VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen die ik krijg van mensen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met me op.


Voor wie is Spijkers Coaching?

Spijkers Coaching richt zich met name op 25-35 jarigen die zich een buitenbeentje voelen, van wie de persoonlijke of zakelijke wensen en doelen gevoelsmatig afwijken van die van leeftijdsgenoten. Adolescenten en jongvolwassenen die het gevoel hebben vast te zitten in hun leven of geen duidelijke richting weten te geven aan hun toekomst. Die worstelen met de vragen wie ben ik? en wat wil ik nu precies?

Voldoe jij niet aan deze omschrijving maar wil je wel graag wat veranderen in jouw leven? FANTASTISCH! 

Een doelgroep hebben is natuurlijk prima, maar juist omdat ik “afwijkingen van de norm” interessant vind, bestaat er een grote kans dat ik jouw probleem of vraagstuk ook enorm boeiend vind en je er graag mee help! Als ik dat kan, natuurlijk. Wil je weten wat ik eventueel voor jou kan betekenen? Vraag dan hier een gratis intake aan!

Wat doet een life coach nou precies?

Een life coach begeleidt jou bij het uitzoeken van wie jij bent en/of het bereiken van je persoonlijke doelen.

Ik vind het geven van een eenduidige omschrijving die voor iedereen direct en volstrekt duidelijk is lastig, maar ik zie het zelf als volgt: je komt bij een life coach als je een veranderbehoefte hebt; je zit momenteel op punt A in je leven en wilt graag naar punt B, maar hoe je daar komt is voor jou niet helemaal duidelijk.
Samen met je coach kijk jij naar wat jij kunt inzetten aan talenten, kwaliteiten en gedrag om uiteindelijk bij punt B uit te komen. Hiervoor moet je uit je eigen comfort zone stappen, want je moet iets nieuws gaan proberen als je iets nieuws wilt ervaren, en dit kan lastig zijn. Sommige mensen vinden dit eng of spannend en zijn bang om te falen. Hierdoor ervaren ze weerstand om hun doelen te bereiken en gaan ze zichzelf (onbewust) saboteren.

Wat ik als life coach feitelijk doe is jou een veilige omgeving bieden waarin je alle fouten kunt en mag maken die nodig zijn om je comfort zone te leren vergroten. Al ga je spreekwoordelijk 100 keer op je bek: het geeft niets! Het belangrijkste is dat je weer opstaat, jezelf even afstoft en weer doorgaat. En omdat dat het allermoeilijkste is wanneer het even tegenzit, dat doorgaan, is dat waar ik je bij help. Opstaan en weer doorgaan.

Dat is wat een life coach doet. Jij valt, ik raap je op. Of beter gezegd: ik help jou om jezelf op te rapen. Zodat je dat ook in de toekomst zelf kunt blijven doen.

Nog wat onzeker of een life coach wel iets is voor jou? Lees hier over Wat Een Coach Allemaal NIET Doet

Wordt een life coach vergoed?

Dit ligt er een beetje aan waarom je bij een life coach komt.

Vanuit je werkgever: Kom je vanuit je werkgever bij een coach? Dan vergoedt jouw baas waarschijnlijk je traject.

Vanuit je bedrijf: Heb jij je eigen bedrijf of ga je binnenkort je eigen bedrijf starten en is een life coach- of loopbaantraject onmisbaar om je (toekomstig) werk te kunnen doen? Dan kun je (een deel van) de kosten van het traject terugvragen van de belasting via je jaarlijkse aangifte. Check hiervoor de website van de belastingdienst.

Vanuit de zorgverzekering: Dit is een lastige. Er zijn namelijk twee zaken die je hiervoor moet nakijken:

1) Biedt jouw zorgverzekeraar een vergoeding aan voor een life coach?
Er is een handjevol zorgverzekeraars die dit doet, vaak echter vanuit een (extra) aanvullende verzekering. Kijk dus in jouw polis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar om erachter te komen of dit voor jou het geval is. Vergeet niet na te gaan of er extra eisen zijn verbonden aan deze vergoeding (bijvoorbeeld een doorverwijzing van je huisarts). En houd er rekening mee dat mogelijk slechts een (klein) deel van de coaching vergoed wordt en niet het hele traject.

2) Jouw coach moet het diploma “Psychosociale / Medische Basis Kennis” hebben
Psychosociale Basis Kennis (PSBK) of Medische Basis Kennis (MBK) voor de coach is een vereiste van alle zorgverzekeraars die een vergoeding voor coaching bieden om deze vergoeding ook daadwerkelijk te bieden. Neem contact op met je coach om na te vragen of hij/zij in het bezit is van dit diploma.

Spijkers Coaching beschikt NIET over een van deze diploma’s! De reden hiervoor is dat het een enorme investering is qua tijd en geld en dat alsnog slechts een handjevol coachees hierbij gebaat is. Het overgrote deel van zorgverzekeraars in Nederland biedt namelijk sowieso geen vergoeding aan op dit moment. De kosten wegen dus zwaarder dan de baten voor mij op dit gebied.

Ook is er een politieke discussie gaande of coaching moet worden opgenomen in het basispakket van elke zorgverzekering. Mogelijk komt mettertijd een vergoeding vrij voor iedereen in Nederland, maar dit is helaas nog afwachten.

Heeft Spijkers Coaching een mailinglijst?

Alsjeblieft, nee!! Ik vind mailinglijsten vreselijk en vind zelf dat er vaak maar weinig bruikbare informatie in staat. Ik ga je dus nergens mee lastig vallen a) omdat ik het zelf vreselijk vind al die zinloze mails te moeten verwijderen en jou dat niet aan wil doen en b) omdat ik te lui te praktisch ben om een mailinglijst bij te houden. Weet je wel hoeveel tijd dat kost!?

Mogelijk dat dit in de toekomst veranderd, wanneer Spijkers Coaching verder groeit en ik meer tijd heb om dit goed en zinvol aan te pakken. Tot die tijd kun je op de hoogte blijven van wat Spijkers Coaching doet en aanbiedt door deze website te bezoeken of mijn facebookpagina te volgen (facebook.com/spijkerscoaching).

Overigens heeft mijn blog wél een mailinglijst! Wanneer je je daarvoor inschrijft ontvang je mijn nieuwste blogberichten direct in je inbox. Om je aan te melden ga je naar Spijkers Coaching’s Blog en vul je het formuliertje aan de rechterkant van je beeldscherm in of scroll naar beneden op je smart phone.


Meest recente versie: 5 april, 2019