» VEELGESTELDE VRAGEN

 

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen die ik krijg van mensen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met me op.


» Wat doet een life coach nou precies?

Een life coach begeleidt jou bij het uitzoeken van wie jij bent en/of het bereiken van je persoonlijke doelen.

Ik vind het geven van een eenduidige omschrijving die voor iedereen direct en volstrekt duidelijk is lastig, maar ik zie het zelf als volgt: je komt bij een life coach als je een veranderbehoefte hebt; je zit momenteel op punt A in je leven en wilt graag naar punt B, maar hoe je daar komt is voor jou niet helemaal duidelijk.
Samen met je coach kijk jij naar wat jij kunt inzetten aan talenten, kwaliteiten en gedrag om uiteindelijk bij punt B uit te komen. Hiervoor moet je uit je eigen comfortzone stappen, want je moet iets nieuws gaan proberen als je iets nieuws wilt ervaren, en dit kan lastig zijn. Sommige mensen vinden dit eng of spannend en zijn bang om te falen. Hierdoor ervaren ze weerstand om hun doelen te bereiken en gaan ze zichzelf (onbewust) saboteren.

Wat ik als life coach feitelijk doe is jou een veilige omgeving bieden waarin je alle fouten kunt en mag maken die nodig zijn om je comfortzone te leren vergroten. Al ga je spreekwoordelijk 100 keer op je bek: het geeft niets! Het belangrijkste is dat je weer opstaat, jezelf even afstoft en weer doorgaat. En omdat dat het allermoeilijkste is wanneer het even tegenzit, dat doorgaan, is dat waar ik je bij help. Opstaan en weer doorgaan.

Dat is wat een life coach doet. Jij valt, ik raap je op. Of beter gezegd: ik help jou om jezelf op te rapen. Zodat je dat ook in de toekomst zelf kunt blijven doen.

Nog wat onzeker over wat een life coach doet? Lees hier ook Wat Life Coaches Allemaal NIET Doen!

» Wat doet Spijkers Coaching?

Ik leer vrouwen die zich onzeker voelen over wie ze zijn en wat ze kunnen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, zodat ze assertiever worden. En dus gelukkiger!

Vroeger mocht en kon ik niet mezelf zijn. Ik werd een kei in mezelf aanpassen aan anderen, anderen op 1 zetten en vooral nooit “nee” zeggen. Dat is geen gezonde manier om je leven te leiden. Je maakt er wel andere mensen blij mee, maar zoiets mag nooit ten koste gaan van jezelf.

Ik heb dat op een harde manier geleerd en geloof dat dat anders kan. Dus zet ik me nu in om jou te leren hoe je door aandacht en acceptatie assertiever wordt! Zodat jij sterker in je schoenen staat en een leven leidt waarin jij gelukkig bent.

» Waarom is Spijkers Coaching nou zo bijzonder?

3 dingen:

  1. Ik handel altijd vanuit mijn kernwaarden respect, gelijkwaardigheid en vertrouwen.
  2. Ik analyseer als de beste. Nee, ik plak geen etiketjes, maar ik help je wel je verborgen kwaliteiten te zien en je struikelblokken te herkennen.
  3. Ik maak je coachtraject leuk door mijn humor, waardoor jij meer ontspant, enthousiast raakt en sneller vooruitgang boekt.

» Wordt een life coach vergoed?

Dit ligt er een beetje aan waarom je bij een life coach komt.

Vanuit je werkgever: Kom je vanuit je werkgever bij een coach? Dan vergoedt jouw baas waarschijnlijk je traject.

Vanuit je bedrijf: Heb jij je eigen bedrijf of ga je binnenkort je eigen bedrijf starten en is een life coach- of loopbaantraject onmisbaar om je (toekomstig) werk te kunnen doen? Dan kun je (een deel van) de kosten van het traject terugvragen van de belasting via je jaarlijkse aangifte. Check hiervoor de website van de belastingdienst.

Vanuit de zorgverzekering: Dit is een lastige. Er zijn namelijk twee zaken die je hiervoor moet nakijken:

1) Biedt jouw zorgverzekeraar een vergoeding aan voor een life coach?
Er is een handjevol zorgverzekeraars die dit doet, vaak echter vanuit een (extra) aanvullende verzekering. Kijk dus in jouw polis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar om erachter te komen of dit voor jou het geval is. Vergeet niet na te gaan of er extra eisen zijn verbonden aan deze vergoeding (bijvoorbeeld een doorverwijzing van je huisarts). En houd er rekening mee dat mogelijk slechts een (klein) deel van de coaching vergoed wordt en niet het hele traject.

2) Jouw coach moet het diploma “Psychosociale / Medische Basis Kennis” hebben
Psychosociale Basis Kennis (PSBK) of Medische Basis Kennis (MBK) voor de coach is een vereiste van alle zorgverzekeraars die een vergoeding voor coaching bieden om deze vergoeding ook daadwerkelijk te bieden. Neem contact op met je coach om na te vragen of hij/zij in het bezit is van dit diploma.

Spijkers Coaching beschikt NIET over een van deze diploma’s! De reden hiervoor is dat het een enorme investering is qua tijd en geld en dat alsnog slechts een handjevol coachees hierbij gebaat is. Het overgrote deel van zorgverzekeraars in Nederland biedt namelijk sowieso geen vergoeding aan op dit moment. De kosten wegen dus zwaarder dan de baten voor mij op dit gebied.

Ook is er een politieke discussie gaande of coaching moet worden opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekering. Mogelijk komt mettertijd een vergoeding vrij voor iedereen in Nederland, maar dit is helaas nog afwachten.

» Heeft Spijkers Coaching een mailinglijst?

Alsjeblieft, nee!! Ik vind mailinglijsten vreselijk! Ik ga je dus nergens mee lastig vallen omdat a) ik het zelf verschrikkelijk vind al die zinloze mails te ontvangen en dit jou wil besparen b) ik te lui te praktisch ben om een mailinglijst bij te houden. Weet je wel hoeveel tijd dat kost!?

Overigens kun je wel mijn blogberichten per mail ontvangen als je dat wilt (en ook enkel dat, dus geen nieuwtjes, feitjes, updates, etc.. Alleen blogberichten, beloofd!). Om je aan te melden ga je naar mijn blog en vul je het formuliertje aan de zijkant/onderkant van je beeldscherm in.

Je kunt je hiervoor uiteraard ook weer op elk moment afmelden via je e-mail.


Meest recente versie: 9 april, 2020