ONZEKERHEID IS EEN KRACHT » wat je MOET weten over onzekerheid

EERST EVENTJES DIT:

Goed nieuws als jij je onzeker voelt. En nog beter nieuws als je dacht dat je je daarvoor moet schamen, omdat je de enige bent: iedereen kent het gevoel van onzekerheid. Zenuwen voordat je een examen gaat maken, want misschien heb je toch niet goed genoeg geleerd. Klamme handen voor die eerste date, want misschien vindt die ander je toch niet zo leuk…

In dit artikel heb ik het over onzekerheid: een gemene deler voor velen van ons. En een drijvende kracht om vooral je doelen niet te verwezenlijken.

Na vandaag is het uit met jezelf gek maken! Zelfs de meest zelfverzekerde persoon die je kent is ergens onzeker over. Geloof mij, we hebben er écht allemaal last van. Hoe we ermee omgaan, is een ander verhaal. De één verstopt zich door schaamte, de ander is er open over.

Maar wat je ook doet: weet dat er een remedie is, een manier om met je onzekerheid in harmonie samen te leven. Makkelijk is het niet, maar niets dat de moeite waard is, is makkelijk, toch?

Hoe jij aan de slag kunt met je onzekerheid lees je hieronder. Zeker weten!

ONZEKER? ZEKER WEL!

Onzekerheid. Wie kent het gevoel niet? Ik denk wij allemaal wel.

Voor mijn praktijk richt ik me met name op vrouwen die zich onzeker voelen. Immers, mijn missie is om vrouwen die zich onzeker voelen over zichzelf of hun eigen kwaliteiten te coachen naar een assertiever leven, vol zelfvertrouwen en geluk.

De mensen die ik vooral in mijn praktijk tref voelen zich vaak een buitenbeentje, maar hebben vooral één ander belangrijk kenmerk met elkaar gemeen: onzekerheid. De angst om niet goed genoeg, niet leuk genoeg, niet bijzonder genoeg te zijn. Een angst die hen tegenhoudt hun dromen te verwezenlijken.

Is het erg als een coachee niet binnen je doelgroep valt? Nee hoor! Dat maakt mijn werk als coach juist leuk. Maar ook onzeker… Want doe ik het dan wel goed? Kan ik die persoon dan wel goed genoeg helpen?

Gelukkig – en dat zeg ik bewust – ben ik ook onzeker. Want onzekerheid is niet altijd een zwakte. Het kan ook tot hele mooie dingen leiden! Zo weet ik van mezelf dat ik, wanneer ik onzeker ben over mijn werk, alles nog eens extra naloop. Ergens net even wat meer aandacht aan schenk. Soms dingen dubbel check. Met andere woorden: mijn onzekerheid houdt me scherp. En maakt me menselijk.

Iedereen is namelijk wel ergens onzeker over. Ook de mensen van wie je het niet zou verwachten, mensen die ogenschijnlijk blaken van het zelfvertrouwen. Hun geheim? Zij gaan anders om met hun onzekerheid. Maar ze kennen het wel!

Je ergens onzeker over voelen is echt heel normaal.

Het hoort bij mens zijn.

ZEKER DOEN

Hoe kom je van je onzekerheid af? Nou, hoe weet je dat je iets kunt? Door het uit te proberen. Hoe weet je dat je ergens goed in bent? Door te blijven oefenen, beter te worden en de resultaten van je inspanningen te zien.

Voor veel dingen in het leven geldt: oefening baart kunst. Wat betreft het overwinnen van je onzekerheid geldt dit (hier komt ‘ie:) zeker!

Onzekerheid is de angst dat er iets niet goed afloopt. De angst dat het onbekende terrein voor je vol staat met beren. Onzekerheid is niet door de bomen het bos niet meer zien, maar door de beren de weg niet meer kunnen ontwaren.

De enige manier om erachter te komen welke beren zich daadwerkelijk op jouw pad bevinden, is dat pad bewandelen. En ja, soms kom je dan een nare ervaring tegen. Maar hoe je daar mee omgaat, dat bouwt jouw zelfvertrouwen. Juist in de moeilijkste periodes van ons leven leren we het meest.

Waarschijnlijk zul je merken dat je juist heel weinig beren tegen zult komen. Want de meeste ervan zitten echt alleen maar in je hoofd. Zij voeden je angsten dat je iets maar beter kunt laten. Dat jij “dat toch niet kunt” of dat je ergens toch nooit bij zult horen. Zij vormen samen die stem die roept dat je iets niet kunt, dat je toe moet geven aan je angst.

Het is makkelijk om te zeggen: laat die stemmetjes maar praten en negeer ze. De praktijk leert echter dat het moeilijk is je angsten te overwinnen. Ik zie onzekerheid als onkruid: als al jouw talenten in een tuintje zouden staan en groeien als je ze water geeft, dan is onzekerheid het onkruid dat tussen die plantjes woekert. Je kunt het snoeien wat je wilt, uittrekken of kortwieken, maar het komt ongetwijfeld terug.

Zorg dus dat je geen grind in je tuintje gebruikt, dat is een hel met onkruid wieden!

Maar even serieus: de manier waarop jij jouw kwaliteiten-tuintje aanlegt en onderhoudt heb je wél in de hand! Dat je dan regelmatig onkruid moet wieden, hoort er helaas bij. Helemaal uitroeien kun je dat niet en dat geldt voor onzekerheid net zo goed.

Een betere manier om om te gaan met je onzekerheid is erkennen dat het er is. Het gevoel ervaren en lief zijn voor jezelf.

En dan alsnog datgene doen wat je bang maakt. Want of je nu slaagt of niet, je weet dan in ieder geval zeker wat je kunt!

EN TOT SLOT:

Onzeker… we zijn het allemaal. De één heeft er wat meer last van dan de ander, maar iedereen weet hoe het voelt om ergens onzeker over te zijn.

Op zich hoeft onzekerheid niet altijd iets slechts te zijn: ik gebruik het mijne als motivatie om mezelf altijd goed voor te bereiden op mijn werk. Of ik zie het als extra uitdaging om iets te doen wat ik stiekem doodeng vind… Wat dan het positieve eraan is? De ontlading nadat je hebt ervaren dat je meer kunt dan je denkt! Die beloning is opeens 3x zo sterk als je tegen je onzekerheid in gaat, geloof me!

En dat is meteen het enige effectieve wat je tegen je onzekerheid kunt doen: ervaar je gevoelens, wees lief voor jezelf en doe vervolgens alsnog datgene dat je bang maakt. Alleen zo leer je dat je meer kunt dan je denkt en verliest jouw onzekerheid langzaamaan twee letters.

Oefening baart kunst. Of in dit geval: onzekerheid baart zekerheid. Maar je moet er wel iets voor doen.

 

 

 


WAT VOND JIJ VAN DIT ARTIKEL? LAAT HET WETEN IN EEN REACTIE ↓↓

 

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.