Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Header 3

Wie Sterk Wil Zijn Moet Huilen • Hoe Word Je Emotioneel Sterker?

Ontdek hoe geweldig je écht bent

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Emotionele Kracht-Bom
Emotioneel sterk zijn. Je innerlijke kracht uiten. Wat houdt het precies in?

Wie Sterk Wil Zijn Moet Huilen
• Hoe Word Je Emotioneel Sterker? •

In dit artikel beschrijf ik mijn visie op het onderwerp kracht en de vraag: hoe word je emotioneel sterker?Een kleine spoiler: dat doe je niet door weg te lopen van je emoties of je angsten. Of je zwaktes. Dat doe je juist door ze te ervaren, ervan te leren en ze als springplank te gebruiken om te groeien.


Hoe Word Je Emotioneel Sterker?
Emotioneel Sterk… Of Toch Niet?

Een tijdje terug was ik bij iemand op visite die me onverwacht diep raakte. Dat kwam niet zozeer omdat deze persoon een traumatische ervaring met me deelde. Het kwam ook niet eens doordat deze persoon daarbij in tranen uitbarstte en ik dat niet van hen gewend ben.

Ik werd vooral geraakt door de verontschuldigingen die voortvloeiden uit de impromptu huilbui. “Ik ben normaal helemaal niet zo,” werd me verzekerd, “Ik ben altijd juist heel sterk!”

Nog steeds blijkt er een soort stille, algemene overtuiging te heersen onder veel mensen dat sterk zijn en huilen onmogelijk hand in hand gaan. Ik ben het daarmee oneens.

De tranen van deze kennis verrasten mij, daar kan ik eerlijk over zijn, maar ik denk hierdoor niet minder over de ander. In tegendeel.

Ik vind dat iemand ware kracht uitstraalt wanneer emoties geuit worden. In mijn ogen ben je niet zwak als je durft te huilen, maar emotioneel juist dapper.

 

Kracht bestaat niet uit spieren,
maar uit een ontembare wil

• Mahatma Gandhi •

Hoe Word Je Emotioneel Sterker?
Emotioneel Sterk Versus Emotioneel

Er is natuurlijk onderscheid tussen ware emoties uiten en emotioneel dramatisch doen. Dat eerste bejubel ik, dat laatste niet zo. Van krokodillentranen wordt niemand ooit echt gelukkig, denk ik.

Het verschil is dat ware emoties puur zijn. Eerlijk, helder, soms een beetje rauw, maar altijd volstrekt normaal om te ervaren. We herkennen ze allemaal en alleen daarom al mogen ze er zijn. Ook als je je bijvoorbeeld boos voelt of verdrietig mag er ruimte zijn voor je emoties. Het leven is nu eenmaal niet altijd vol zonneschijn. Dat geldt voor iedereen en je mag voelen wat je voelt.

Sterk zijn is dus niet altijd maar doorrazen, je schouders overal onder zetten en je emoties negeren of zelfs wegstoppen. Emotioneel sterk zijn word je juist door je emoties te ervaren, ze te beleven, te (v)erkennen. En dan kun je verder. Dan mogen die schouders er weer onder en mag je je voeten weer voor elkaar plaatsen, stap voor stap.

Klaar dus met die onzin dat huilen voor zwakkelingen is; het vergt juist moed om te huilen! Emotionele kracht is groeien, groeien is leren en leren is ervaren.

Begin dus bij het ervaren en de rest volgt vanzelf.

Hoe Word Je Emotioneel Sterker?
May The Emotional Force Be With You

Betekent dit nu dat je overal maar je tranen de vrije loop moet laten? Zeker niet! Dat is de andere kant van de medaille en zoals bij veel dingen in het leven zijn de uitersten van een spectrum de kanten waar je niet wilt zitten.

Maar hoe leer je dan emotioneel sterker te worden zonder daarin door te schieten?

Ten eerste heb je een klein beetje moed nodig, want als je angst om als zwak gezien te worden de overhand neemt, komt het met sterk zijn niet snel goed.

