ASSERTIVITEIT: DE MYTHES » over wat wel en niet klopt

EERST EVENTJES DIT:

Als je denkt dat assertieve mensen zich de hele dag door sterk en krachtig voelen, heb je het mis. Als je denkt dat zelfverzekerde mensen zich nooit onzeker voelen, heb je het net zo hard mis.

Als je denkt dat je, wanneer je eenmaal je grenzen hebt gesteld en ze met je leven bewaakt, voortaan altijd tegen iedereen nee moet zeggen en dat de mening van een ander je nooit of te nimmer meer zou mogen deren, dan heb je het al helemaal mis.

Je bent echter niet de enige die zo denkt. Je bent ook niet de enige die zo streng is voor zichzelf.

Gefeliciteerd: je bent een mens! En als mensen één ding gemeen hebben dan is het onze imperfectie. Wij maken fouten. Wij willen het één en presteren het ander. Wij passen ons aan (of niet) en we vinden overal wat van (of niet).

De ene dag zitten we lekker in ons vel en gaat alles als van een leien dakje. De andere dag stappen we met het verkeerde been uit bed en gaat alles fout. Dan zeg je geen nee meer tegen mensen, dan snauw je het naar ze. Of je springt heel snel terug in je oude gedragspatronen à la deurmat, want laten we wel wezen: als iets goed voelt in slechte tijden, is het het vertrouwde van je comfortzone.

Hieronder wat mythes over assertiviteit die ik (jaja) aan den lijve heb ondervonden. Eén ding weet ik ondertussen wel zeker: je bent nooit de enige die zich zo voelt.

DE NEGATIEVE PUNTJES

1 – Eenmaal assertief, altijd assertief

Nou, zet dat maar meteen uit je hoofd. Waarom? Simpel: je kunt niet elk moment assertief zijn. Je kunt ook niet constant gelukkig zijn of juist ongelukkig. Het leven komt en gaat in golven en assertiviteit hoort daar bij. Zeker wanneer je deze vaardigheid aan het leren bent. Toen je leerde lezen en schrijven ging het toch ook niet meteen in 1x goed? En hoewel je het nu misschien wel heel goed kunt, heb je deze vaardigheid niet elke minuut van de dag nodig. Je maakt er gebruik van wanneer je het nodig hebt en dat is nu eenmaal niet elke wakkere seconde van je leven. Voor assertiviteit geldt dat net zo.

2 – Zeg nooit meer ja

Oké, dus je hebt grenzen. En je hebt geleerd dat het goed is die te bewaken, dat je voor jezelf mag kiezen en dat “nee” helemaal niet zo’n vervelend woord is als je altijd dacht. Nu mag je leren doseren. Dat nee je de opluchting gaf waar je zo lang naar zocht, is hartstikke fijn. Good for you! Dit betekent echter niet dat het je nieuwe stopwoordje moet worden. Assertiviteit is meer dan altijd nee zeggen: het is overwegen wanneer een nee volstaat en wanneer een ja.

3 – Je mag nooit meer niet-assertief zijn

Als Koningin Deurmat vertel ik je dit uit eigen ervaring: soms heb ik nog steeds dagen waarop mijn onzekerheid de boventoon voert. Wanneer ik een dominante persoonlijkheid tegenkom en niet lekker in mijn vel zit, bijvoorbeeld. Dat vind ik erg, maar ik besef me dat het bij het groeiproces hoort: onderdanig zijn is jarenlang onderdeel geweest van mijn (zeer succesvolle) overlevingsstrategie, dat het gek zou zijn als ik dat nu al verleerd was.

Op dagen dat je je niet goed voelt, mag je best eens een “pauze” nemen van het assertief zijn. Weet je hoeveel energie het kost om iets nieuws te leren? Even bijtanken hoort erbij. Dus nee, “nooit meer niet-assertief zijn” hoeft niet. Als je je maar beseft dat je mindere dagen weer voorbij gaan, komt het vanzelf goed. Echt.

DE POSITIEVE PUNTJES

1 – Meer zelfinzicht

Door aandacht en acceptatie assertiever worden, weet je nog? Just checking 😉 Jouw leerweg naar assertiviteit staat bomvol zelfinzicht. Je kunt je eigen grenzen namelijk pas aangeven als je weet wat je wilt. En daarvoor moet je weten hoe je in elkaar steekt. Dus so what als je een wat mindere dag hebt gehad en je voor je gevoel een stap terug hebt gedaan. Bekijk je dag eens vanuit een ander perspectief en trek er een leermoment uit. Wat doe je de volgende keer anders? Zo blijf je jouw zelfinzicht vergroten en daarmee je assertiviteit.

2 – Meer tijd

Door vaker voor jezelf te durven kiezen, hou je meer energie over en dat betekent dat je meer tijd en aandacht kunt schenken aan jezelf en de dingen waar jij het meeste om geeft. Tijd met je gezin, bijvoorbeeld, of voor je hobby’s. Minder tijd om bang te zijn voor mogelijke uitkomsten van een toekomstige situatie, want hoewel jij niet weet hoe die ander morgen op jouw feedback gaat reageren (om even een voorbeeld te nemen), jij weet wél hoe jij gaat reageren. En die controle geeft vrijheid. Minder piekeren, meer tijd voor leuke dingen.

3 – Meer vertrouwen

Voortbouwend op stap 2: je durft meer. Je weet nooit hoe een situatie gaat uitpakken, maar je weet wel dat er altijd één iemand is op wie jij kunt vertrouwen: jezelf. Want ook al heb je een slechtere dag, dat is prima. Jij weet nu dat die dag voorbij gaat en je de dag erna weer met frisse moed verder kunt werken aan jezelf. Alles gaat met vallen en opstaan en oefening baart kunst. Wanneer jouw assertiviteit toeneemt, zul je ook meer zelfvertrouwen krijgen. Omdat je weet, voelt en ervaart dat jij ertoe doet, met al je plus- en minpunten, en dat jij er alles aan zult doen om keuzes te maken die goed zijn voor jou, met respect naar de ander. Dan maakt de rest niet meer uit: jij komt er wel.

EN TOT SLOT:

Ja, assertiviteit kun je leren. Nee, je hoeft er niet 24/7 mee bezig te zijn of bang te zijn dat je het op een dag kwijtraakt. Al schrijf/lees/zwem/fiets je 10 jaar niet, dan nog zul je het kunnen als je het weer probeert. Zo gaat het ook met assertiviteit – dat verleer je niet 1, 2, 3.

Je hoeft er niet in door te slaan uit angst dat je het kwijtraakt. Een keertje ja zeggen is dus niet opeens een zonde of als je een slechtere dag hebt en je ligt klaar in je rol als deurmat: so be it. Neem van deze dag mee wat het je brengt en je zult merken dat je er sterker door wordt. Want door schade en schande leert men. Neem dus pauze als het je even te veel wordt en gun jezelf ook wat ademruimte. Alles wat je wilt opbouwen heeft tijd en inspanning nodig, maar ook rustmomenten om bij te komen.

De positieve punten van assertief zijn, zijn het meer dan waard om af en toe eventjes onderuit te gaan voor je gevoel. Juist die momenten waarop je denkt dat je het nooit zult leren, zijn het meest leerzaam. Dat ga je inzien als je jezelf er de ruimte, tijd en energie voor geeft. Dus leer van jezelf, want er is geen betere leermeester. Leer jezelf kennen, accepteren en vertrouwen. Dan groeien niet alleen je assertiviteit en comfortzone, maar ook je wereld.

 


WAT VOND JIJ VAN DIT ARTIKEL? LAAT HET ME WETEN IN EEN REACTIE ↓↓

 

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.