Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Header 1

Hoe Je Ophoudt Met Jezelf Vertellen Dat Je Die Nare Opmerking Verdiende • Switchen Maar!

Vol Vertrouwen - "Switchen"
“Switchen” is het veranderen van je perspectief. Leer anders kijken, waardoor je anders ervaart

Hoe Je Ophoudt Met Jezelf Vertellen Dat Je Die Nare Opmerking Verdiende
• Switchen Maar! •

Daar stond ik dan, met mijn mond vol tanden. Ik had vast iets verkeerd gedaan toen ik mijn hulp had aangeboden, want mijn reisgenote had me ronduit afgesnauwd. 100% mijn eigen schuld, vond ik toen. In de tien jaar die voorbij zijn gegaan, heb ik echter leren switchen: kijken naar een situatie vanuit de ogen van de ander.


Switchen Maar!
Wat Is Switchen?

Ik leerde over switchen tijdens een les levensbeschouwing.

Ik leerde het toepassen nadat ik terugkwam uit IJsland en was afgesnauwd door een medereizigster.

Zij had fysieke klachten waardoor ze moeilijk haar jack uit kreeg. Ik zag haar worstelen en vroeg of ik haar kon helpen, waarna ze me om de oren sloeg met een felle “NEE! Ik heb jouw hulp niet nodig!” en ik vliegensvlug in mijn schulp kroop.

De rest van de bijna acht uur die we op ons vertraagde vliegtuig moesten wachten heb ik niet veel meer gesproken.

Lang heb ik geloofd dat ik die snauw verdiende, hoewel daar geen reden voor was. Het incident bleef zich herhalen in mijn hoofd. Het moest dus wel aan mij hebben gelegen.

Als je ergens om maalt, kun je enkele dingen doen: het proberen te verdringen, het gebruiken om jezelf (of een ander) af te kraken of er een les uithalen.

Alleen in het laatste geval zullen je nare gedachten verdwijnen.

Switchen is jezelf verplaatsen in een ander en op die manier anders naar een situatie kijken.

Je ervaart zo hoe de ander zich gevoeld kán hebben en krijgt begrip voor hoe zij handelden.

En daarmee vaak ook rust in je eigen hoofd.

Het verhaal van Roodkapje
is anders als de wolf
het vertelt

• OMdenken •

Switchen Maar!
Wat Wel/Niet Doen

First things first: je kunt niet in het hoofd van een ander kijken. Switchen is niet bedoeld om in te vullen wat een ander denkt, vooral niet met betrekking tot jou.

Ga dus niet switchen om jezelf gekker te maken dan je nu misschien al wordt wanneer je jezelf afvraagt hoe een ander over je denkt.

Wat een ander van je vindt zul je nooit weten, tenzij je het die ander vraagt. Je komt er in ieder geval niet achter met switchen!

Je verplaatst jezelf in de ander wanneer je die persoon beter wilt kunnen begrijpen.

Zoals met mijn medereizigster in IJsland: waarom had ze tegen me gesnauwd? Lag het aan mij of speelde er misschien iets anders mee dat haar gedrag beïnvloedde?

Tijdens een les levensbeschouwing op de middelbare school vertelde mijn lerares over switchen: je inbeelden dat je de andere persoon bent, om de situatie van een andere kant te bekijken.

“Daardoor begrijp je elkaar beter, krijg je meer respect voor elkaars positie en begrip voor de situatie zelf,” werd er destijds uitgelegd.

Je hoeft niet het gedrag van de ander te rechtvaardigen of zijn mening over te nemen. Je hoeft alleen maar te kijken en te voelen.

Switchen Maar!
Hoe Switch Je? • Een Voorbeeld

Ten eerste is het belangrijk dat je emoties parkeert. Probeer zo neutraal mogelijk terug te denken aan de situatie die je dwarszit.

Vervolgens laat je jezelf ook buiten beschouwing. Jij hebt de situatie tenslotte al ervaren en jouw manier is je bekend. Focus je voor nu op de beleving van de ander.

Was er meer dan één persoon bij betrokken behalve jijzelf? Switch dan per persoon en herhaal het switchen desnoods totdat je alle perspectieven hebt ervaren.

In mijn hoofd ging ik terug naar dat moment op Keplavík, het IJslandse vliegveld waar onze groep reizigers was gestrand. Vertraging.

We hadden twee rijen stoeltjes bezet en gaven een nieuwe impuls aan het begrip “hangjeugd” (al was er van jeugd onder ons niet veel sprake).

Een van de vrouwen tegenover mij probeerde haar felgroene soft shell jack uit te krijgen, maar het lukte niet. Ze had last van haar arm: oedeem.

Ik zag haar worstelen en hoorde mezelf vragen: “Heb je hulp nodig?”

Bij de snauw switchte ik.

Ik keek naar de situatie alsof ik haar was.

En toen begreep ik dat ze niet boos op mij was, maar op de situatie.

Zij wilde überhaupt geen hulp nódig hebben! Van niemand.

You cannot change
your past, but you can
change your perspective

• Freequill •

Switchen Maar!
Verandering Van Perspectief Brengt Vrede

Het is bizar hoe lang ik me rot heb gevoeld hierover, voordat ik me realiseerde dat het niet aan mij lag.

Of misschien zou je het niet bizar vinden, maar juist herkenbaar, omdat dit soort dingen ook door jouw hoofd zouden blijven spoken.

Hoe dan ook, jaren nadat het was gebeurd snapte ik het.

Switchen gaat namelijk steeds beter naarmate je zelf ook meer meemaakt. Daardoor kun je je telkens méér inleven in een ander, waarbij je er wél voor moet waken dat je niet voor de ander gaat denken.

Of dat je je switch voor waarheid aanneemt (ook hier geldt: je weet nooit precies wat er in iemand omgaat, tenzij je het hen vraagt).

Mijn medereizigster had kanker en daardoor veel (pijn)klachten.

Tijdens onze rondreis waren er meerdere momenten geweest waarop de vriendin waarmee ze op reis was gegaan haar fysiek had ondersteund.

Hulp vragen of aannemen is voor veel mensen moeilijk. Helemaal als je het normaal zelf kunt maar je lichaam niet meer meewerkt.

Die snauw naar mij was geen boosheid geweest, maar frustratie. Niet gericht op mij, maar op de situatie.

Door te switchen van perspectief begrijp ik dat nu.

Zo kan ik dit loslaten.

En dat kan jij ook!

Ga switchen en houd op met jezelf wijsmaken dat je die nare opmerking verdiende! Want er is altijd meer aan de hand dan je vanuit jouw perspectief alleen kunt zien.

Neem dus eens een kijkje bij die van een ander. Wie weet wat je daar vindt.

Misschien wel een stukje vrede in je eigen hoofd.

Liefs Samantha 2021

PS: Eén tip als je naar IJsland gaat: zeg nooit hardop dat je “best nog een dagje langer had willen blijven,” want prompt zit je 8 uur vast op het vliegveld of breekt er ergens een vulkaan uit…

Hoe ga jij om met vervelende herinneringen? Switch jij ze ook weg of heb je een andere manier? Deel het met me ↓↓


Lees ook:
Wekelijkse Opsteker : Work This Body (& Mind)!

Over mij:

Info Samantha Spijkers | Spijkers Coaching

Of vind me op:

Button Pinterest