AAN DE ANDERE KANT VAN ANGST » over veranderwensen, angsten & zijwieltjes

INTRODUCTIE

Een verandering doorvoeren in je leven gaat vaak gepaard met angst: angst om te falen, angst voor statusverlies of zelfs angst voor succes.

In dit artikel heb ik het over angst voor falen. Een perfectionist heeft het bij uitstek moeilijk wanneer hij of zij een veranderwens koestert, want verandering betekent iets nieuws proberen. En iets nieuws proberen is onlosmakelijk verbonden met fouten maken.

Fouten maken hoort erbij. Zie een verandering nastreven maar als leren fietsen zonder zijwieltjes: dat was in het begin onwennig, maar doe je nu automatisch. Je staat er waarschijnlijk niet eens meer bij stil dat je het kunt.

Zo gaat het ook met die gewenste verandering: je moet door die muur van angst heen breken om te komen waar je wilt zijn.

Je moet enkel die knop omzetten. Hoe? Dat lees je hieronder.

OP DE GRENS

“Alles wat je begeert, ligt aan de andere kant van angst”, aldus Jack Canfield. Als coach beaam ik dat er een enorme waarheid schuilgaat in deze woorden, want wat ik bij mijn coachees zie is een wens om iets te doen, ergens te komen waar ze op dit moment niet zijn. En wat hen tegenhoudt, hoewel het zich per persoon anders openbaart, is angst. Angst voor het onbekende. Angst om het fout te doen. En jawel, zeker ook angst voor succes.
Bang zijn om fouten te maken is een groeiend probleem als je het mij vraagt. 99% van de mensen die ik in mijn praktijk tref lijdt aan perfectionisme. Ja, lijdt. Want hoewel perfectionisme vaak gezien wordt als iets positiefs, een vertrouwd houvast in een wereld vol chaos, is het juist het hoofdingrediënt van onzekerheid.

Als perfectie inhoudt dat je geen fouten maakt, wat doorgaans als een van de hoofdovertuigingen van een pure perfectionist geldt, betekent dit onherroepelijk twee dingen: 1) perfectie is onmogelijk in een wereld waarin iedereen fouten maakt, dus: 2) perfectionisten hebben het zwaar.
Even terug naar die veranderwens, waar je van weerhouden wordt door angst.
Wanneer je bang bent om fouten te maken klinkt het allesbehalve aanlokkelijk om die angst onder ogen te zien en bij je gewenste doel uit te komen. Iets nieuws proberen is namelijk net als leren fietsen: dat ging ook niet in één keer goed! Daar had je oefening voor nodig, zijwieltjes en uiteindelijk genoeg durf om het alleen te doen. Waarna je hoogstwaarschijnlijk nog een aantal keer bent gevallen voordat het fietsen je feilloos afging.
Toch deed je het, omdat je geloofde dat het uiteindelijke resultaat die moeite waard was.

There are two kinds of perfect: the one you can never achieve, and the other one, by just being yourself - Lauren King

EEN PERFECT RESULTAAT

Als ex-perfectionist (je kunt het afleren – met moeite) weet ik waar ik het over heb: alleen al het idee dat ik een fout gemaakt en iemand teleurgesteld had, deed me in allerlei bochten wringen om fouten te ont-maken, te ontkennen of te negeren. Mijn onzekerheid bleef groeien want, tsjah, ik wílde geen fouten maken, maar deed dat aan de lopende band.
De grap (en een van de meest wijze lessen) hier is: als je overal heel goed in zou zijn, dan leer je niks. Als je iets gaat doen wat je niet eerder hebt geprobeerd, kun je er in het beste geval een talent voor hebben, maar dan nog zul je dat talent moeten ontwikkelen. En dat doe je door te oefenen, want oefening baart kunst.
De angst om fouten te maken is precies dat: angst om fouten te maken.

Deze angst zegt niets over jou, over of je een goed of slecht mens bent, over je intelligentie of uitstraling. Die angst zegt iets over hoe graag jij iets wilt, want er valt iets te verliezen als je faalt in je poging.
Hoe groter de angst, des te meer er te verdienen valt als je hem overwint. En des te meer je verliest als je er naar luistert.
Vraag jezelf af in welke situatie je het meeste verliest: de veiligheid van niets nieuws proberen maar je altijd af blijven vragen hoe het zou zijn als…? Of op zijn minst een dappere poging wagen. Want wat heb je nu écht te verliezen als je faalt? Niets. Maar je hebt er alles bij te winnen als je je doel behaalt!
Alles wat je begeert, bevindt zich aan de andere kant van angst. Angst overwin je door moed te tonen, net als toen je zijwieltjes eraf gingen en je écht leerde fietsen.

SAMENVATTING & CONCLUSIE

Als je iets nieuws wilt bereiken zul je door je angst heen moeten bijten, zeker als je perfectionist bent en bang om te falen. Om te komen waar je wilt zijn, zul je de muur die je weg blokkeert moeten stukslaan.

Er zijn twee mogelijke paden die je kunt bewandelen: 1)  je laat je dromen voor wat ze zijn, 2) of je streeft ze na.

Doe je dat eerste, dan zul je nooit uit je comfortzone komen en bestaat er een reële kans dat je blijft hangen in een eeuwigklinkend: ja maar wat nou als ik…?

Ga je voor de laatste optie, dan dienen zich twee potentiële situaties aan: 1) je faalt en je bent terug bij af. Niets gewonnen, maar ook niets verloren, 2) Je slaagt. En dan is je veranderwens niet meer een wens maar een realiteit!

Leren gaat gepaard met vallen en opstaan. Net als toen je leerde fietsen. Ook in het leven moeten die spreekwoordelijke zijwieltjes er een keertje af. Waarom niet nu?


Ben jij perfectionist en wil je fouten leren maken? Of neemt jouw onzekerheid je overal mee naartoe behalve naar waar je écht heen wilt? Neem eens contact met me op, misschien kan ik je helpen!