persoonlijke groei soms lastig is, maar een lonkende beloning jou nét dat extra zetje kan geven om tóch door te zetten! Onderschat je hersenen niet: die doen veel werk op de achtergrond, waar jij geen weet van hebt. Een mogelijke beloning triggert gebieden in je brein die je extra motiveren om door te zetten. En dat is soms precies wat je nodig hebt o

10: Wees Lief Tegen Jezelf

Je mag fouten maken. Dikgedrukt, ja, want ik wil dat je dit voelt. Groeien = vallen en opstaan. Persoonlijk groeien = persoonlijk vallen en opstaan. DAT MAG! Het hoort erbij, trust me: zo gaat het bij ons allemaal. Wat jou NIET helpt is op moeilijke momenten tekeer gaan tegen jezelf. Nah ah. Als jij groeien wilt, gaat jezelf de grond instampen niet werken. Dan blijf je eeuwig klein. Wat werkt dan wel (want we willen alternatieven!)? Wees lief voor jezelf. Troost jezelf als het tegen zit. Praat tegen jezelf alsof jij je eigen beste vriend(in) bent. Maak van “moeten” eens “mogen”. Wees niet hard voor jezelf als het leven dat al eventjes is. Behandel jezelf met alle respect die je verdient – alleen zo kun je werkelijk groeien als mens.

Ben jij op zoek naar persoonlijke groei? Wil jij weten hoe je dat goed aanpakt?

Ik hoop je met deze 10 redenen al een beetje op weg geholpen te hebben, maar er volgen er natuurlijk nog 90 meer!

Elke week deel ik 10 nieuwe tips met je, net zolang tot we bij de 100 zijn. En ja, dat gaat mij écht wel lukken 😉

Net zoals het jou gaat lukken om te groeien.

Want als ik het kan, kun jij het ook.

Veel succes met deze tips en tot volgende week!

Liefs Samantha 2021

Welke tip vond jij het meest waardevol?

Lees Alle Tips Voor Persoonlijke Groei

Of doe de
Gratis Onzekerheidscheck
Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress