TEGENSLAG HOEFT JE NIET TEGEN TE HOUDEN » 4 tips om om te gaan met tegenslag

omgaan met tegenslag
Little minds are tamed and subdued by misfortune, but great minds rise above them – WASHINGTON IRVING

EERST EVENTJES DIT:

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met de harde kant van het leven in de vorm van tegenslag. En wederom werd ik met mijn neus op de vraag gedrukt: hoe ga je ermee om?

Soms gebeurt er iets vreselijks waar je zelf geen invloed op hebt. Een reorganisatie op het werk waardoor je je baan verliest. Je wordt ziek. Of misschien verlies je iemand die je dierbaar is. Er kan zomaar iets negatiefs je leven binnendringen, op elk ongewenst moment.

In zulke gevallen spreek je van tegenslag: je wordt als het ware overspoeld door een negatieve gebeurtenis, opgeslokt door iets wat je al dan niet aan had zien komen, maar wat je zeker had willen vermijden. Ongevraagd en ongewenst, maar toch overkomt het je. En of je nu wilt of niet: je moet er mee omgaan.

Maar hoe ga je goed om met tegenslag? In dit artikel geef ik je vier tips, zodat jouw tegenslagen je straks niet meer terughouden.

» TEGENSLAG TIP 1: ERKEN JE EMOTIES

Als er iets naars gebeurt in je leven kan dat heel wat losmaken bij je. Energie stoppen in het onderdrukken van al deze emoties is nutteloos: uiteindelijk komen je gevoelens toch wel bovendrijven. En hoe dieper je ze wegduwt, des te harder uiteindelijk die spreekwoordelijke bom ontploft. Geef ruimte aan je emoties. Erken dat je boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Het mag er allemaal zijn.

Iemand vertelde me eens: “Emoties willen erkend worden”, en zo is het maar net. Je bent niet opeens een slecht persoon omdat je je slecht voelt. Je voelt je zo. Je bent niet zo. Emoties komen en gaan en ze mogen er allemaal zijn, ook de negatieve.

Verspil dus geen energie aan je negatieve emoties onderdrukken, maar geef ze juist de ruimte. Erken dat ze er zijn, benoem ze, ervaar ze, en laat ze dan weer los. Hoe eerder je dat door hebt, des te eerder jij je tegenslag te boven bent.

» TEGENSLAG TIP 2: WEES LIEF VOOR JEZELF!

Het leven loopt zoals het loopt en soms is dat nu eenmaal niet op rolletjes. Ook wanneer je zelf een aandeel hebt in je tegenslag is het belangrijk dat je lief blijft voor jezelf; jezelf straffen voor iets heeft geen zin. Gun jezelf wat extra aandacht, neem een dag vrij, zoek ontspanning of begin een nieuwe hobby. Juist wanneer het even tegen zit, kun je alle liefde gebruiken die er is. Gun jezelf dat dus!

Wist je dat we voor niemand anders zo hard zijn als voor onszelf? Wat zou je tegen je beste vriend of vriendin zeggen als hij/zij jouw tegenslag had ervaren en bij jou kwam uithuilen? Vast niets wat je tegen jezelf zegt in een soortgelijke situatie…

Waarschijnlijk zou je kiezen voor troostende woorden, een geruststellend kopje thee en een warme knuffel. Waarom kun je dat medeleven wel aan een ander tonen en niet aan jezelf? Gek eigenlijk, toch?

Dus nu de afspraak: mocht je een nieuwe tegenslag te verwerken krijgen of midden in een tegenslag zitten, kies er dan eens voor niet zo kritisch op jezelf te zijn. Niet te mopperen op je keuzes of de situatie waarin jij jezelf hebt gebracht.

Bedenk eens wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen in een soortgelijke situatie en zeg dat eens tegen jezelf. Daar knap je namelijk veel sneller van op. En als jij je vrolijker voelt, wordt het ook makkelijker om je tegenslag concreet het hoofd te bieden!

» TEGENSLAG TIP 3: WEES PRAKTISCH – WAT KUN JE ZELF DOEN?

Je emoties de ruimte geven is goed, erin blijven zwelgen niet. Kijk naar de situatie en vraag jezelf af waar jij behoefte aan hebt. Een nieuwe baan? Een second opinion? Een troostende schouder? Welke stappen kun jij zelf zetten om deze tegenslag te overwinnen? Wees proactief en probeer grip te krijgen op je situatie. Neem de regie over jouw keuzes!

Maya Angelou zei eens: “If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.” Je hebt niet altijd invloed op wat je overkomt. Je kiest je eigen tegenslagen niet uit. Maar hoe je ermee omgaat heb je wél zelf in de hand. Daar heb je wel invloed op!

Hoe meer jij je laat overspoelen door je tegenslag, des te groter de problemen worden die deze tegenslag met zich meebrengt. En hoewel het mooi klinkt en heus wel eens een keertje voorkomt, lossen problemen zichzelf doorgaans niet op.

Nadat je jezelf ruimte hebt gegeven om te voelen wat je voelde, is het nu tijd geworden om je hoofd aan het werk te zetten. Wat is de situatie? Wat kun je zelf veranderen? En hoe ga je dat doen?

Tegenslag? Uitdaging, bedoel je!

» TEGENSLAG TIP 4: ZOEK HULP

Soms is een tegenslag echter zó groot, dat je het gevoel hebt er zelf niet overheen te kunnen komen, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare of het oplopen van een trauma. Het kan dan opluchten om hier met iemand over te praten. Misschien is er een familielid of dierbare vriend die begrijpt wat jij doormaakt of bestaat er een steungroep in jouw omgeving. Blijf er in ieder geval niet in je eentje mee zitten, maar maak je tegenslag bespreekbaar!

Belangrijk hierbij is je realiseren dat je absoluut niet de enige bent die dit meemaakt. Het is dus niet raar dat je je zo voelt. Het is ook niet raar dat je er niet zelf uitkomt of zwak dat je er aan denkt hulp in te schakelen.

Weet je wel hoe moeilijk het is om hulp te vragen!? Dat is dus allesbehalve zwak, maar juist heel dapper. En gelukkig zijn er veel therapeuten, coaches en psychologen in ons land die je goed kunnen helpen jouw tegenslag te boven te komen, wat je tegenslag ook is.

Kom je er dus zelf niet uit, blijf er niet mee rondlopen en zet hulpverlenend Nederland maar aan het werk. Wij zijn er niet voor niets, maak er dus gebruik van.

EN TOT SLOT:

Tegenslagen zijn een onderdeel van het leven. Hoewel we het vaak niet zo ervaren, hebben we ze nodig om de goede momenten in ons leven te kunnen koesteren, want zonder slechte momenten zijn er ook geen genietmomenten.

Maar wanneer het je even te veel wordt, kun je met deze vier tips stappen zetten om je tegenslag te overwinnen.

Maak ten minste altijd eerst ruimte voor je emoties. Erken ze, meer willen ze niet, echt! Wees ook lief voor jezelf en probeer eens tegen jezelf te praten zoals je dat tegen een goede vriend of vriendin zou doen die meemaakt wat jij nu meemaakt. Ga eens na of er dingen zijn die jij zelf kunt doen om je tegenslag te verslaan. En kom je er echt zelf niet uit, blijf er dan niet mee rondlopen maar vraag hulp.

Als je deze tips volgt, zul je merken dat je gemakkelijk je tegenslagen te boven komt. En het mooiste van tegenslagen? Als je ze overwonnen hebt, maken ze je zoveel sterker dan je nu al bent!


» volg me via pinterest | facebook «

Lees ook: UNIEK ZIJN WE ALLEMAAL

 

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.