Roemeense Bloemen (Groot)

VAN SCHAAMTEVOL NAAR SCHAAMTELOOS » Zo Kom Je Je Schaamte Voorbij

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» ZO KOM JE DE SCHAAMTE VOORBIJ – INTRODUCTIE

Het is niemand vreemd: schaamte. Iedereen heeft het wel eens ervaren en de meesten van ons zelfs regelmatig. Je durft iets niet omdat je bang bent voor reacties van een ander. Je voelt je niet goed, mooi of slim genoeg om je volle potentie te laten zien en bent bang voor afkeuring.

Schaamtegevoelens kunnen erg sterk zijn en ons gedrag beïnvloeden. Zelfs ga ik bijvoorbeeld nooit met blote benen de deur uit: wat moeten mensen wel niet dénken van die twee melkflessen van me? Nee hoor, ik verstop ze gewoon veilig en vertrouwd onder lange pijpen, hoe warm het ook is. Stel je voor!

In deze blog post schrijf ik over schaamte: wat doet het met je en hoe kom je “de schaamte voorbij”?

 

Shame On You If You're The One Who Stops Yourself (DAMON WAYANS)
Shame on you if you’re the one who stops yourself – DAMON WAYANS

» ZO KOM JE DE SCHAAMTE VOORBIJ – SCHAAMTEVOL

Volgens Psychologie Magazine (mei 2019) ervaren zelfs apen het: schaamtegevoelens. Je doet iets wat in de ogen van een ander niet door de beugel kan en daarvoor behoor je je rot te voelen. Te schamen. Immers: jij zat fout. Toch?

Schaamte gaat verder dan je schuldig voelen over gedane zaken. Zo kun je je schamen voor dingen waar je helemaal geen vat op hebt. Zweetvoeten, bijvoorbeeld. Of flaporen. Witte benen onder je rok. Of misschien stotter je of ben je corpulent en schaam je je daarvoor.
De gemene deler van schaamte is: je bent bang dat een ander je afkeurt of zelfs afwijst op basis van datgene waar jij je voor schaamt. Je bent bang niet goed genoeg te zijn.

Schaamte is een universele emotie, dat wil zeggen dat elk mens deze emotie kent en vaak ook herkent in een ander. Het stomme is dat we ons vaak schamen dat we ons schamen en juist proberen deze emotie te onderdrukken.

We lopen weg uit een situatie of maken er grapjes over, alles om maar geaccepteerd te worden door die ander, want dat is het doel waar we onbewust op gericht zijn: laat me er alsjeblieft bij horen, geef om me, accepteer me.

Schaamtegevoelens kunnen sterk zijn. In sommige gevallen zó sterk dat ze ons ervan weerhouden onze dromen na te jagen, want “ik ben niet slim/knap/mooi/stoer/dapper genoeg om dit te kunnen.”

We schamen onszelf voor onze gebreken en laten vervolgens deze gebreken in de weg staan van wat we willen bereiken: “Ik wil graag […], maar wat zal men er wel allemaal niet van denken?”

 

 

» ZO KOM JE DE SCHAAMTE VOORBIJ – SCHAAMTELOOS

Ken je die uitdrukking “ik ben de schaamte voorbij”? Vast wel.

Hoogstwaarschijnlijk ken je ook de gedachten die met die uitdrukking gepaard gaan: “wat kan mij het ook allemaal schelen, ik heb er lak aan! Ik ga NU doen wat IK wil en de rest zoekt het maar uit!”

Op zulke momenten ken je geen schaamte meer. Dan maakt het je niet meer uit wat een ander al dan niet mogelijk misschien theoretisch gezien van je zou kunnen denken. Dan geldt enkel nog maar wat jij wilt.

Zo ben ik vorig jaar, tegen alle schaamte in, in een korte zomerjurk naar buiten gegaan. Jaja, die witte melkflessen van me werden zowaar eens en plein publique gelucht. En wat voelde dat goed zeg!

Schaamte zit in ons hoofd. ONS hoofd. Je kunt niet kijken in het hoofd van een ander en dus zul je nooit weten wat zij écht vinden van je.

Maar hoe gooi je die knop om voordat je bij je breekpunt bent gekomen, zodat je de schaamte langdurig voorbij blijft?

Wees lief voor jezelf. Het is niet simpeler of ingewikkelder dan dat.

Geef jezelf compassie: erken je schaamte zoals deze emotie bij je binnenkomt en beur jezelf op zoals je dat bij een goede vriend(in) zou doen: “Ik begrijp dat je je bang voelt om met je witte benen over straat te lopen, maar het valt allemaal echt reuze mee. Je bent mooier dan je denkt!”

Realiseer jezelf dat niemand in de wereld perfect is: iedereen heeft zijn of haar gebreken. Jouw imperfecties maken jou juist uniek en interessant.

En tot slot: word je toch nog nageroepen of uitgefloten? Shame on them! Jij bent prachtig zoals je bent. Dus geniet van al je “gebreken”! En bedenk dat iedereen die niet met je mee geniet, zich daarvoor maar moet schamen.

 

“Wees lief voor jezelf. Het is niet simpeler of ingewikkelder dan dat.”

» ZO KOM JE DE SCHAAMTE VOORBIJ – CONCLUSIE

Ik hoop dat je je na het lezen van dit artikel beseft dat schaamte een doodnormale emotie is. Je bent bij lange na niet de enige die zich wel eens schaamt!

Dit gevoel zit echt met name tussen je eigen oren. Dat je niet goed genoeg bent, is iets wat je jezelf wijst maakt en dat gevoel staaf je dan (onbewust) weer met eventuele negatieve reacties van een ander. Conclusie: “zie je wel dat ik echt lelijke benen heb!”

Echt niet!

Iedereen is imperfect. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij zich voor schaamt. Herhaal dit wanneer jouw schaamtegevoel zich weer voordoet, maak er een mantra van, en trek je uiteindelijk niets aan van dat negatieve stemmetje in je hoofd.

Jij mag er zijn. Met al je talenten én gebreken! Hou van jezelf en de wereld zal van jou houden.

Wees jezelf. Wees gelukkig. Maar wees vooral schaamteloos!

 

Liefs Samantha 2021

Waar schaam jij je voor? En hoe ga je daarmee om? Laat het me weten! ↓↓

Lees ook: Hoe Kom Je Achter Je TalentenSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties