Vancouver, Canada (Groot)

GEZOND EGOÏSME » Voor Jezelf Kiezen Is Niet Het Einde Van De Wereld

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD – INTRODUCTIE

In onze huidige maatschappij is jezelf op 1 zetten nog steeds taboe. Bewust voor jezelf kiezen, goed voor jezelf zorgen en die welbekende grenzen stellen. Grenzen die allereerst goed zijn voor jou. Het blijkt vaak een uitdaging voor veel mensen.

In dit artikel heb ik het over wat ik noem gezond egoïsme: de wijsheid om goed voor jezelf te zorgen zonder daarbij anderen te vergeten.

Klinkt dat je een beetje goed in de oren? Dan is dit artikel misschien wel die oppepper die je eventjes nodig hebt!

Het idee van gezond egoïsme stamt uit de tijd dat ik scheikunde kreeg op de middelbare school.

Want hoewel ik kan stellen dat scheikunde en ik absoluut geen goede match waren (of zijn), heb ik er toch een hele belangrijke levensles van geleerd.

 

When You Take Care Of Yourself You're A Better Person For Others (SOLANGE KNOWLES)
When you take care of yourself, you’re a better person for others – SOLANGE KNOWLES

» VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD – SCHEIKUNDE IN DE PRAKTIJK

Het was de eerste les scheikunde ooit en onze lerares, in haar lange, witte stofjas, hield haar standaard praatje over veiligheid.

“Wanneer je ziet dat er in het scheikundelokaal om je heen mensen flauwvallen, betekent dit dat er ergens een gaskraantje openstaat. Open zo snel mogelijk een raam, steek je hoofd naar buiten en neem een paar flinke teugen lucht. Pas daarna mag je anderen helpen!”

De redenatie voelde voor mij tegennatuurlijk maar is eigenlijk heel logisch: je kunt een ander niet helpen als je jezelf niet goed voelt. Of in het geval van het scheikundevoorbeeld: je kunt een ander niet helpen als jij ook flauwvalt.

Dit verhaal is vergelijkbaar met het veiligheidspraatje in een vliegtuig waar de passagiers op het hart wordt gedrukt om, mocht de situatie zich voordoen, bij het wegvallen van de druk in de cabine eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten en pas daarna je kind, partner of medepassagiers te helpen hetzelfde te doen.

De logica hier is hetzelfde: als je niet goed voor jezelf zorgt, ben je niet in staat een ander te helpen.

Maar als we het allemaal zo goed weten en het allemaal zo logisch is, waarom hebben we dan massaal moeite met onszelf op 1 zetten?

Omdat we geen egoïst willen zijn.

 

 

» VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD – EGOÏSME VERSUS GEZOND EGOÏSME

Er is echter een groot verschil tussen een egoïst zijn en goed voor jezelf zorgen.

Waar een egoïst in pure vorm aan niets of niemand anders dan hem/haarzelf kan denken, kan iemand die voor zichzelf zorgt het allebei prima. Die is namelijk in balans.

Het is pure noodzaak dat je van tijd tot tijd aan jezelf denkt. Natuurlijk moet je af en toe wat water bij de wijn doen – je bent immers niet alleen op de wereld! – maar bovenal heb jij een verplichting naar jezelf toe om goed voor jezelf te zorgen.

En daar is helemaal niets mis mee. In tegendeel: dat is juist gezond. Want als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?

Wees dus niet bang om voor jezelf te kiezen. Je bent er immers niet op uit om een ander te kwetsen wanneer je iemand een keer nee verkoopt, maar daarmee zeg je misschien wel ja tegen jezelf.

Voor jezelf kiezen is geen zwarte magie. Het is absoluut niet zo dat wanneer jij eens een keertje voor jezelf kiest je direct en spontaan verandert in een egoïst. Daar is wel wat meer voor nodig. Heel veel meer.

Een egoïst word je namelijk niet zomaar, daar heb je jarenlange training voor nodig!

Dat jij ervoor kiest om goed voor jezelf te zorgen, maakt van jou een wijzer, gezonder en waarschijnlijk gelukkiger mens. En als je je beseft dat je daarbij anderen heus niet hoeft te vergeten, ben je echt geen pure egoïst. Hooguit een gezonde egoïst, en dat is juist goed!

 

“Een egoïst word je niet zomaar, daar heb je jarenlange training voor nodig!”

 

» VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET HET EINDE VAN DE WERELD – SAMENVATTING

Je kunt opgelucht ademhalen: je wordt niet direct een egoïst wanneer je eens een keertje voor jezelf kiest in plaats van voor de ander. En ook jezelf op één zetten alleen is niet genoeg om die titel in de wacht te slepen.

Een egoïst denkt alleen aan zichzelf – altijd. Maar een groot probleem bij veel mensen is nog steeds dat zij precies het tegenovergestelde doen en dat is ook niet goed. Wanneer je altijd en alleen maar klaarstaat voor iedereen om je heen en jezelf daarbij vergeet, ben je ook ongezond bezig.

Zoals bij de meeste dingen ligt de beste optie in het midden. Ik noem dat gezond egoïsme: je zet jezelf op één, zorgt goed voor jou en stelt duidelijke grenzen die in de eerste plaats goed zijn voor jou. En als het met jou goed gaat, kun je aan al die mensen om je heen denken.

Net zoals in een vliegtuig wanneer je eerst bij jezelf het zuurstofmasker opzet en dan pas bij een ander. Of bij scheikundeles waar je eerst zelf je hoofd uit het raam hangt om een hap frisse lucht te nemen voordat je alle andere ramen openzet en de gaskraan dichtdraait.

Zo zou het met alles moeten zijn in het leven: als jij gezond en sterk bent en jezelf lekker voelt, dan pas kun je een ander optimaal helpen.

En een ander jou.

 

Liefs Samantha 2021

Doe jij al aan gezond egoïsme? Laat het me weten in een reactie! ↓↓

Lees ook: Omgaan Met Stress Zonder Te KnappenSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties