MINDERWAARDIGHEID IS EEN LEUGEN » Een Gezond Zelfbeeld Begint Bij De Waarheid

 

Stel: iedereen is evenveel waard op de wereld.

Dan heb je altijd mensen die zich minder waard voelen dan dat ze werkelijk zijn en mensen die zich juist meer waard achten.

Wat is hier nu bijzonder aan?

De paradox is dat mensen die zich minderwaardig voelen, juist in de perfecte uitgangspositie zitten om een gezond zelfbeeld te creëren. Waarom?

Kijk eens naar onderstaand figuur. Wanneer je je aan het rechter uiteinde bevindt, betekent een gezond zelfbeeld creëren dat je het geloof in jezelf voor een deel op moet geven. Dat houdt in dat je je fouten moet gaan toegeven, ruimte moet laten voor een ander en je imperfectie moet accepteren.

 

 

Dat is vreselijk moeilijk! Erkennen dat je minder belangrijk, machtig, rijk, krachtig, intelligent, mooi bent dan je altijd dacht is nagenoeg onmogelijk. Dan moet je toegeven dat andere mensen gelijk hadden over jou, terwijl jij je altijd boven hun oordelen verheven voelde… Dat kan echt niet!

Zit je echter aan de linkerkant van deze figuur, dan betekent het precies het tegenovergestelde: jij kunt veel meer dan je altijd dacht! Jij bent mooier, slimmer, interessanter, liever, beter dan je ooit voor ogen hield! Andere mensen moeten straks gaan toegeven dat zij ongelijk hadden over jou! Hun oordelen, die jou klein hielden, gaan niet meer op!

Het is veel makkelijker om van een ruïne te verhuizen naar een klein hutje dan een paleis af te hoeven breken om eenzelfde hutje te bouwen.

Met andere woorden: je kunt beter van negatief zelfbeeld naar een gezond zelfbeeld bewegen en positieve nieuwe dingen over jezelf leren, dan dat je het (te) grote geloof in jezelf moet indammen.

Dingen moeten opgeven is namelijk moeilijker dan ze nooit te hebben gehad.

Op weg naar een gezond zelfbeeld zul je uiteindelijk de waarheid over je eigen waarde tegenkomen. Voor een enkeling zal dat even slikken zijn, maar voor de meesten van ons is het een verademing.

Wees dus niet bang om iets te verliezen. Het ergste wat je wellicht achterlaat, zijn de twijfels of je ertoe doet.

En als dat de warme waarheid is, heet ik die graag welkom.


WAT VOND JIJ VAN DIT ARTIKEL? LAAT HET ME WETEN IN EEN REACTIE ↓↓

 

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.