Realiseer je dat emotioneel sterker worden van binnenuit komt en je dit dus niet bij een ander moet zoeken, maar in jezelf. Wil je op emotioneel gebied sterker worden, doe dat dan niet omdat een ander het van je verlangt, maar omdat je het zelf wilt.

In plaats van je emoties weg te duwen, duw eens die innerlijke criticus aan de kant. Maak ruimte voor je gevoelens door te voelen in plaats van te denken. Geef jezelf tijd om te ervaren wat er binnen in je gebeurt en accepteer jezelf als mens.

Weet je wat ons mensen onderscheidt van robots? Het begint met een e en eindigt op moties… Wees dus een mens. Omdat je er een bent. En omdat het kan.

Emotioneel sterker worden gaat niet lukken door jezelf kritiek te geven dat je er nog niet bent. Wat wél helpt is jezelf ruimte geven om te ervaren wat je voelt en te voelen wat je ervaart.

 

Weet je wat ons mensen
onderscheidt van robots?
Het begint met een e
en eindigt met moties

• Samantha Spijkers •

Hoe Word Je Emotioneel Sterker?
Emotionele Kracht-Bom

Ik denk dat ik geen blogpost oversla zonder erover te beginnen, maar ik ben simpelweg een mega-fan: zelfcompassie. Dat gaat jou helpen om sneller emotioneel sterker te worden. Waarom? Omdat zelfcompassie je helpt lief te zijn voor jezelf op momenten dat je het extra nodig hebt.

Ken je dit trucje al (als je andere artikelen van mij hebt gelezen is je antwoord vast ‘ja’!)? Als je het moeilijk hebt, er emotioneel even doorheen zit, probeer dan eens tegen jezelf te praten zoals je dat tegen een goede vriend of vriendin zou doen als die hetzelfde zou ervaren als jij op dat moment.

Ben je verdrietig en moet je huilen? Wat zou je tegen je beste maatje zeggen als hij of zij zich zo voelde? Zeg die woorden nu eens tegen jezelf en bied jezelf troost als je dat nodig hebt. Dat gaat je zoveel brengen qua emotioneel sterker worden, geloof me. Veel meer dan wanneer je boos wordt op jezelf omdat je in tranen bent uitgebarsten.

Het heeft namelijk totaal geen nut om boos op jezelf te worden omdat je meent dat je zwak bent. Het resultaat daarvan zal altijd zijn dat je je nog slechter gaat voelen. Beter geef je jezelf de ruimte om van de ervaring te bekomen en erken je dat het even niet goed gaat. Schenk jezelf troostende woorden of geef jezelf een (spreekwoordelijke) knuffel. Maar wat je ook doet: wees niet gemeen tegen jezelf!

Immers: als je niets aardigs te zeggen hebt tegen iemand, zeg dan niets. Helemaal als het om jezelf draait.

Word emotioneel een kracht-bom door te voelen, te leren en uit te groeien tot de sterkste versie van jezelf.

Want geloof het maar: jij hebt het in je.

 

People cry not because
they’re weak.
It’s because they’ve
been strong for too long

• Johnny Depp •

Hoe Word Je Emotioneel Sterker?
En Tot Slot…

Wie emotioneel sterk wil zijn doet er geen goed aan om weg te lopen van zijn of haar emoties, maar uit ze. Want ware kracht zit van binnen. Door je emoties te uiten toon je geen zwakte, maar juist moed. Dan ben je dapper bezig.

Dan ben je emotioneel sterk.

Emotioneel sterker worden kan niet door weg te lopen van wat je beangstigt. Innerlijke kracht doe je namelijk op door te ervaren, te leren en te groeien. In die volgorde.

Hierbij is het belangrijk moed te durven tonen en lief te zijn voor jezelf terwijl je groeit. Want zelfkritiek en verwijten helpen je geen steek verder. Liefde en zelfcompassie wel.

Vergeet het idee dat huilen een teken van zwakte is en geef jezelf de vrijheid om je emoties te ervaren en te uiten. En daarmee emotioneel uit te groeien tot de sterkste versie van jezelf.

Liefs Samantha 2021

Lees meer:
Wekelijkse Opsteker • Verandering Is Alles
Author Bio Box Samantha SpijkersOf volg me via:
PinterestWordPress