Vechtende Herten, Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, Schotland (Groot)

DE ANGST VOORBIJ » Hoe Je Verbetert Door Je Fouten

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» HOE JE VERBETERT DOOR JE FOUTEN – INTRODUCTIE

Een verandering doorvoeren in je leven gaat vaak gepaard met angst: om te falen, voor statusverlies of zelfs voor succes.

In dit artikel heb ik het over angst voor falen. Een perfectionist heeft het bij uitstek moeilijk wanneer hij of zij een veranderwens koestert, want verandering betekent iets nieuws proberen. En iets nieuws proberen is onlosmakelijk verbonden met fouten maken.

Fouten maken hoort erbij. Zie een verandering nastreven maar als leren fietsen zonder zijwieltjes: dat was in het begin onwennig, maar doe je nu automatisch. Je staat er waarschijnlijk niet eens meer bij stil dat je het kunt.

Zo gaat het ook met die gewenste verandering: je moet door die muur van angst heen breken om te komen waar je wilt zijn.

Je moet enkel die knop omzetten. Hoe? Dat lees je hieronder.

 

 

Everything You Want Is On The Other Side Of Fear (JACK CANFIELD)
Everything you want, is on the other side of fear – JACK CANFIELD

 

» HOE JE VERBETERT DOOR JE FOUTEN – PERFECTIONISME IS EEN LIJDENSWEG

Wat ons vaak tegenhoudt onze dromen na te jagen is angst. Voor het onbekende. Om het fout te doen. En jawel, ook angst voor succes.

Bang zijn om fouten te maken is een groeiend probleem als je het mij vraagt. Veel mensen die ik spreek lijden aan perfectionisme. Ja, lijden. Want hoewel perfectionisme vaak gezien wordt als iets positiefs, een vertrouwd houvast in een wereld vol chaos, is het juist het hoofdingrediënt van onzekerheid.

Als perfectie inhoudt dat je geen fouten maakt, betekent dit onherroepelijk twee dingen: 1) perfectie is onmogelijk in een wereld waarin iedereen fouten maakt, dus: 2) perfectionisten hebben het zwaar..

Wanneer je bang bent te falen klinkt het allesbehalve aanlokkelijk om die angst onder ogen te zien wanneer je iets nieuws gaat proberen.

Dat is namelijk net als leren fietsen, wat ook niet in één keer goed ging! Daar had je zijwieltjes voor nodig en veel, heel veel oefenen. Voor je het zonder te vallen zelf kon..

Toch deed je het, omdat je geloofde dat het uiteindelijke resultaat die moeite waard was.

 

 

» HOE JE VERBETERT DOOR JE FOUTEN – WIN/VERLIES SITUATIE

Als ex-perfectionist (je kunt het afleren) weet ik waar ik het over heb: alleen al het idee dat ik een fout gemaakt en iemand teleurgesteld had, deed me in allerlei bochten wringen om fouten te ontkennen of negeren. Mijn onzekerheid bleef groeien want, tsjah, ik wílde geen fouten maken, maar deed dat aan de lopende band.

De grap (en een van de meest wijze lessen) hier is: als je overal heel goed in zou zijn, dan leer je niks. Als je iets gaat doen wat je niet eerder hebt geprobeerd, kun je er in het beste geval een talent voor hebben, maar dan nog zul je dat talent moeten ontwikkelen. En dat doe je door te oefenen, want oefening baart kunst.

Hoe groter de angst om te falen, des te meer er te verdienen valt als je je vrees overwint.

Vraag jezelf af in welke situatie je het meeste verliest: de veiligheid van niets nieuws proberen maar je altijd af blijven vragen hoe het zou zijn als…? Of op zijn minst een dappere poging wagen. Want wat heb je nu écht te verliezen als je faalt? Niets. Maar je hebt er alles bij te winnen als je je doel behaalt!

 

“Om te komen waar je wilt zijn, zul je de muur die je weg blokkeert moeten stukslaan.”

 

» HOE JE VERBETERT DOOR JE FOUTEN – TWEE OPTIES

Angst overwin je door moed te tonen, net als toen je zijwieltjes eraf gingen en je écht leerde fietsen.

Om te komen waar je wilt zijn, zul je de muur die je weg blokkeert moeten stukslaan.

Er zijn twee mogelijke paden die je kunt bewandelen: 1)  je laat je dromen voor wat ze zijn of 2) je streeft ze na.

Doe je dat eerste, dan zul je nooit uit je comfortzone komen. Nooit.

Kies je voor het laatste, dan dienen zich twee mogelijke situaties aan: 1) je faalt en je bent terug bij af. Niets gewonnen – maar ook niets verloren! 2) Je slaagt. Niet verloren, maar alles gewonnen!

Leren gaat gepaard met vallen en opstaan. Net als toen je leerde fietsen. Ook in het leven moeten die spreekwoordelijke zijwieltjes er een keertje af.

Waarom niet nu?

 

Liefs Samantha 2021

Heb jij angst om te falen? Hoe ga jij daarmee om? Laat het me weten! ↓↓

Lees ook: Je Hoeft Alleen Jezelf Te OverwinnenSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties