Glas in lood, Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, Schotland

DE MYTHES VAN ZELFVERZEKERDHEID » 6 Inzichten Om Je Zelfverzekerder Te Voelen

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» 6 INZICHTEN OM JE ZELFVERZEKERDER TE VOELEN – INTRODUCTIE

Als je denkt dat zelfverzekerde mensen zich nooit onzeker voelen, heb je het mis.

Als je denkt dat je, wanneer je eenmaal je grenzen hebt gesteld en bewaakt, voortaan altijd tegen iedereen nee moet zeggen, dan heb je het ook mis.

De ene dag zitten we namelijk lekker in ons vel en gaat alles als van een leien dakje. De andere dag stappen we met het verkeerde been uit bed en gaat alles voor ons gevoel fout.

Hieronder wat mythes over zelfvertrouwen die ik (jaja) aan den lijve heb ondervonden. Eén ding weet ik ondertussen wel zeker: je bent nooit de enige die zich zo voelt.

 

Our Only Security Is Our Ability To Change (JOHN LILLY)
Our only security is our ability to change – JOHN LILLY

 

» 6 INZICHTEN OM JE ZELFVERZEKERDER TE VOELEN – VAN NEGATIEF…

1 – Eenmaal zelfverzekerd, altijd zelfverzekerd

Nou, zet dat maar meteen uit je hoofd. Waarom? Simpel: je kunt niet elk moment vol zelfvertrouwen zijn. Je kunt ook niet constant gelukkig zijn of juist ongelukkig. Het leven komt en gaat in golven en dat geldt ook voor je zelfvertrouwen. Zeker wanneer je hierin aan het groeien bent.

2 – Zeg nooit meer ja

Oké, dus je hebt grenzen. En je hebt geleerd dat het goed is die te bewaken, dat je voor jezelf mag kiezen en dat “nee” helemaal niet zo’n vervelend woord is als je altijd dacht. Dat nee je de opluchting gaf waar je zo lang naar zocht, is hartstikke fijn. Good for you! Dit betekent echter niet dat het je nieuwe stopwoordje moet worden. Zelfverzekerd zijn is meer dan altijd nee zeggen: het is bewust kiezen wanneer een nee volstaat en wanneer een ja. Vergeet dus niet af en toe ja te zeggen, ook tegen nieuwe dingen, zodat jouw zelfvertrouwen nóg meer kan groeien.

3 – Je mag nooit meer onzeker zijn

Als Koningin Onzeker vertel ik je dit uit eigen ervaring: soms heb ik nog steeds dagen waarop mijn onzekerheid de boventoon voert. Wanneer ik een dominante persoonlijkheid tegenkom en niet lekker in mijn vel zit, bijvoorbeeld. Dan schiet ik snel terug in mijn rol van deurmat.

Weet je hoeveel energie het kost om iets nieuws te leren? Dus nee, “nooit meer onzeker zijn” hoeft echt niet. Als je je maar beseft dat je mindere dagen weer voorbij gaan, komt het vanzelf goed. Echt.

» 6 INZICHTEN OM JE ZELFVERZEKERDER TE VOELEN – …NAAR POSITIEF!

1 – Meer zelfinzicht

Jouw leerweg naar zelfverzekerdheid staat bomvol zelfinzicht. Je kunt je eigen grenzen namelijk pas aangeven als je weet wat je wilt. En daarvoor moet je weten hoe je in elkaar steekt. Dus so what als je een wat mindere dag hebt gehad en je voor je gevoel een stap terug hebt gedaan. Bekijk je dag eens vanuit een ander perspectief en trek er een leermoment uit. Wat doe je de volgende keer anders? Zo blijf je jouw zelfinzicht vergroten en daarmee je zelfvertrouwen en -verzekerdheid.

2 – Meer tijd

Door vaker voor jezelf te kiezen, hou je meer energie over en dat betekent dat je meer tijd en aandacht kunt schenken aan jezelf en de dingen waar jij het meeste om geeft. Tijd met je gezin, bijvoorbeeld, of voor je hobby’s. En je hebt minder tijd om bang te zijn voor mogelijke uitkomsten van een toekomstige situatie, want hoewel jij niet weet hoe die ander morgen op jouw feedback gaat reageren (om even een voorbeeld te nemen), jij weet wél hoe jij gaat reageren. En dat geeft vrijheid. Minder piekeren en meer tijd voor leuke dingen.

3 – Meer vertrouwen en zekerheid

Voortbouwend op stap 2: je durft meer. Je weet nooit hoe een situatie gaat uitpakken, maar je weet wel dat er altijd één iemand is op wie jij kunt vertrouwen: jezelf. Want ook al heb je een slechtere dag, dat is prima. Jij weet nu dat die dag voorbij gaat en je de dag erna weer met frisse moed verder kunt werken aan jezelf. Alles gaat met vallen en opstaan en oefening baart kunst. Wanneer jouw zelfvertrouwen toeneemt, word je vanzelf zelfverzekerder. Omdat je weet, voelt en ervaart dat jij ertoe doet en dat jij er alles aan zult doen om keuzes te maken die goed zijn voor jou, met respect naar de ander. Dan maakt de rest niet meer uit: jij komt er wel.

 

“Leer jezelf kennen, accepteren en vertrouwen. Dan groeien niet alleen je zelfverzekerdheid en je comfortzone, maar ook je wereld.”

» 6 INZICHTEN OM JE ZELFVERZEKERDER TE VOELEN – TOT SLOT

De positieve punten van assertief zijn, zijn het meer dan waard om af en toe eventjes onderuit te gaan voor je gevoel. Juist die momenten waarop je denkt dat je het nooit zult leren, zijn het meest leerzaam. Dat ga je inzien als je jezelf er de ruimte, tijd en energie voor geeft. Dus leer van jezelf, want er is geen betere leermeester. Leer jezelf kennen, accepteren en vertrouwen. Dan groeien niet alleen je zelfverzekerdheid en je comfortzone, maar ook je wereld.

Liefs Samantha 2021

Waren deze inzichten bruikbaar voor jou? Laat me weten in een reactie wat jij van dit artikel vindt! ↓↓

Lees ook: Het Juiste Pad Om Te VolgenSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties