100 Tips Voor Persoonlijke Groei Header

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 41 t/m 50

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 41 t/m 50
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 41 t/m 50

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 41 t/m 50

Na vandaag zijn we al op de helft met deze 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 41 t/m 50. Altijd op maandag, want dan kun je meteen met de tips aan de slag. Goed begin van je week, dacht ik zo. Lees snel verder!


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 41 t/m 50

Een nieuwe week, dus nieuwe tips!

Waarmee we met deze week op de helft komen van de lijst. Zo snel gaat het!

Ben jij bezig met persoonlijke groei? Maar weet je niet zo goed hoe of wat?

Dan kunnen onderstaande tips (en de eerdere 40 tips) je van dienst zijn!

Lees snel de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 41 t/m 50:

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 41 t/m 50

41: Maak Een Gewoonte Van Reflecteren

Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei, maar dat wist je al (tip 7). Plannen is óók een belangrijk onderdeel, zoals je vorige week kon lezen. Als je die twee dingen combineert, dan krijg je een vast moment op je dag waarop je aan zelfreflectie doet. Hou bijvoorbeeld een dagboek bij of begin een blog/podcast waarop je je inzichten deelt. Hoe ben jij vandaag gegroeid? Waar liggen meer groeimomenten? Wat doe jij een volgende keer anders of juist hetzelfde? Wees eerlijk naar jezelf toe en begripvol, want je bent nog aan het leren (groeien). Hoe meer je reflecteert op jezelf, des te beter je erin wordt. En des te meer ruimte jij voor jezelf maakt om te groeien.

42: Praat Erover

Niemand kan aan jou zien wat er in je leven speelt. Het staat nu eenmaal niet op je voorhoofd te lezen. Loop je ergens mee, dan mag je er altijd over praten. Met iemand die je vertrouwt, met een professional of gewoonweg met iedereen die het al dan niet horen wil. Wat bij jou past. Denk hierbij ook aan het delen van je successen en de mooie momenten! Want je gaat groeien wat zoveel betekent als beter worden dan je nu al bent. Hoe gaaf is het als jij je angsten overwint en het leven creëert waar je altijd van droomde!? Praat erover, deel het met anderen en inspireer zo (onbewust) mensen om dit ook te doen. Dan kun je samen groeien.

43: Verander Je Gedrag

“Als je niets verandert, verandert er niets,” zo luidt de uitspraak. En wat is er makkelijker om te veranderen dan je gedrag? Niets. Je gedrag is een uiting van je gedachten, gevoelens, normen, waarden, geloof en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar helemaal bovenaan die berg staat gedrag. Dat is wat jij aan anderen laat zien. En dat is wat jij van jezelf het makkelijkste kunt aanpassen. Lukt het je niet om in jezelf te geloven? Dat geeft niet. Verander dan eerst eens iets aan hoe jij de dingen doet. Fake it until you make it, zeggen ze in Amerika. En dat werkt. Want als jij ervaart dat jij met jouw nieuwe gedrag andere uitkomsten krijgt, dan ga je vanzelf meer in jezelf geloven.

44: Niets Staat In Steen Gebeiteld

“Oh, mag dat ook?” hoor ik coachees vaak zeggen als ik meld dat ze niet krampachtig vast moeten houden aan hun eigen, nieuwe ideeën, maar ook telkens iets anders mogen proberen. Ja, natuurlijk! Persoonlijke groei is iets dynamisch, dat is altijd in beweging. Niets staat in steen gebeiteld: als je nu iets zó wilt, betekent dat niet dat je het over een jaar niet weer anders mag doen. Er zijn geen regels, dat is de enige regel. Blijf jezelf aanpassen aan hoe jij het wilt en beperk jezelf niet met regels of “moeten” (want aan moeten doen we niet).

45: Volg Je Dromen

Wie weet er beter dan jijzelf wat jij wilt? Je onderbewuste. Je innerlijke kind overigens ook. Luister dus naar al die gekke ideeën en dagdromen en fantasieën die je hebt en neem ze serieus. Kijk wat je ermee kunt. Je hoeft ze niet letterlijk uit te voeren, maar wat er binnen in jou zit aan wensen, geeft je wel een leidraad van wat je écht wilt doen in je leven. Hoe klein of groot je dromen ook zijn: luister ernaar. Dan hoef je nooit te verdwalen of je af te vragen wat nu?, want je hebt alle antwoorden bij de hand. Je kunt niet groeien op persoonlijk vlak als je niet luistert naar wat jou eigen wezen, je ziel, je innerlijke stem te melden heeft. Volg je dromen, volg je hart. Dan kun je nooit verdwalen.

