Schilderij Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, Schotland (Groot)

WEEK TEGEN HET PESTEN » Een Open Brief Aan Mijn Vroegere Kwelduivels

Courage Is Fire And Bullying Is Smoke (BENJAMIN DISRAELI)
Courage is fire, and bullying is smoke – BENJAMIN DISRAELI

Mijn zes jaar VWO waren voor mij de hel op aarde – elke dag was een overlevingsstrijd. Speciaal in deze week tegen het pesten volgt hier een open brief aan mijn kwelduivels van vroeger. Omdat ze me, onwetend, hebben gevormd tot de sterkste vrouw die ik ken. En omdat ik nu eindelijk weet hoe vergeving voelt.

Splitter Image Voor Spijkers Blogging Teksten
Spijkers Blogging - Niets Te Verbergen


» BESTE PESTERS…

Het is meer dan twintig jaar geleden dat jullie tirannie begon, maar ik ken nog al jullie namen en gezichten. Alles wat jullie riepen, zeiden, deden zit in mijn hoofd verankerd.

Lief glimlachen naar me in de lift of een café doet geen afbreuk aan je honende gelach van vroeger – ik ken je andere gezicht.

Oké, dus ik was niet de meest doorsnee tiener – I get that. Zoals alle pubers was ik op zoek naar mezelf. Op ontdekkingstocht naar: wie ben ik? Wat vind ik leuk?

Waar hoor ik bij?

Nou, niet in jullie wereld, dat was duidelijk. Pijnlijk duidelijk.

Mijn zoektocht, mijn veranderingen (oh, echt, bah tienerjaren!) verliepen anders. Niet alleen omdat ik anders was dan jullie, maar ook door jullie.

Ik heb echt álles naar mijn hoofd gegooid gekregen, zowel letterlijk als figuurlijk. Van proppen papier, afval, schrijf- en etenswaren tot aan brandende peuken.

Blijkbaar vroeg ik daar zelf om, al kan ik me niet herinneren dat ik ooit de woorden “wil je me alsjeblieft met stenen bekogelen als ik mijn krantenronde doe?” heb uitgesproken.

Maar dat is vast een foutje van mijn kant.

Qua woordkeuze waren jullie eensgezind: “spook” en “lijk” hadden de voorkeur.

Bonuspunten voor de uitschieter “fles 7-Up” (jaja, ik was natúúrlijk “net zo doorzichtig”), want ik moet toegeven dat ik de creativiteit bewonder die daaronder lag. Niet iedereen kan zoiets verzinnen, dat vergt een speciaal type mens. Chapeau!

Ik ben lange tijd heel boos geweest. En daarvóór bang, natuurlijk. Op en voor jullie.

Maar dat is voorbij.

» …IK HEB HET PESTEN OVERLEEFD…

Ik heb haar heel lang weggeduwd, gemeen he? Dat was nog gemener dan wat jullie haar aandeden. Maar nu omarm ik haar.

Dat kleine, bange meisje, dat zo verdrietig was omdat niemand haar aardig vond, ze nergens bij hoorde. Die oprecht geloofde dat ze waardeloos was omdat de wereld om haar heen haar toeriep dat ze zwak was.

Terugdenkend aan de hel die de middelbare school voor mij was, aan dat droeve meisje dat huilend op bed haar vrije tijd doorbracht – alleen – werd ik wijzer. Nu zie ik het: ik was niet half zo bang voor jullie als jullie waren voor mij.

“Kleine mensen willen alleen maar andere mensen klein houden” en dat is wat jullie deden. IK was niet klein, dat waren jullie!

Dat zwakke, onwaardige meisje waar jullie zes jaar je pijlen op richtten…? Die is er nog. Ze heeft het overleefd. Op een meesterlijke wijze!

“Jullie hebben haar klein gehouden, maar nooit klein gekregen”

 

Zij heeft mij gekregen tot waar ik vandaag ben, ondanks de klappen die jullie haar bleven geven, keer op keer. Ze heeft leren surfen op de golven van haat waarmee jullie haar overspoelden.

Jullie hebben haar klein gehouden, maar nooit klein gekregen.

Dat “zwakke” meisje in mij huilt niet meer om wat jullie haar elke dag aandeden, ze jubelt om de vrouw die ze is geworden. Juist omdat ze door die hel is gekropen, helemaal van de bodem van de put naar boven terug.

Op eigen kracht, maar met een beetje hulp, heeft ze zichzelf bevrijd.

En daar ben ik trots op!

Courage Is Fire And Bullying Is Smoke (BENJAMIN DISRAELI)
Courage is fire, and bullying is smoke – BENJAMIN DISRAELI

» …EN IK DANK JULLIE VOOR JE INVLOED

Wat ik tegen mijn kwelduivels van weleer zou willen zeggen is:

Bedankt. Bedankt voor jullie invloed op mijn leven. Ik had het liever zonder gedaan, maar ik zou niets veranderen aan mijn verleden als ik dat kon.

Alle boosheid en wraakgevoelens die ik zo lang bij me droeg zijn weg. Mensen die andere mensen kapotmaken, maken daarmee immers ook zichzelf kapot.

De angst die jullie mij inboezemden sluiert nog wel eens onder de oppervlakte: wat als ik echt niet goed genoeg ben?

Maar ik weet nu dat voor iedere persoon die je afkeurt om wie je bent, er minstens twee mensen klaarstaan om je te accepteren voor precies dezelfde reden.

“Vergeven is zeggen: wat jij me aandeed is NIET oké. Maar ik kies ervoor om door te gaan.”

 

Ik ben goed genoeg, want dat mag ik zijn. Hier, nu, kies ik ervoor om goed genoeg te zijn. Niet voor jullie (dat wil ik niet eens!) maar voor mezelf.

Dus neem ik voorgoed afscheid van jullie met deze brief. Ik heb jullie niet meer nodig. Me achtervolgen heeft geen zin meer, want ik laat jullie los.

Ik hoef me niet meer groot te houden, want jullie hebben me precies gegeven wat ik nodig heb om groots te worden: genoeg tegenslag om uit te groeien tot de sterkste vrouw die ik ken.

“Vergeven is niet zeggen: wat jij me aandeed is oké. Vergeven is zeggen: wat jij me aandeed is NIET oké. Maar ik kies ervoor om door te gaan.”

Dat las ik ergens (al weet ik niet meer waar).

Vergeven heb ik reeds gedaan. Vergeten nooit.

Mezelf accepteren eindelijk ♥

Spijkers Blogging Signature Liefs, Samantha
Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Ben of word jij ook gepest? Praat erover! Je hebt niets om je voor te schamen (je pesters wel!). Kijk bij de links hieronder, laat een reactie achter of neem contact op met mij ↓↓Splitter Image Voor Spijkers Blogging Teksten

Lees ook: Wekelijkse Wijsheid Op Dinsdag

Week Tegen Het Pesten – Handige Links:

» Stop Pesten Nu | Pratenonline | Eerste Hulp Bij Pesten «