ZELFKRITIEK ALS SUPERKRACHT » maak van je innerlijke criticus je beste vriend

Innerlijke Criticus of Innerlijk Genie
Als je aan je innerlijke genie net zoveel geloof hechtte als aan je innerlijke criticus, zou je lichtjaren voorsprong hebben op waar je nu staat – ALAN COHEN

EERST EVENTJES DIT:

Je innerlijke criticus… Heb jij er ook een haat-liefde verhouding mee? Dat je wel naar dat stemmetje luistert maar er ook vaak mee in discussie gaat (waardoor je zelfvertrouwen of keuzebereidheid juist vaak nog sterker begint te wankelen)?

Ergens weet je, of vrees je, dat dat stemmetje een punt heeft. Het is vaak de manier waarop het zijn boodschap aan je overbrengt waar we over vallen of voor in elkaar krimpen.

We zijn namelijk tegen niemand zo hard als tegen onszelf en onze innerlijke criticus maakt daar graag gebruik van.

In dit kort-maar-krachtige artikel vertel ik hoe je van je innerlijke criticus je beste vriend maakt.

LUISTER NAAR JE INNERLIJKE CRITICUS…

We kennen hem allemaal: de innerlijke criticus. Dat ene, zeurende stemmetje in ons hoofd dat soms op werkelijk alles wat we doen commentaar heeft.

Is het mogelijk die kritische stem te negeren? Vast wel, maar waarom zoveel energie steken in iets wat vreselijk moeilijk al dan niet onhaalbaar is, als je hem ook om kunt zetten naar iets positiefs?

Wat ik daarmee precies bedoel, is dat het oké is je af te vragen of wat je aan het doen bent, goed is. Als je wilt presteren zul je er energie in moeten stoppen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Daarbij kan een innerlijke criticus juist heel handig zijn: “Wat ging er fout? Hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?” Je zet hem hierbij in voor zelfreflectie en daar is nog nooit iemand slechter van geworden.

Sterker nog, in deze situaties kan je innerlijke zeurpiet je juist helpen om te groeien! Het wordt alleen vervelend wanneer hij ook over andere zaken begint te klagen, zoals met welk been je uit bed stapt of waarom je niet op de fiets naar je werk bent gegaan maar met de auto.

…MAAR WEES KRITISCH OP WAT JE INNERLIJKE CRITICUS ZEGT

Wat je beter niet kunt doen is die innerlijke stem proberen te negeren. Daar kan hij niet zo goed tegen en vaak leidt dit er toe dat hij nog harder gaat schreeuwen over nog kleinere dingen, dat jij nog gekker wordt van zijn kritiek en hem nog harder probeert te onderdrukken. Voor je het weet is de vicieuze cirkel een feit en zul je je alleen maar slechter en slechter gaan voelen.

Wat je wél kunt doen is bij jezelf te rade gaan waarom je bijvoorbeeld niet de fiets hebt gepakt. Een simpel: “Ik had er geen zin in,” kan dan reden genoeg zijn. Zolang jij achter jouw beslissing staat, heeft de innerlijke criticus geen recht van spreken (of zeuren in dit geval).

Heb je enorm veel last van dat stemmetje in je hoofd? Probeer dan eens elke dag 1-2 bewuste keuzes te maken, hoe klein ook, en schrijf deze op in een dagboek of schriftje. Hierdoor forceer je jezelf er bewust van te worden wat je doet en waarom. Sta er echt even bij stil met welk been je uit bed wilt stappen of met welk vervoermiddel je naar je werk wilt gaan.

Willen is hier het magische woord, want zodra die zeurende stem je weer lastig valt kun jij vol overtuiging terug zeggen: “Dit is wat ik wilde doen, dit is waar ik voor heb gekozen.” Daar kan geen criticus tegenop en zeker die van jezelf niet!

EN TOT SLOT:

Gebruik je innerlijke criticus om uit te groeien tot een betere versie van jezelf, door op de juiste momenten naar deze stem te luisteren en te leren van je fouten. En op alle andere momenten snoer je hem de brutale mond door je eigen, bewuste keuzes te maken. Waar jij je goed bij voelt. Ook als ze achteraf niet het gewenste resultaat opleveren, want ook dan heb jij een bewuste keuze gemaakt en dat is alleen al een stap vooruit.

Schrijf je keuzes op in een schrift of dagboek om ze tastbaar te maken en, als je stemmetje weer begint te zeuren, te laten zien dat je niet altijd naar hem hoeft te luisteren. Alleen als er nood is aan reflectie mag de innerlijke criticus je van (opbouwende) kritiek voorzien, zodat jij de volgende keer anders of beter handelt.

Mocht je desondanks nog veel problemen ervaren met die nare stem in je hoofd, bedenk je dan dat niemand meer kan doen dan zijn best.

En dat ook innerlijke critici wel eens een rustdag hebben.


» volg me via pinterest | facebook «

Lees ook: FOUTEN MAKEN & HET BELANG ERVAN

 

Comments

  1. Patty

    Prachtige website, lieve Samantha.
    Na je mailtje ben ik toch even, nieuwsgierig als ik ben, komen neuzen 🙂
    Groet,
    Patty

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.