Op de hondenslee in Fins Lapland

WIE OM HULP VRAAGT IS GOED WIJS » Waarom Om Hulp Vragen Heel Normaal Is

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)

Met foto’s uit Fins LaplandSpijkers Blogging Splitter

» HULP VRAGEN: ZWAKTE OF KRACHT?

Het gebeurde aan de kassa bij de supermarkt. Terwijl ik mijn spulletjes inpakte (in sneltreinvaart, die caissières zijn supersnel!) liep er een vrouw achter me langs. Zij had net afgerekend bij een andere kassa en duwde haar volle kar richting de uitgang.

Onderweg verloor ze een doosje met vleeswaren en nog voordat ik het besefte, rende ik al achter haar aan, het doosje in de lucht zwaaiend.

Zo ben ik. Geprogrammeerd om anderen te helpen. Ik doe het al zo lang en zo vaak, dat het volautomatisch gaat – ik merk zelden dat ik iets behulpzaams doe.

Dat is één kant van de medaille.

De andere kant, het om hulp vragen, vind ik een wat lastiger iets.

Op de één of andere manier en tegen flink wat beter weten in, denk ik nog steeds vaak dat om hulp vragen een teken van zwakte is (van mij). En dat terwijl ik óók nog steeds vaak tegen coachees zeg dat om hulp vragen juist een teken van kracht is (en dat heilig geloof)!

Iets met practice what you preach…

Waarom is het zo moeilijk om naar mijn eigen raad te luisteren? En waarom lijkt het in vredesnaam nagenoeg onmogelijk om hulp in te schakelen als ik dat zelf nodig heb?

Don't Be Shy Asking For Help It Doesnt Mean Youre Weak It Means Youre Wise (UNKNOWN)
Don’t be shy asking for help. It doesn’t mean you’re weak, it means you’re wise – UNKOWN

» HULP VRAGEN IS EEN DREMPEL OVERSTAPPEN

Want ik weet donders goed dat iedereen wel eens hulp nodig heeft. Hallo, anders had ik ook geen life coach hoeven worden! Of was ik de enige life coach geweest (en had ik het moordend druk gehad!).

Ik vertel mezelf vaak dat ik, juist omdat ik life coach ben, dus ook maar alle kennis en vaardigheden moet bezitten om mezelf door elke moeilijke situatie te helpen die zich voordoet. Want hoe raar is het als klanten bij mij komen voor hulp terwijl ik zelf hulp nodig heb?

Onlangs las ik een hoofdstuk uit De Wetten Van De Winnaars van Bodo Schäfer. Zijn hoofdstukken beginnen steevast met een inleidend verhaal.

 

Het verhaal wat ik las ging over Gandhi, die op een dag een vrouw met haar zoontje treft. De vrouw vraagt Gandhi haar zoontje te vertellen dat suiker niet goed is voor hem en Gandhi doet precies dat – maar wel pas na 3 maanden.

De clou van het verhaal is dat Gandhi vond dat hij minstens 3 maanden suikervrij moest leven voordat hij serieus kon vertellen dat suiker slecht is.

Practice what you preach – leef volgens je eigen voorbeeld.

Het gekke met om hulp vragen is dat het voor mij altijd voelt als een enorme drempel. Maar zodra ik daaroverheen ben, roetsj ik aan de andere kant naar beneden op een gevoel van opluchting.

“Hulp vragen, bieden en ontvangen gaan hand in hand. In hand.”

» HULP VRAGEN IS BIJLEREN EN BETER WORDEN

Wie vaker mijn stukjes leest, weet dat ik al een tijd slecht slaap. Niets van wat ik zelf probeerde hielp mijn slapeloosheid te verminderen.

Ook de praktijkondersteuner kon me niet helpen, al is dat meer een verhaal á la voor jezelf opkomen – een verhaal voor een andere keer.

Na wat zoek- en speurwerk kwam ik op het pad van mijn vroegere psycholoog. Want hoewel het hele om hulp vragen nog steeds niet mijn forte is, heb ik het in het verleden ook gemoeten – en gedaan. En toen ben ik er alleen maar beter van geworden.

En nu vast ook weer.

Want alles wat we zelf niet kunnen, kunnen we leren.

We hoeven niet alleen maar hulp te bieden, we mogen het ook vragen. Én ontvangen.

Stel je voor dat de mevrouw in de supermarkt mijn hulp niet had willen aannemen. Dan had ik daar gestaan met een pak vleeswaren en was haar erwtensoep helemaal snert geworden.

Hulp vragen, bieden en ontvangen gaan hand in hand. In hand.

En daar is niets mis mee.

Liefs Samantha 2021

Vraag jij makkelijk om hulp? Hoe doe je dat? Laat het me weten in een reactie! ↓↓

Lees ook: Een Klein Bericht Over Een Hopelijk Groots JaarSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn