Glas in lood, Kelvingrove Art Gallery, Glasgow, Schotland

PERFECTIE » Wekelijkse Wijsheid Op Dinsdag

In het kader van “makkelijker gezegd dan gedaan” deel ik vandaag een mooi citaat met je over perfectie. Gewoon, om mijzelf (en iedereen die het nodig heeft) er even aan te herinneren dat het hele idee van “perfect” niet bestaat. Verspil dus geen tijd aan het nastreven ervan, maar gebruik de energie die je overhoudt om te genieten van vandaag.

Splitter Image Voor Spijkers Blogging Teksten
Spijkers Blogging - Niets Te Verbergen

Have No Fear Of Perfection - You'll Never Reach It(SALVADOR DALI)
Have no fear of perfection – you’ll never reach it – SALVADOR DALÍ

“Heb geen angst voor perfectie, want je zult het nooit bereiken.” Prachtig toch!?

Ik heb soms het gevoel dat ik letterlijk jaren van mijn leven heb vergooid met me obsederen over geen fouten maken.

Een hele tijd geleden werkte ik in een winkel, waarin ik in een gesprek met een collega mijzelf weer eens aan het goedpraten was. (Ik weet niet eens meer wat ik had “misdaan”, maar ik vond uiteraard dat het niet door de beugel kon en wilde niets, maar dan ook helemaal niets met die “fout” te maken hebben.)

Midden in een van mijn zinnen zei die collega: “Ja, maar jij hebt altijd wel een reden klaar waarom je niets verkeerd doet. Volgens mij kan jij geen fouten maken, of wel?”

 

In zulke situaties sla ik ofwel dicht, ofwel ik flap er spontaan iets uit (Freudiaanse verspreking, iemand?). Op dat moment hoorde ik mezelf antwoorden: “Nee, dat mag ik niet. Ik mag geen fouten maken.”

Door schade en schande leert men en die dag leerde ik dat het oké is om je fouten te erkennen, ook als je je ervoor schaamt.

Jarenlang was ik bang niet te voldoen aan het plaatje dat anderen van mij hadden, maar juist door perfectie op te zoeken en het na te streven, werd ik een vervelendere versie van mezelf dan toen ik mezelf ruimte begon te geven voor een goede mislukking op zijn tijd.

Dalí heeft gelijk: perfect bestaat niet. Ik zal het dus ook nooit worden, omdat dat simpelweg niet kán.

Door die kennis kan ik nu de controle losser laten en is er ruimte gekomen voor meer fouten.

Fouten zijn leermomenten, vaak verpakt in een laagje schaamte. Prik je daar doorheen, dan blijken ze geweldige bronnen voor persoonlijke groei.

En dat klinkt – bijna – perfect.

Heb een mooie week, allemaal!

Spijkers Blogging Signature Liefs, Samantha
Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En LinkSplitter Image Voor Spijkers Blogging Teksten