Tegengestelde Geruststelling – Wat Een Coach Allemaal NIET Doet!


Vaak krijg ik de vraag wat een life coach precies doet. Waarom gaan mensen naar een coach? Wanneer hebben ze er baat bij? Wat biedt een coach je? Hoe helpt zo iemand je nou verder?

Allemaal logische vragen voor iemand die overweegt een life coach in te huren. Je wilt immers weten waar je aan begint. En of je investering in een coachtraject een juiste is.

Toch wil ik het vandaag over een andere boeg gooien. Waarom? Omdat ik merk dat, hoewel mijn standaard antwoorden op deze standaard vragen voor veel mensen geruststelling bieden, er ook mensen zijn die blijven twijfelen. Die onzeker blijven over wat een coach voor hen doet, omdat ze bang zijn voor wat een coach NIET doet.

Speciaal voor die mensen, die bang zijn dat een coach wellicht over meer grenzen gaat dan gewenst is, volgt hier een lijstje met dingen die een coach in ieder geval niet doet:

Een coach gaat niet je hele wezen analyseren.

Je wordt niet compleet uit elkaar gepluisd, binnenstebuiten gekeerd of onderworpen aan sociale experimenten. Er worden geen plakkertjes op je hoofd vastgemaakt om je hersenactiviteit te scannen zodat er uiteindelijk een uitgebreide analyse op tafel komt te liggen van wie jij bent als persoon, wat er allemaal in je hoofd omgaat en wat er mogelijk op psychisch vlak mis is met je. Er worden geen diagnoses gesteld of medicijnen voorgeschreven en niet alle krassen op je ziel worden geteld.
Een coach heeft hier noch de middelen, noch de tijd, noch de interesse voor. Tijdens een coachtraject komen vanzelf die dingen uit je verleden aan bod die jij nodig hebt om verder te kunnen. En alles wat je niet nodig hebt of niet wilt delen, hou je bij je. Wil je wel je ziel blootleggen en alle aspecten van je gedrag kunnen verklaren, dan zit je bij een coach verkeerd. Voor dit soort inzichten ga je beter naar een psycholoog of psychiater, zij zijn van je verleden. Een coach is van het hier en nu en de toekomst.

Een coach vertelt je niet wat je moet doen.

Denk dus niet dat je er makkelijk van afkomt bij een coachtraject omdat er iemand tegenover je zit die eventjes al jouw problemen oplost. De enige die dat kan, ben jij namelijk zelf. Verwacht dus geen kant-en-klare oplossingen van je coach, verpakt in een mooi papiertje met uiteraard een grote strik eromheen om het geheel af te maken. Of een pasklaar antwoord op het probleem of vraagstuk waarmee je binnenkomt. Zo werkt het niet.
Een coach kan jou helemaal niet vertellen wat je moet doen. Oplossingen moeten vanuit jezelf komen, omdat ze dan pas waarde krijgen voor jou en jij kunt groeien als mens. Een coach kan jouw leven niet inkleuren, hij of zij kan je hooguit de kleurpotloden aanbieden om er zelf iets moois van te maken.

Een coach gaat niet je handje vasthouden.

Een coachtraject kan pittig zijn, het uiteindelijk doel van een coach is immers jou krijgen waar je wilt komen en dat gaat vaak gepaard met (lichte) weerstand. Van jouw kant. En daar is een coach op voorbereid.

Denk dus niet dat een coach jouw excuses en smoesjes voor lief aanneemt, op alles begripvol reageert en bij alle stappen die je zet braaf jouw handje vasthoudt en je vertelt dat alles vanzelf goed komt. Alles komt niet vanzelf goed: als je ergens wilt komen, zul je er moeite voor moeten doen. Iemands handje vasthouden is dan wel het laatste wat een coach doet. In tegendeel, je zult van een coach eerder een spreekwoordelijke schop onder je kont krijgen of een flinke duw in je rug. Alles om jou maar in beweging te krijgen en je te laten slagen. Jij wilt toch je doel bereiken? De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij jou en niet bij je coach. Wees er dus op voorbereid dat, wanneer nodig, jouw coach je hierop wijst en je verder helpt. Want uiteindelijk zul je zelf moeten leren fietsen zonder zijwieltjes.

Bij een coachtraject is het essentieel dat er een vertrouwensband is tussen coachee en coach. Duidelijk maken wat jij van jouw coach verwacht helpt hierbij. En andersom, want een coach heeft natuurlijk ook verwachtingen van jou.

Wees open en eerlijk naar elkaar, zodat jij een goed beeld krijgt van wat jouw coach voor jou kan doen.

En wat niet, natuurlijk.