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 41 t/m 50

46: Elke Dag Heeft De Potentie Om Beter Te Zijn Dan Gisteren

Dit is de meest waardevolle les die ik ooit leerde van mijn psycholoog: het gaat er niet om dat je jezelf elke dag gelukkig voelt, het gaat erom dat je weet dat het morgen beter kan zijnElke dag heeft de potentie om beter te zijn dan gisteren. Streef dus geen “permanente staat van geluk” na, want die bestaat niet. Kies er juist voor om dubbel te genieten van de goede dagen, zodat je op de wat minder goede dagen hoopvoller kunt uitkijken naar een betere morgen. Want die komt altijd. En die kennis alleen al is een stukje persoonlijke groei dat niemand van je afpakt – zodra je erachter komt dat ik gelijk heb (en dat heb ik altijd 😉).

47: Praat Met Jezelf

Leuk, tips als als #45, maar hoe kom je er nu achter wat je werkelijk wilt? Praat met jezelf. Dat mag hardop, maar dat hoeft niet. Gebruik hier een mediteersessie voor, bijvoorbeeld, of ga gewoon ergens rustig zitten. Stel jezelf (al dan niet in je hoofd) de vraag: wat wil ik? en focus je op je ademhaling. In, uit. In, uit. Het antwoord komt vanzelf bovendrijven. Misschien moet je deze oefening meerdere keren herhalen, maar dat is niet erg. Het antwoord komt uiteindelijk altijd, omdat het al in je zit. Misschien krijg je letterlijk een antwoord dat spontaan in je opborrelt, misschien komt het in een andere vorm tot je. Word je opeens uitgenodigd voor een life changing event, bijvoorbeeld, of loop je opeens tegen je droompartner of -baan aan. Praat met jezelf. Je krijgt namelijk altijd antwoord.

48: Omring Jezelf Met Liefde

Per definitie zijn wij onze eigen worst critic: niemand is zo hard tegen ons zoals wij dat zelf zijn. Onnodig dus om jezelf te omringen met nog meer kritische mensen. In plaats daarvan zou je je moeten omringen met liefde, op welke manier je dat ook kunt. Goede vriendschappen en familiebanden, liefde van je partner, kinderen of zelfs van je huisdieren. Maar zeker ook liefde voor jezelf. Die vind je in hobby’s, tijd voor jezelf, dingen doen waar jij gelukkig van wordt. Omring jezelf met liefde, want liefde werkt als voedsel voor je persoonlijke groei.

49: Persoonlijke Groei Is Persoonlijk

Laat je niet onzeker maken door wat andere mensen doen die zich, net als jij, bezighouden met persoonlijke groei. Iedereen is namelijk uniek! Dat betekent dat anderen misschien sneller groeien dan jij of juist langzamer. Dat hun focus ligt op het vinden van een droombaan terwijl jij juist op zoek bent naar wat je écht wilt bereiken, bijvoorbeeld. Alles is mogelijk binnen persoonlijke groei, er zijn geen duidelijke richtlijnen voor. Dat betekent dat alles dus ook goed is binnen persoonlijke groei, zolang jouw pad maar bij jou past. Het is net als met deze tips: de één zal er maar een paar kunnen gebruiken, terwijl een ander ze alle 100 nodig heeft. Het is allemaal oké. Doe wat past bij jou. Want persoonlijke groei is persoonlijk.

50: Ga GWC-en!

GWC staat voor GeWeldloze Communicatie (ik heb het niet bedacht, maar ben wel fan!) – meer info over GWC vind je hier. Het bestaat uit 4 stappen: de gebeurtenis, je emotie daarover, je behoefte achter je emotie en je verzoek. Je kunt deze manier van praten gebruiken naar anderen toe, maar ook naar jezelf! Lig je weer eens te malen over je dag? Zeg dan tegen jezelf: ik merk dat je wakker ligt van [gebeurtenis], daar word ik erg [emotie] van (bv verdrietig). Mijn behoefte is dat ik nu [voorbeeld] lekker kan ontspannen. Ik wil je verzoeken om [voorbeeld] dit piekeren te stoppen en mij deze rust te gunnen. Je mag tegen jezelf praten in de jij- of ik-vorm, net wat jij prettiger vindt. Herhaal de stappen zo vaak als je wilt en je zult merken dat je meer rust krijgt in je hoofd. En daarmee meer ruimte voor persoonlijke groei.

Hopelijk helpen deze tips je verder op weg naar persoonlijke groei.

Vergeet niet dat alles wat nieuw is, ook wennen is. Gun jezelf dus altijd de tijd en de ruimte om met jezelf en je eigen groei aan de slag te gaan.

En zit het toch eens een dagje tegen? Dan houdt de wereld écht niet op met draaien.

Bovendien weet jij dan nu dat het morgen misschien wel beter gaat.

Heel veel succes met jouw groei!

Zijn er tips die jou al hebben geholpen of heb je zelf nog tips? Dan mag je dat altijd delen in een reactie!

Liefs Samantha 2021

Met welke tip(s) ga jij aan de slag?

Lees Alle Tips Voor Persoonlijke Groei

Of doe de
Gratis Onzekerheidscheck
Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress