CORONA » van iets naars iets moois maken


INTRODUCTIE

Corona. Is er groter wereldnieuws op dit moment?

Door het virus worden dingen die soms al moeilijk genoeg zijn van zichzelf, nog moeilijker. Een uitvaart bezoeken wordt een hele uitdaging, bijvoorbeeld. En een tripje naar de dierenarts is een hele onderneming. Overal moet je over nadenken.

In dit artikel schrijf ik over enkele situaties die zich de afgelopen weken in mijn leven hebben voorgedaan en hoe corona die voor mij bemoeilijkte. Maar ook hoe ik, ondanks het verdriet en de boosheid die ik voelde, door de stilte die dit virus ons oplegt het mooie in het nare leerde zien.

Van iets naars iets moois maken. Laten we dat eens toepassen op COVID-19 en hoe wij ermee omgaan.

HET NARE

Een tijdje geleden was ik aanwezig bij een concert van mijn favoriete zanger. Pas achteraf (wat een feest was het weer!) kwam ik erachter dat zijn moeder ernstig ziek is.
Hij vertelde in een interview dat hij haar expres een stukje heeft laten inzingen voor een nieuw nummer, slechts enkele weken na een ingrijpende operatie, omdat hij “van iets naars iets moois wilde maken.” Zijn familie begreep het niet, maar zijn moeder wel. En zijn fans ook.
Sowieso ben in geïnspireerd door deze man, want hij kiest ervoor gewoon zijn eigen ding te doen, ongeacht wat andere mensen zeggen. Hij wil het zo, dus hij doet het zo. En die eigenwijsheid waardeer ik in mensen.
“Van iets naars iets moois maken.” Deze zin speelt al weken door mijn hoofd en heeft zich als nieuw thema in mijn leven geïntroduceerd. Op zoek gaan naar het mooie in het nare. Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Tegenwoordig is het leven met één woord samen te vatten: corona. COVID-19 heeft haar intrede gedaan en de hele wereld staat op zijn kop – en niet in positieve zin.
Dingen die al moeilijk waren worden door het virus nóg moeilijker. Twee uitvaarten en een overleden huisdier. Gebeurtenissen die sowieso verdrietig zijn, maar worden bemoeilijkt door corona.
Zo moest ik de eerste uitvaart missen omdat ik geen familie was van de overledene. Door corona mochten er maximaal 30 mensen aanwezig zijn en daar paste ik (logischerwijs) niet tussen. Ik begrijp het, maar het deed me verdriet.
De tweede uitvaart kon ik gelukkig wel meemaken, maar ook hier had corona haar stempel er hard op gedrukt: 1,5 meter uit elkaar blijven en geen troostende omhelzingen bieden aan de naaste familie.
Mijn doodzieke huisdiertje moest ik, tot slot, afgeven aan de balie. Zelfs in zijn laatste momenten mocht ik er niet bij zijn om hem vast te houden, door dit vreselijke virus.

HET MOOIE

Het gaat er in het leven niet om wat je meemaakt. Het gaat er in je leven om hoe je omgaat met wat je meemaakt.
Ik kan in een hoekje gaan zitten huilen, balend om wat het leven mij op mijn pad schuift, en daar blijven zitten. Of ik kan opstaan en zoeken naar een lichtpuntje in de situatie.
Naast het verdriet en de boosheid die ik voelde, was ik ook dankbaar. Dankbaar dat ik nog persoonlijk afscheid heb kunnen nemen van een vriendin voor zij overleed. Dankbaar dat ik er bij kon zijn op de andere uitvaart en op afstand misschien toch een klein beetje troost kon bieden aan haar meest dierbare naasten. En dankbaar dat met het sterven van mijn huisdiertje ook zijn lijden is opgehouden.
Ik kan blijven huilen om wat ik verloren heb of ervoor kiezen alle mooie, bijzondere, wijze momenten te koesteren die het leven me ook biedt.

Ik weet dat het makkelijker klinkt dan het is. Ik weet ook dat corona veel meer slachtoffers maakt – direct of indirect – dan ik kan bevatten. Maar die ene zin biedt mij hoop: “van iets naars iets moois maken.”
Hij biedt steun in een tijd waarin heel veel dingen niet meer mooi lijken, extra zwaar aanvoelen of het idee geven dat je niets kunt veranderen. Dat je alleen maar kunt wachten tot het over is.
Maar corona biedt ook mogelijkheden. De stilte van de wereld geeft ruimte om in jezelf op zoek te gaan, jezelf beter te leren kennen. Maar ook om verbinding te zoeken met anderen die het, net als jij en ik, moeilijk hebben in deze tijd. Om hen hulp te bieden daar waar het nog wél kan. Klaar staan voor elkaar, omdat het kan. Wat is er nu mooier dan dat!?
“Van het nare het mooie maken” is niet denken in problemen. Het is het noodlot aankijken, lachen en je niet klein laten krijgen, ondanks die problemen.

SAMENVATTING & CONCLUSIE

Weigeren je bij een situatie neer te leggen. Weigeren op te geven. Op zoek gaan naar andere manieren om een situatie te bekijken.

Dat is “van iets naars iets moois maken”. Deze zin wordt een mantra wanneer je op zoek gaat naar een manier om met het coronavirus en alles wat erbij hoort om te gaan.

Je mag alles ervaren wat je ervaart aan emoties – ook de nare. Maar kies ervoor om er niet in vast te blijven zitten, maar dat wat op je pad is gekomen te zien als een leermoment, inspiratie of motivatie om bijvoorbeeld anderen te helpen of zelf te groeien als mens.

Zodat je straks, als ook dit voorbij gaat, sterker uit de strijd komt.

Want ook dat is van iets naars iets moois maken.

#staysafe


Maakt corona jouw leven ook moeilijker of focus jij nu al op “het mooie in het nare”? Laat het me weten in de comments! ↓

 

Add A Comment