Totempaal Canada Vancouver

BIJTEN DOEN WE OOK NIET » over wat life coaches allemaal NIET doen

wat een life coach allemaal NIET doet
Know your limitations – MIKA

EERST EVENTJES DIT:

Vaak krijg ik de vraag wat een life coach precies doet. Waarom gaan mensen naar een life coach? Wanneer hebben ze er baat bij? Wat biedt zo’n coach je? Hoe helpt zo iemand je nou verder?

Allemaal logische vragen voor iemand die overweegt een life coach in te huren. Je wilt immers weten waar je aan begint. En of je investering in een life coachtraject een juiste is.

Toch wil ik het vandaag over een andere boeg gooien. Waarom? Omdat ik merk dat, hoewel mijn standaard antwoorden op deze standaard vragen voor veel mensen geruststelling bieden, er ook mensen zijn die blijven twijfelen. Die onzeker blijven over wat een coach voor hen doet, omdat ze vooral bang zijn voor wat een coach niet doet.

Speciaal voor die mensen, die bang zijn dat een coach wellicht over meer grenzen gaat dan gewenst is, volgt hier een overzicht met dingen die een goede life coach in ieder geval niet doet:

Splitter Image Voor Spijkers Blogging Teksten

» LIFE COACHES ANALYSEREN NIET JE HELE WEZEN

Je wordt niet compleet uit elkaar gepluisd, binnenstebuiten gekeerd of onderworpen aan sociale experimenten. Er worden geen plakkertjes op je hoofd vastgemaakt om je hersenactiviteit te scannen zodat er uiteindelijk een uitgebreide analyse op tafel komt te liggen van wie jij bent als persoon, wat er allemaal in je hoofd omgaat en wat er mogelijk op psychisch vlak mis is met je. Er worden geen diagnoses gesteld of medicijnen voorgeschreven en niet alle krassen op je ziel worden geteld.

Een coach heeft hier noch de middelen, noch de tijd, noch de interesse voor. Tijdens een coachtraject komen vanzelf die dingen uit je verleden aan bod die jij nodig hebt om verder te kunnen. En alles wat je niet nodig hebt of niet wilt delen, hou je bij je. Wil je wel je ziel blootleggen en alle aspecten van je gedrag kunnen verklaren, dan zit je bij een life coach verkeerd. Voor dit soort inzichten ga je beter naar een psycholoog of psychiater; zij zijn van je verleden. Een coach is van het hier en nu – en je toekomst.

» LIFE COACHES VERTELLEN JE NIET WAT JE MOET DOEN

Denk niet dat je er makkelijk van afkomt bij een coachtraject omdat er iemand tegenover je zit die “eventjes al jouw problemen oplost”. Nah ah. De enige die dat kan, ben jij namelijk zelf. Verwacht dus geen kant-en-klare oplossingen van je life coach, verpakt in een mooi papiertje met een bonte strik eromheen om het geheel af te maken. Of een pasklaar antwoord op het probleem of vraagstuk waarmee je binnenkomt. Zo werkt het niet.

Een coach kan jou helemaal niet vertellen wat je moet doen. Oplossingen moeten vanuit jezelf komen, omdat ze dan pas waarde krijgen voor jou en jij kunt groeien als mens. Een life coach kan jouw leven niet inkleuren, hij of zij kan je hooguit de kleurpotloden aanbieden om er zelf iets moois van te maken.

» LIFE COACHES HOUDEN NIET JE HANDJE VAST

Een coachtraject kan pittig zijn, het uiteindelijk doel van een coach is immers jou krijgen waar je wilt komen en dat kan gepaard gaan met (lichte) weerstand. Van jouw kant. En daar is een goede life coach op voorbereid.

Denk niet dat een coach jouw excuses en smoesjes voor lief aanneemt, op alles begripvol reageert en bij alle stappen die je zet braaf jouw handje vasthoudt en je vertelt dat alles vanzelf goed komt.

Alles komt niet vanzelf goed: als je ergens wilt komen, zul je er moeite voor moeten doen. Iemands handje vasthouden is dan wel het laatste wat een coach doet. In tegendeel: je zult van je coach eerder een spreekwoordelijke schop onder je kont krijgen of een flinke duw in je rug. Alles om jou maar in beweging te krijgen en je te laten slagen.

Jij wilt toch je doel bereiken? De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij jou en niet bij je coach. Wees er dus op voorbereid dat, wanneer nodig, jouw coach je hierop wijst en je verder helpt. Die smoesjes die je jezelf vertelt waarom je niet kunt veranderen, werken niet bij je life coach.

En dat is maar goed ook, want je hebt iemand nodig die in jou gelooft en je blijft motiveren om het beste uit jezelf te halen.

» LIFE COACHES SMEREN JE NIET ONDER MET STROOP

Life coaches zijn eerlijk. Soms pijnlijk eerlijk. Dat doen we niet om jou te kwetsen, maar om je verder te helpen. Complimenten zijn altijd welgemeend, maar negatieve feedback ook. Als we zien dat je proces niet lekker verloopt, melden we dat. Omdat we willen dat je slaagt, niet omdat we er plezier uithalen om je te kwetsen.

Als je jezelf geweldig vindt, verwacht dan niet dat een life coach daarin meegaat en je enkel stroop om de mond smeert. Een goede life coach weet namelijk dat dat helemaal niets uithaalt en je aan het einde van je traject geen centimeter opgeschoven zult zijn naar het behalen van je doelstellingen. Als je een jaknikker zoekt, dan zoek je bij ons verkeerd.

Kamp je met een laag zelfbeeld, weet dan dat jouw life coach geen medelijden zal tonen. Medelijden maakt jou niet tot een beter mens. Kritische vragen die uitnodigen tot zelfreflectie wel. Negatieve overtuigingen aanpakken waar je mee worstelt ook. Je life coach gaat samen met jou op zoektocht naar manieren om je zelfbeeld te vergroten, maar zal er niet in meegaan als jij het slechtste van jezelf denkt.

Een life coachtraject is onvoorspelbaar en voor iedereen anders, omdat jij uniek bent. Misschien ervaar je daardoor wat weerstand, maar dan heb je simpelweg dikke pech.

Life coaches ontwijken namelijk geen weerstand, wij gaan er lekker tegenin! Daar zijn we juist voor!

Wees dus voorbereid op (positieve) wrijving en, waar nodig, wat tough love: jíj wilde toch veranderen? Daar moet je iets voor doen. En dáár helpen we je bij.

Geloof me: als jij je weerstand wilt aanpakken werkt een life coach beter dan een pot stroop.

Splitter Image Voor Spijkers Blogging TekstenEN TOT SLOT:

Bij een coachtraject is het essentieel dat er een vertrouwensband is tussen coachee (jij) en coach (ik). Duidelijk maken wat jij van jouw life coach verwacht helpt hierbij. En andersom, want je coach heeft natuurlijk ook verwachtingen van jou.

Wees open en eerlijk, zodat jij een goed beeld krijgt van wat jouw life coach voor jou kan betekenen, maar wees ook realistisch. Het overgrote deel van hoe jouw traject verloopt heb je namelijk zelf in de hand.

Ben je toch nog bang dat er “rare” dingen gaan gebeuren, je je te veel bloot moet geven of voel je je ergens onprettig over? Bespreek dit met je coach.

Want als er iets is wat wij écht niet doen, dan is het bijten.

Spijkers Blogging Signature Liefs, Samantha

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En LinkSpijkers Blogging Splitter

Lees ook: Wie Sterk Wil Zijn Moet Huilen

Volg me vooral niet via sociale media, tenzij je je écht niet kunt bedwingen 😉

» Facebook | Pinterest «