Welk bospad kies je? (Groot)

DRUPPEL IN EEN OCEAAN » Keuzes Maken Doe Je Zo

Spijkers Blogging Niets Te Verbergen (header)
Spijkers Blogging Splitter

» KEUZES MAKEN DOE JE ZO – INTRODUCTIE

Iemand vertelde mij eens dat ik mij teveel zorgen kan maken om onbenullige dingen. Dat het soms is “als een druppel in de oceaan”: iets voelt als een belangrijke, grote keuze, maar in werkelijkheid heeft je besluit nauwelijks impact op de rest van je leven.

Net zoals één druppel water meer (of minder) nauwelijks invloed heeft op een volle oceaan.

Een keuze niet durven of willen maken kan voortkomen uit angst, want wat nou als je de verkeerde keuze maakt?

Ook kan beleefdheid een rol spelen. Zo hebben ik en enkele vriendinnen er ooit eens twintig minuten (!) over gedaan om te beslissen of we wel of niet naar een Duits taart-cafeetje zouden gaan, omdat we geen van allen de anderen tot iets wilden dwingen.

En laten we wel wezen: als er taart in het spel is, ligt de werkelijke keuze niet bij wel/niet maar eerder bij welke taart kies ik?

Heb jij moeite met keuzes maken en die spreekwoordelijke knoop doorhakken? Dan heb ik hieronder 6 tips voor je!

 

You Always Have Two Choices: Your Commitment Versus Your Fear (SAMMY DAVIS JR)
You always have two choices: your commitment versus your fear – SAMMY DAVIS JR.

» KEUZES MAKEN DOE JE ZO – DEEL 1

1 – Vraag jezelf af: wat wil ik?

Je hersenen mogen het dan af en toe niet meer weten, je gevoel weet het altijd precies. Luister er dus naar!

Soms moet je even aftasten, maar vaak komt het antwoord sneller dan je denkt. Ook wanneer je hoofd schrikt van wat je hart wil, geeft het je wel een richting aan van jouw juiste keuze.

Ik hoorde eens van iemand die een belangrijke loopbaankeuze moest maken dat ze zichzelf één van de opties hoorde verdedigen tegen iemand anders. Lachend bekende ze toen: “Ik begreep opeens dat ik de keuze onbewust al had gemaakt.”

Luister dus ook goed naar jezelf en wat je anderen vertelt in je keuze-maak-proces. Of kijk hoe je reageert wanneer iemand anders een bepaalde optie die je hebt in twijfel trekt. Schiet je in de verdediging? Grote kans dat dat gebeurt omdat je juist voor die keuze wilde gaan!

2 – Welke optie is beter voor je?

Weeg (kort) de voor- en nadelen van de verschillende opties af en kies dat wat jou het meeste voordelen of plezier gaat opleveren. Dit werkt heel goed door bijvoorbeeld een A4’tje in de lengte doormidden te vouwen. Aan de ene kant schrijf je alle voordelen van je keuze op en aan de andere kant alle nadelen.

Vaak merk je tijdens dit proces al dat je een sterke neiging krijgt naar wel of juist niet doen. Als dat niet het geval is, helpt een overzichtelijke lijst met voors en tegens je sowieso verder, omdat het je altijd dichter bij het maken van een bewuste keuze brengt dan je was.

3 – Slaap er een nachtje over

Het klinkt als een slap cliché, maar juist door jezelf meer tijd te geven de keuze te maken, kom je er eerder achter wat je wilt. Of niet wilt.

Heb je een belangrijke besluit te nemen? Doe dan niets overhaast, maar neem de tijd om goed voor je keuze te gaan zitten. Je wilt natuurlijk niet achteraf ergens spijt van krijgen, toch? Neem alle informatie die je hebt nog eens goed door, laat er desnoods iemand anders naar kijken, en laat het een nachtje liggen.

Soms kun je zo enthousiast raken van een idee, dat je niet de tijd neemt om er eerst nog eens goed over na te denken. Ken je dat? Dat je iets wilt gaan doen en er liever gisteren al mee begonnen was?

Nou, zeker in die gevallen slaap ik er dan nog eens een nachtje over. Gewoon, om te kijken of ik een dag later nog steeds zo enthousiast ben. Misschien is er opeens een betere aanbieding langsgekomen of zijn er twijfels in mijn hart geslopen.

Begrijp me niet verkeerd: van uitstel komt afstel wordt wel eens gezegd. En dat is in een bepaald opzicht waar. Maar wat betreft belangrijke, grote keuzes maken, daar mag je best je tijd voor nemen.

Geef jezelf desnoods een deadline (“Uiterlijk aankomende vrijdag neem ik mijn besluit”) en hou je daaraan.

 

 

» KEUZES MAKEN DOE JE ZO – DEEL 2

4 – Wees niet bang anderen te kwetsen

Het oude spelletje van ja en nee. Zeg je ja tegen iemand dan benadeel je soms jezelf, zeg je nee tegen de ander dan kwets je die persoon misschien.

Betekent dit dat je dan altijd maar voor de eerste optie moet gaan?

“Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf” luidt een bekende uitspraak.

Je kunt dag en nacht voor een ander klaarstaan en dat is een keuze. Je kunt er ook voor kiezen eens een keertje nee te zeggen en meer tijd voor jezelf te hebben. Daar is helemaal niets mis mee, want een andere uitspraak klinkt als volgt: “Nee heb je, ja kun je krijgen.”

In je proces van keuzes maken is het soms onvermijdelijk om een ander teleur te stellen. Betekent dat echter dat je dan maar je eigen voorkeuren los moet laten? Absoluut niet! Luister naar jezelf en maak de keuze die goed bij jou past.

Je bent het niemand verplicht constant voor ze klaar te staan, behalve voor jezelf. Kies dus altijd wat goed voelt voor jou.

5 – Vraag advies

Vraag vrienden of familie om raad als je er zelf niet meer uitkomt. Ook wanneer je het totaal niet met hen eens bent, kom je een stap dichter bij het maken van je keuze.

Vaak staan wij zelf in het midden van onze problemen en de keuzes die we kunnen maken om deze op te lossen. Het is een beetje het idee van midden in een bos staan: je ziet wel bomen overal maar niet hoe groot het bos werkelijk is of wat de kortste weg is om eruit te komen. Iemand die wat verder weg staat van het bos (jouw “probleem”) kijkt er vaak heel anders tegenaan.

Dat houdt in dat er soms oplossingen recht voor onze neus liggen die wij niet zien omdat we er bovenop staan, maar die een ander wél ziet omdat hij/zij er verder vanaf staat. Een andere blik op dingen biedt andere perspectieven en daarmee andere keuzemogelijkheden.

Kom je er zelf dus niet meer uit, vraag dan eens hoe een ander er tegenaan kijkt en laat je daardoor inspireren. Sparren met iemand is een goede manier om tot een keuze te komen.

Let er wel op dat je niet de keuze uit handen geeft, maar altijd blijft gaan voor de optie waar jij je het prettigst bij voelt.

6 – Denk aan de druppel!

Zelfs een simpele vraag als: “wat eten we vanavond?” kan tot keuzestress leiden. Of wel/niet taart gaan eten, weet je nog?

In veel van dit soort gevallen maakt je keuze eigenlijk niet zoveel uit. Of je nu wel of niet taart gaat eten: de wereld houdt niet op met draaien.

Hetzelfde geldt voor wanneer je vanavond spruitjes besluit te eten in plaats van pasta: je wereld wordt er niet echt beter of slechter van als je het alternatief had gekozen.

Waar het vooral om draait bij keuzes maken is bepalen of de keuze belangrijk is of niet. Samenwonen ja/nee heeft meer impact op je leven dan de keuze tussen koffie of thee drinken.

Hoe maak je dan de beslissing of een keuze belangrijk is voor je? Denk eens terug aan de druppel in de oceaan: als jouw keuze een druppel was die je in een oceaan zou laten vallen, zou die oceaan er dan aanzienlijk door veranderen of niet?

Is het antwoord nee dan is je keuze minder omvangrijk en adviseer ik je er niet te lang bij stil te staan.

Zou jouw druppel de Titanic eerder hebben doen zinken dan die ijsberg? Dan kun je met de bovenstaande tips aan de slag om een weloverwogen keuze te maken, eentje die geheel bij jou past en waar jij 100% achterstaat!

 

“Waar het vooral om draait bij keuzes maken is bepalen of de keuze belangrijk is of niet”

» KEUZES MAKEN DOE JE ZO – EN TOT SLOT…

Vind jij keuzes maken soms ook lastig? Dan kun je met bovenstaande tips aan de slag om keuzes te leren maken die goed of beter zijn voor je.

Vraag jezelf altijd af wat je wilt en maak een lijstje met welke voor- en nadelen de verschillende opties je bieden. Neem je tijd om tot de juiste keuze te komen en slaap er desnoods een nachtje over. Wees niet bang om anderen te kwetsen en vraag advies als je er zelf niet uitkomt.

En voelt een keuze enorm? Beeld je in dat het een druppel is die je in een oceaan laat vallen. Stroomt de oceaan er niet door over? Dan zal jouw keuze dat met jouw leven waarschijnlijk ook niet doen.

Keuzes maken kan een uitdaging zijn, maar laat je er niet toe verleiden ze uit de weg te gaan.

Al is dat ook een keuze, natuurlijk.

 

Liefs Samantha 2021

Heb jij iets aan deze tips gehad? Of heb je zelf een tip? Deel je reactie hieronder met me! ↓↓

Lees ook: Zo Kom Je Je Schaamte VoorbijSpijkers Blogging SplitterOVER MIJ:

Samantha Spijkers Blogging Signature Met Info En Link

Of vind me op:

Button Facebook Button PinterestButton LinkedIn

Ik reageer, dus ik leef:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties