Totempaal Canada Vancouver

ALWAYS BE SMART » Doelen Stellen (En Behalen!) Doe Je Zo

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – INTRODUCTIE

Heb jij allerlei plannen, maar komt daar nooit wat van? Of zit jouw hoofd vaak vol met leuke ideeën en heb je geen idee hoe je die uitvoert?

In dit artikel leg ik kort uit hoe je op een goede manier doelen opstelt, ermee aan de slag gaat én van je successen geniet.

Spoiler alert: dat is allemaal veel makkelijker dan je misschien denkt! Met de SMART-methode maak je van jouw doelen namelijk in no time werkelijkheid.

Hieronder lees je er alles over

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – DE SMART-METHODE

Een slimme manier om je doelen behapbaar en haalbaar te maken is de SMART-methode. SMART staat voor:

Specifiek: Is je doelstelling duidelijk? Wat wil je precies bereiken/behalen?
Meetbaar: Wanneer heb jij je doel bereikt? Aan welke voorwaarden wil jij voldoen om je doel te behalen?
Acceptabel: Is het doel acceptabel? Zijn de middelen en moeite die je erin moet stoppen de uitkomst waard?
Realistisch: Is je doel haalbaar? Gaat dit doel halen jou opleveren wat je in eerste instantie wilde bereiken?
Tijdgebonden: Binnen welke tijd wil je je doel behaald hebben? Maak het tastbaar.

Doelen zijn ten eerste altijd heel persoonlijk: een goed doel opstellen begint standaard met de vraag: wat wil ik bereiken? Hierbij is positief denken geen overbodige luxe.

Stel, je wilt stoppen met roken. Je zou jezelf dan als doel kunnen stellen: ik wil niet meer roken.

Helaas zijn onze hersenen niet zo goed met het woordje niet. Met andere woorden: als je jezelf een negatief geformuleerd doel stelt, zal je focus juist meer op datgene komen te liggen dat je wilt afleren.

In het voorbeeld van het roken zou je beter kiezen voor iets wat je in plaats van het roken wilt doen. Je doel wordt dan bijvoorbeeld: in plaats van roken, ga ik yoga beoefenen (waarbij yoga even een snel voorbeeld is, maar je begrijpt vast waar ik heen wil).

 

Self Belief And Hard Work Will Always Earn You Success (VIRAT KOHLI)
Self-belief and hard work will always earn you success – VIRAT KOHLI

 

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – BE SMART

Je doelen SMART maken kan soms lastig zijn.

Zo is een streven als 10 kilometer leren hardlopen van zichzelf al behoorlijk SMART: het is specifiek, meetbaar, realistisch en als je er een deadline aan verbindt ook tijdgebonden. Of het acceptabel is, ligt aan jezelf (en aan je lichaam).

Echter, een doel als assertiever worden is van nature minder SMART. Want wat wil je precies bereiken? Hoe ziet jouw doel eruit in jouw gedachten? Is het “vaker nee zeggen”, iets terug durven te zeggen op momenten dat iemand je kleineert of misschien iets anders?

Assertiviteit is een abstract begrip met net zoveel betekenissen als er mensen zijn die het willen worden.

Heb jij een wat abstracter doel waarmee je aan de slag wilt? Zorg dat je helder voor ogen hebt wat het voor jou inhoudt. Maak concreet wat je precies wilt bereiken, wanneer je je doel hebt bereikt en binnen welke tijd je welke stappen gaat zetten om je doel te behalen.

Als voorbeeld: om assertiever te worden heb ik in 2018 onder andere een cursus zelfverdediging gedaan en leren mediteren. Voor mij was assertiever worden weten wat ík wilde en dit durven uiten, maar ook me (letterlijk) sterk in mijn schoenen voelen staan.

Door mijn abstracte doel op te breken in kleine stapjes die wél SMART waren, werd mijn doel dat ook. Ik wist wat ik wilde, hoe ik het wilde aanpakken en wat ik ervoor wilde doen.

Wees dus slim wanneer je je doelen stelt. Be SMART.

 

 

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – BE STRONG

Soms wil je iets waarvoor een ander je gek verklaart. Maar dat is oké, want je hoeft niet iedereens goedkeuring te hebben en andersom.

Wat er ook gebeurt, belangrijk is dat jij weet wat je wilt en dat jij jouw doelen behaalt. De mening van een ander doet er alleen toe als jij daar om vraagt en dan nog is het altijd slechts de mening van een ander.

Wees dus lekker eigenwijs (dat is immers ook wijs!) en laat je niet van de kaart brengen. Doe wat je doen moet om te worden wie je wilt zijn. Je hoeft naar niemand toe verantwoording af te leggen voor de dingen die jij wilt bereiken in jouw leven, behalve naar jezelf.

Houd jezelf te allen tijde voor waarom je je doel wilt halen. Waarom vind je het belangrijk om assertiever te worden? Waarom wil je 10 kilometer leren hardlopen of stoppen met roken?

Wat is de reden dat jij dit wilt?

Het is belangrijk dat jij jezelf eraan herinnert waarvoor je het doet.

Want doelen stellen is één, maar ze behalen is een tweede. Vaak loop je daarbij tegen moeilijkheden aan, twijfels of afleiding.

Maar als je écht iets wilt veranderen, zul je er moeite voor moeten doen.

Bedenk dus vooraf goed waarom je wilt bereiken wat je wilt bereiken, waarom dit belangrijk voor je is, en herinner jezelf hieraan wanneer het misschien eventjes tegenzit of wat lastiger wordt.

Een raar maar ware tip: stel jezelf niet alleen een doel, maar ook een beloning voor wanneer je je doel hebt behaald. Dit helpt je om het halen van je doel nóg aantrekkelijker te maken en kan net dat laatste duwtje zijn dat je nodig hebt om door te zetten.

 

“Wees dus lekker eigenwijs (dat is immers ook wijs!) en laat je niet van de kaart brengen”

 

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – BE KIND

[Even een klein intermezzo voor alle perfectionisten onder ons (alsmede alle anderen die moeite hebben met falen)]

Doel niet gehaald? Jammer!

Neem even de tijd om te balen, als je dat wilt, maar niet te lang.

Kijk eens kritisch naar je doel. Was het misschien nog niet helemaal SMART genoeg? Waren de stappen die je wilde zetten wellicht te groot? Of was jij te ambitieus?

Kijk waar het mis ging en pas waar nodig je doel of de stappen er naartoe aan. Geef jezelf desnoods meer tijd om je doel te halen. Maar wat je niet mag doen, is opgeven!

Herinner jezelf weer aan waarom je dit wilt bereiken. Klop het stof van je schouders en ga door. Je hebt alles in je om te bereiken wat je wilt. En als het niet linksom lukt, dan rechtsom. Of rechtdoor. Of er overheen.

Hoe dan ook: wees lief voor jezelf. En blijf proberen.

 

“Je hebt alles in je om te bereiken wat je wilt”

 

» DOELEN STELLEN EN BEHALEN DOE JE ZO – BE HAPPY!

Wat doe je als je je doel hebt gehaald? Nou, genieten!

En vieren dat al je harde werk is beloond! Weet je nog, die beloning? Nou, die mag je nu innen, want je hebt het meer dan verdiend.

Verwen jezelf dus met die extra reep chocolade, leuke dag uit of avondje niksdoen (of net waar jij van geniet). En sta eens stil bij wat je bereikt hebt. Wees trots op jezelf.

Als het euforische gevoel van je doel hebben behaald langzaam wegebt, komt er weer ruimte voor een nieuw doel.

Misschien wil je nóg assertiever worden. Of wil je 15km leren rennen.

En misschien wil je wel iets totaal anders.

Je weet nu hoe je je doelen SMART maakt, ermee aan de slag gaat, tegenslagen overwint en uiteindelijk dat felbegeerde succes behaalt. Waarna je nieuwe doelen kunt stellen en nog sterker, beter, zelfverzekerder, grootser en geweldiger wordt dan je nu al bent.

En dat klinkt best SMART, al zeg ik het zelf.

 

Liefs Samantha 2021

Hoe stel jij jezelf doelen? Laat het me weten in een reactie ↓↓

Lees ook: Van Innerlijke Criticus Naar Innerlijk GenieSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties