100 Tips Voor Persoonlijke Groei Header

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 31 t/m 40

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 31 t/m 40
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 31 t/m 40

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 31 t/m 40

Ben jij bezig met persoonlijke groei? En wil je weten hoe je dat het beste aanpakt? Dan is dit dé lijst voor jou! Want vandaag krijg je van de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 31 t/m 40 van me. En die helpen jou meteen verder groeien!


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 31 t/m 40

Om bij 100 te komen, moet je eerst van 1 tot en met 99 gaan.

Met andere woorden: om bij een doel te komen, is elke onderliggende stap daarnaartoe even belangrijk om te zetten.

En meteen met 100 tips aan de slag gaan is geen doen, dus bied ik je elke week gewoon weer 10 stapjes. Die je kunt gebruiken voor jouw persoonlijke groei.

Met deze week, volgend op de 30 tips die je al kreeg van me, de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 31 t/m 40:

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 31 t/m 40

31: Ga Ergens Alleen Heen

Alleen als je alleen bent, ben je 100% jezelf, weet je nog? Door dingen in je eentje te ondernemen, leer je meer over jezelf dan je ooit had kunnen denken. Zo kwam ik er zelf, alleen in China, achter dat ik veel zelfstandiger ben dan mensen mij hadden doen geloven. Als jij wilt groeien op persoonlijk vlak, is jezelf leren kennen een absolute must. En de beste én snelste manier om dat te doen, is iets alleen doen. Ga eens alleen een wandeling maken, een boodschap doen, naar de bioscoop of een dagje weg. Je hoeft niet bang te zijn: je bent immers in goed gezelschap bij jezelf 😉

32: Wees Niet Bang Om Los Te Laten

Toen ik uit mijn depressie klom en actief aan de slag ging met mijn eigen persoonlijke groei, verloor ik enkele vriendschappen. We persoonlijk-groeiden simpelweg uit elkaar. Maar het gekke (of bijzondere) was, dat er in de plaats van die vriendschappen nieuwe vrienden mijn leven binnenkwamen, die veel beter pasten bij de persoon die ik was geworden! Wees dus niet bang om het oude los te laten. Of het nu om vriendschappen, werk, hobby’s of wat dan ook gaat. Het hoort bij je groeiproces. En voor alles wat je loslaat krijg je iets nieuws (en beters) terug!

33: Vertrouw Op Jezelf

You’ve got this! Jij kunt dit! Waarom? Omdat je het wilt. Jij hebt alles in je om de persoon te worden die je werkelijk, écht wilt zijn. JIJ. Niet iemand anders. Vertrouw op jezelf, dat jij die kennis en kracht in je hebt, en dat het je gaat lukken zolang je jezelf vertrouwt. Je mag jezelf vertrouwen, echt! Weet wat jij aan jezelf hebt en vertrouw erop dat, ook al gaat iets mis, jij in ieder geval je best hebt gedaan voor jezelf. Want dat is waar persoonlijke groei om gaat: jezelf niet in de steek laten. Geef jezelf het vertrouwen dat je nodig hebt om in jezelf te geloven. Je verdient het.

34: Zorg Goed Voor Jezelf

Jezelf wegcijferen voor een ander heeft geen nut: de ander waardeert het waarschijnlijk niet eens en jij voelt je er echt niet beter door. Zorg altijd eerst goed voor jezelf (lees ook eens: Voor Jezelf Kiezen Zonder Egoïst Te Worden), want dan pas kun je goed voor een ander zorgen. Denk aan genoeg rust nemen, gezond eten, lekker bewegen, leuke hobby’s uitoefenen en genieten van jouw leven. Vind een manier om op te laden die bij jou past (ben je liever alleen of omringd door mensen? Lees je graag een boek of ga je liever hardlopen?) en doe dit regelmatig. Draag zorg voor je lichaam en geest, omdat dat jouw verantwoordelijkheid is. Wie goed voor zichzelf zorgt, heeft de kracht om elke dag aan te kunnen.

35: Daag Jezelf Uit

Pijnpunten. Wie heeft ze niet? Wij mensen zijn er (onbewust) op geprogrammeerd om problemen en pijnlijke situaties uit de weg te gaan. Te vermijden. Maar wat nou als je dat eens NIET doet? Wat als je de pijn nou juist eens opzoekt? Wat gebeurt er dan? Ik zal het je vertellen: persoonlijke groei gebeurt er dan! Want wat jij leert van moeilijke situaties maakt jou zoveel sterker dan hard weglopen van problemen ooit zal doen. Maak het jezelf dus eens een keertje moeilijk: wat ga jij al een tijdje uit de weg wat je nu eens onder ogen gaat zien? Een gesprek op je werk? Die nare gedachten die je wegdrukt? Een confrontatie met een familielid? Ga er eens niet voor op de vlucht, maar daag jezelf uit en ren ernaartoe. Succesvol einde? Misschien. Pijnlijk? Waarschijnlijk. Persoonlijke groei-moment? Gegarandeerd!

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 31 t/m 40

36: Zet Alleen Nog Maar Stappen Vooruit

Groei heeft maar één richting: vooruit. Zodra jij stopt met groeien, sta je stil. Dat is op zich niet zo erg, want iedereen heeft weleens een rustmomentje nodig. Maar wat je nooit mag doen, is een stap achteruit zetten! Dan ga je de andere kant op van persoonlijke groei, namelijk die van persoonlijke krimp. Je wilt weg van waar je nu bent in je leven en die reis kan soms lastig, spannend of zelfs eng aanvoelen. Maar dat is nooit nooit NOOIT een reden om een stap terug te zetten! Neem mee uit je verleden wat jou verder kan brengen in de toekomst, maar keer nooit terug naar hoe het was.

37: Laat De Mening Van Anderen Los

Deze kan lastig zijn, want hoe pak je dat aan? Ten eerste door jezelf te beseffen dat jij óók een mening hebt en dat die mening (zeker als die over jouzelf gaat) altijd zwaarder weegt dan die van een ander. Want jouw mening hoort bij jou. En de mening van een ander hoort bij de ander. Dus als iemand jou stom vindt zegt dat feitelijk niets over jou, maar wél iets over de mening van de ander. Ten tweede zijn meningen vaak tegenstrijdig: de één kan jou dan misschien wel stom vinden, de ander vindt jou wellicht weer helemaal geweldig! En wie heeft er dan gelijk? Laat je dus door niets of niemand gek maken en oefen je Oost-Indische doofheid: wat je niet hoort/weet, kan je ook niet kwetsen. Gewoon doen of je niets hoort, dus. En verdergaan met je leven.

38: Stap Buiten Je Comfortzone

Echte groei begint buiten je comfortzone. Hoe veilig en warm en comfortabel die van jou ook aanvoelt: wil je méér uit je leven halen dan zul je eruit moeten komen. Er is geen andere manier. Gelukkig hoef je niet meteen, volledig, voor de volle 100% buiten je cirkel te springen: één voet erbuiten zetten is genoeg. En dan zet je je andere voet daar weer voor, waarna je, geheel op jouw eigen tempo, dat proces blijft herhalen. Tot je comfortzone is gegroeid. En dan begin je het hele proces voetje voor voetje opnieuw. Want persoonlijke groei = je comfortzone vergroten.

39: Plan Tijd In Om Aan Jezelf Te Werken

“Hallo, Ik ben Samantha en ik ben enorm pragmatisch” 😉 Maar deze tip is voor iedereen handig, of je nu net als ik pragmatisch bent of juist wat chaotischer van aard: plan je groeimomenten in. Na vandaag heb je al 40 tips te pakken om actief met je persoonlijke groei aan de slag te gaan. Je kunt veel ervan als moment in je agenda plannen: reflecteren op jezelf kan een dagboekmoment worden, je kunt op je volgende vrije dag een dagje alleen naar de dierentuin gaan of iets doen wat je altijd al had willen doen. Kies een (vaste) dag per week om aan je persoonlijke doelen te werken, waarmee je automatisch aan je persoonlijke groei werkt.

40: Complimenteer Jezelf

Ook al zijn de resultaten misschien (nog) niet wat jij ervan verwacht: jij bent goed bezig. Geef jezelf daarvoor regelmatig een complimentje. “Dat heb ik goed gedaan/geprobeerd”, “Het is me nu misschien niet gelukt, maar ik heb het toch al wel mooi gedurfd!”, “Ik ben trots op mezelf voor al het harde werk dat ik hier al in heb gestopt.” Succes is niet altijd de beste zijn in iets, maar het kan ook iets kleins zijn zoals in je uppie een ommetje durven maken of een vreemde aanspreken. Of meedoen aan een toernooi waar je dan wel laatste werd, maar waar je vroeger nooit aan had durven meedoen. Elke overwinning, hoe klein ook, is een groot succes. En elke poging tot het halen van een doel is een stap vooruit en alleen daarom al een compliment waard. Overlaad jezelf met complimenten, dat is extra voeding voor je persoonlijke groei 😊

40 tips alweer!

Hopelijk helpen ze je vooruit (want we zetten vanaf vandaag géén stappen meer achteruit! 😉) met jouw persoonlijke groei.

Vergeet niet: het zijn tips en geen ijzeren regels.

Gebruik dus wat je ervan kunt gebruiken en laat de rest, net als de meningen van anderen, lekker los.

Ik wens je veel succes met het vergroten van jouw comfortzone en het focussen op jouw persoonlijke groei.

Enne, als je daar hulp bij nodig hebt: volgende week vind je hier gewoon weer 10 nieuwe tips.

Tot dan!

Liefs Samantha 2021

Met welke tip(s) ga jij aan de slag?

Lees Alle Tips Voor Persoonlijke Groei

Of doe de
Gratis Onzekerheidscheck
Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress