Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Header 1

Eerste Hulp Bij Hulpvragen • Waarom Om Hulp Vragen Doodnormaal Is

Ontdek hoe geweldig je écht bent

Vol Vertrouwen • Persoonljike Verhalen Over Persoonljike Groei • Groeihulp
Om hulp vragen is geen mooie eigenschap – of juist wel? Lees waarom om hulp vragen helemaal niet erg is en je juist verder helpt te groeien als persoon.

Eerste Hulp Bij Hulpvragen
• Waarom Om Hulp Vragen Doodnormaal Is •

“Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van wijsheid!” roep ik altijd tegen iedereen die het al dan niet horen wil. Toch besefte ik laatst dat ikzelf om hulp vragen vaak ook moeilijker vind dan het aanbieden. Daarom een reminder aan iedereen waarom om hulp vragen doodnormaal is.


Waarom Om Hulp Vragen Doodnormaal Is
In De Stamppot

Het gebeurde aan de kassa bij de supermarkt. Terwijl ik mijn spulletjes inpakte (in sneltreinvaart om het tempo van de caissière bij te houden) liep er een vrouw achter me langs. Zij had net afgerekend aan een andere kassa en duwde haar volle kar richting uitgang.

Onderweg verloor ze een plastic doosje met vleeswaren en nog voordat ik het zelf doorhad rende ik al achter haar aan, het doosje in de lucht zwaaiend.

Zo ben ik: geprogrammeerd om anderen te helpen.

Het is een soort tweede natuur die zich volledig automatisch uit – ik merk zelden dat ik behulpzaam bezig ben.

Ik vind het gewoon heel fijn als ik iemand kan helpen.

Alleen… Ik vind het minder fijn als iemand mij moet helpen.

Op de één of andere manier (en tegen flink wat beter weten in!), zie ik om hulp vragen namelijk als een zwak punt van mijzelf.

En dat terwijl ik tegen iedereen predik dat om hulp vragen juist een teken van moed en kracht is! En dat oprecht geloof.

Dus waarom is het zo moeilijk om naar mijn eigen woorden te luisteren?

En waarom voelt het in vredesnaam als een torenhoge drempel om hulp in te schakelen wanneer ik dat nodig heb?

Don’t be shy asking for
help. It doesn’t mean you’re
weak, it means you’re wise

• Onbekend •

Waarom Om Hulp Vragen Doodnormaal Is
De Drempel Over

Ik vertel mezelf vaak dat ik, omdat ik life coach ben, alle kennis en vaardigheden moet bezitten om mezelf door elke moeilijke situatie te helpen die zich voordoet.

Net zoals ik mijzelf vroeger vertelde dat ik, omdat ik volwassen was, maar alle kennis en vaardigheden moest bezitten om alles zelf te kunnen. (Alsof dat zo werkt.)

Geen ruimte voor inbreng van anderen, want ik moest het zelf altijd meteen goed doen, zo deed mijn innerlijke perfectionist mij jarenlang geloven.

En ergens zijn flarden van die stem blijven hangen…

Misschien herken je dat wel, dat gevoel dat je het allemaal zelf moet kunnen.

Misschien herken je dan ook die drempel van het om hulp vragen. Die natuurlijk eerst heel hoog is geworden. Want hoe langer je het uitstelt, des te lastiger het wordt om uiteindelijk toch die stap te zetten.

Het toegeven aan jezelf dat je iets niet alleen kunt is het meest erg. Want het liefste hebben we niemand nodig en staan we klaar voor een ander.

Maar… heb je er ooit over nagedacht dat die ander het mogelijk ook heel fijn vindt om iets terug te kunnen doen? Er een keertje voor jou te kunnen zijn?

Dat ervaar je pas wanneer je uiteindelijk die drempel beklimt – en op een gevoel van opluchting aan de andere kant eraf glijdt.

Waarom Om Hulp Vragen Doodnormaal Is
Groeihulp

Het hele vraagstuk omtrent hulp heeft 3 kanten: hulp bieden, hulp vragen en hulp ontvangen.

Hulp bieden doe je als iemand je erom vraagt of wanneer je ziet dat je hulp kunt bieden, zoals ik met het pakje vleeswaren in de supermarkt.

Hulp vragen doe je niet omdat je zwak bent, maar omdat je gewoonweg niet alles alleen kunt als mens. Soms heb je nu eenmaal een ondersteuning nodig of een duwtje in de rug. En dat is helemaal oké. Je mist veel meer door niet om hulp te vragen terwijl je het wel kunt gebruiken, dan wanneer je je trots (of perfectionisme of twijfel of onzekerheid of…) de boventoon laat voeren.

Hulp ontvangen hoeft echt niet alleen wanneer je ten einde raad bent en de nood het hoogst is. Hulp ontvangen mag ook op kleine momenten, bijvoorbeeld in een supermarkt als je onbewust een pakje vleeswaren verliest waarmee een enthousiaste blondine opeens achter je aanrent (om maar iets te noemen).

Ik geloof erin dat alles in het leven in evenwicht is of kan zijn. Dat betekent dat jij echt niet altijd de persoon hoeft te zijn die enkel en alleen hulp biedt, maar je het (net zo vaak) ook terug mag ontvangen – ongevraagd of niet.

 

Hulp vragen, bieden
en ontvangen gaan hand
in hand. In hand

• Samantha Spijkers •

En dat als het ene wat makkelijker voelt, het andere best een beetje onwennig mag zijn. Want ook dát is evenwicht!

Hulp vragen, bieden en ontvangen gaan hand in hand. In hand.

Wie weet wordt om hulp vragen zo ook een tweede natuur, waarbij ik me er niet langer ongemakkelijk bij voel, maar het automatisch gaat.

Want alles wat je oefent, daar word je immers beter in.

En bij alles waar je nu nog niet zo goed in bent, kun je anderen om hulp vragen.

Dat is namelijk de échte groeihulp.

Liefs Samantha 2021

Wanneer heb jij voor het laatst om hulp gevraagd? En iemand geholpen?

Lees meer:
Wekelijkse Opsteker • Onvoorwaardelijk Van Jou

Of doe de
Gratis Onzekerheidscheck
Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress