VAN TALENTLOOS NAAR TALENTVOL » hoe kom je erachter wat je kwaliteiten zijn?

EERST EVENTJES DIT:

Getalenteerd zijn, het klinkt geweldig. Maar helaas is het slechts voor enkelen weggelegd. Toch?

Absoluut niet! Elk mens heeft iets unieks. Elk mens voegt iets toe aan de wereld. Denk dus niet dat jij geen greintje talent hebt. Misschien beschik je niet over ’s werelds mooiste zangstem, maar blink je uit in iets totaal anders. Kun je heel goed breien, bijvoorbeeld (ik zou het graag kunnen!), of tekenen, of praten.

In deze post schrijf ik over talent. Waar ben jij goed in? Waarvan zegt je omgeving dat je er goed in bent? En wat vind je zelf leuk om te doen?

Volg je passies, dan vind je vanzelf je talenten. Of kies voor iets buiten je comfort zone en leer een totaal nieuwe kwaliteit aan. Alles is mogelijk! Zolang je maar wilt.

TALENT, IEMAND?.

Wie talent zegt, denkt vaak automatisch aan iets creatiefs, zoals zingen, dansen of schilderen. En ook aan topsporters, met name aan degenen die de ene na de andere bal met het grootste gemak in het doel van de tegenstander weten te schoppen.

Maar is dat nou echt talent? Houdt het daar op? Met andere woorden: als je niet goed kunt zingen, dansen of voetballen, betekent dat dan dat je geen talent hebt?

Onzin! In ieder mens schuilen unieke kwaliteiten en talenten. En dat jij met het jouwe niet aan een talentenjacht mee kunt doen (“Ik kan heel goed luisteren”), wil niet zeggen dat je talentloos bent.

Elk mens heeft precies die kwaliteiten meegekregen om zijn of haar leven ten volle te leiden. Soms heb je het alleen nog niet door van jezelf dat je ergens uitermate goed in bent.

HOE KOM JE ERACHTER WAT JE KWALITEITEN ZIJN?

Stiekem is dat makkelijker dan je denkt. Ten eerste ben je vaak al beter in dingen waar je interesses liggen. Let wel: meestal is dit zo, maar niet altijd. Zo houd ik enorm van zingen, maar besef ik me dondersgoed dat mijn buren die mening niet delen. Daar staat tegenover dat ik niet de ambitie heb om van zingen mijn vak te maken – gelukkig maar!

Ten tweede is het zo dat er altijd dingen zijn waarvan wij denken dat het a) makkelijk is en b) iedereen het net zo makkelijk kan als wij. Maar c): dit laatste is niet waar! Denk dus eens goed na over dingen die jou altijd makkelijk af gaan en die je als het ware voor lief neemt. Zijn ze echt zo simpel of ben jij getalenteerder dan je denkt?

Tot slot is er je omgeving: vraag eens rond aan collega’s, vrienden en familie waarin zij vinden dat jij uitblinkt. Grote kans dat je verbaasd zult zijn over wat je te horen krijgt!

What sets you apart can sometimes feel like a burden and it's not. And a lot of the time, it's what makes you great (Emma Stone)
What sets you apart can sometimes feel like a burden and it’s not. And a lot of the time, it’s what makes you great – EMMA STONE

AANLEG & OEFENING

Aanleg hebben voor iets betekent niet per se dat je direct een expert bent. Helaas. Om je kwaliteiten ten volste te benutten zul je ze, net als met alles in het leven, moeten trainen. Immers: oefening baart kunst.

Wat talent wél betekent, is dat jij sommige kwaliteiten sneller zult ontwikkelen dan een ander, omdat jij er een natuurlijke aanleg voor hebt. Iemand met een talenknobbel zal eerder een onbekende taal onder de knie hebben dan iemand die het alleen op interesse moet doen. En iemand die juist met cijfers een wonder is, zal misschien juist moeite hebben zich een taal eigen te maken. Maar ja, op zo iemand kun je wel rekenen.

Iedereen heeft wat, draagt wat bij en kan iets bijzonders. Als je je kwaliteiten echter laat liggen, gebeurt er niets. Geloof dus in je eigen kracht en ga op zoek naar je talent!

WIE BEWONDER JE?

Zijn er mensen die je bewondert? Wat bewonder je aan die persoon? Wellicht vertonen zij kwaliteiten of talenten die jij graag wat meer zou hebben. Ook dat is mogelijk! Alles is te trainen, weet je nog?

Wees niet te streng voor jezelf omdat je vindt dat je ergens geen aanleg voor hebt. Dat wil niet zeggen dat je dan niet alsnog tijd en energie mag investeren om een kwaliteit te ontwikkelen die je van nature in mindere mate bezit.

Zelf dub ik al jaren over zanglessen. Ik vind zingen enorm leuk, maar ik kan me voorstellen dat mijn buren er bij gebaat zijn als ik wat toonvaster word. En ja, natuurlijk heb ik muzikale voorbeelden genoeg!

Wat ik echter het meeste bewonder aan mijn muzikale helden is niet hun stem, maar hun instelling. Doen wat je wilt omdat je het wilt. Je eigen pad blijven volgen, wat een ander ook zegt.

Dus oefen ik mijn Oost-Indische doofheid in plaats van mijn zangkunsten (sorry buren!). Want dat is ook talent: geloven in jezelf.

EN TOT SLOT:

Ieder mens is ergens goed in en nee, het hoeft niet altijd een hoog entertainment gehalte te hebben, het mag ook iets kleins zijn. Zoals goed kunnen luisteren, “groene vingers” hebben of ongelofelijk geduldig zijn (wat erg handig is als je bijvoorbeeld met kleine kinderen of juist oudere mensen werkt).

Waar je aanleg voor hebt kun je uitzoeken door goed te kijken naar waar jouw interesses liggen, te zoeken naar dingen die jou gemakkelijk af gaan en door simpelweg aan anderen te vragen wat zij vinden dat jouw talenten zijn. Grote kans dat je in no time een waslijst aan kwaliteiten hebt verzameld.

Welke talenten of kwaliteiten heb je al ontwikkeld en welke wil je nog ontwikkelen? Neem een voorbeeld aan je grote voorbeeld(en) en zoek welk talent er achter hun gedrag verscholen gaat. Maar wat je ook doet: laat je door niets en niemand tegenhouden. Zeker niet door jezelf!

Ieder mens is ergens goed in. En ieder mens mag ergens goed in zijn.


WAT VIND JIJ VAN DIT ARTIKEL? PLAATS JE MENING (OF WASLIJST AAN TALENTEN) IN EEN REACTIE ↓↓

 

Add A Comment